Curtea de Apel și Baroul au închiriat 115 locuri de parcare în centrul Constanței din totalul de 125

Încercam să intru în mașină când m-a oprit un turist. „Nu vă supărați, pot să parchez aici, se plătește?”, a întrebat?

Eram în centrul Constanței, în fața clădirii care adăpostește Curtea de Apel și Tribunalul. Mi-a arătat o plăcuță montată pe bordură pe care apărea un număr de înmatriculare și cuvintele: „Rezervat” și „Abonament”. N-am știut ce să-i spun exact.

M-am adresat însă Primăriei Constanța. La fața locului nu este nicio plăcuță care să explice ce se întâmplă. Este numai panoul care ne indică faptul că trebuie să plătim parcarea.

Am cerut detalii de la Biroul de presă al primărei, care mi-a pus la dispoziție o serie de precizări.

Locurile care au astfel de plăcuțe sunt rezervate de instituțiile publice. În cazul de față, în zona respectivă au fost închiriate nu mai puțin de 115 locuri de parcare de către Curtea de Apel Constanța și Baroul Constanța, adică de magistrați și judecători. Aceștia au montat și plăcuțe cu „Rezervat” pe care apar numere de înmatriculare.

„Locurile sunt rezervare în intervalul 09.00 – 17.00”, au precizat reprezentanții Biroului de Comunicare al primăriei.

Așadar, nimeni nu poate parca între respectivele ore. Înainte și după, vă puteți lăsa mașina acolo, dacă plătiți tariful pentru zona 0: 4 lei pe oră.

Potrivit anexei la Hotărârea de Consiliu Local, parcarea de pe strada Traian, de la Curtea de Apel, are 25 de locuri, iar cea de pe strada Traian, de la Judecătorie – Tribunal – Cercul Militar are 100 de locuri. În total, 125. Au mai rămas așadar 10 locuri libere pentru cei care nu lucrează la Curtea de Apel sau nu fac parte din Barou. În condițiile în care în zonă se află atât de multe instituții importante, este evident că numărul este absolut insuficient pentru oamenii obișnuiți care au treabă în zonă. Și vin de nevoie, n-am auzit încă pe nimeni să spună că-i face plăcere să piardă ziua prin tribunale.

Primăria va încasa 57.385 de lei pe lună de pe urma abonamentelor, dar oare a pus interesul cetățeanului pe primul loc?

Potrivit regulamentului de parcare, locurile de parcare aferente instituțiilor publice şi de interes public (pe o rază de 300 m) situate în Zonele 0 şi 1 pot fi utilizate pe bază de abonamente nominale eliberate la cererea instituțiilor respective.

„Abonamentele sunt nominale şi se eliberează anual contra unei taxe/tarif stabilită prin hotărâre a consiliului local. Abonamentele sunt valabile de luni până vineri în intervalul orar 08.00 – 17.00, dar pot fi adaptate programului de funcţionare al instituţiei respective. Locurile de parcare prevăzute la alin. (6) aferente instituţiilor publice şi de interes public situate în Zonele 0 şi 1 vor fi marcate şi semnalizate corespunzător, iar ocuparea lor de către alţi utilizatori decât posesorii de abonamente nominale este interzisă pentru intervalul stabilit. În afara acestui interval, locurile de parcare aferente instituţiilor publice şi de interes public pot fi ocupate în condiţiile prevăzute la alin. (1) cu plata taxei/tarifului corespunzător.”, se mai arată în regulament.

Tariful stabilit pentru rezervarea locului de parcare este de 499 de lei pe lună.

O întrebare: credeți că dacă cineva o să conteste în instanță regulamentul de parcare va avea câștig de cauză în fața magistraților care au, acum, locuri de parcare rezervate?

Vă recomandăm și:

Trotuarele de pe bd. Alexandru Lăpușneanu din Constanța: pe-aici nu se trece!

USR rămâne la modelul Mazăre; nu vrea să aplice sistemul european de parcare rezidențială și în Constanța

Constănțenii pot cumpăra mai multe ore de parcare în centrul orașului decât olandezii


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.