Curtea de Justiție a Uniunii Europene dă dreptate Asociației Elevilor din Constanța în lupta cu Consiliul Județean

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat în 25 ianuarie 2024 o hotărâre care confirmă poziția Asociației Elevilor din Constanța. Autoritățile locale nu pot condiționa transportul elevilor de transferul banilor de la bugetul de stat!

În anul 2021, Consiliul Județean Constanța a adoptat HCJ nr. 20/2021 care stabilește la art. 3 alin. (1) că „Decontarea cheltuielilor în vederea asigurării gratuității la serviciul de transport județean pentru elevii din învățământul preuniversitar pe tot parcursul anului calendaristic se va face numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat conform art. 84 alin. (1^1) din Legea 1/2011”. Aceasta condiție a fost atacată de Asociația Elevilor din Constanța, iar atât Tribunalul Constanța, cât și Curtea de Apel Constanța au constatat că această condiție este aparent contrară legii și au suspendat-o.

Cu toate acestea, Consiliul Județean Constanța nu a dus la îndeplinirile hotărârile judecătorești și astfel elevii nu au beneficiat de gratuitate la transportul județean. De asemenea, Consiliul Județean Constanța nu a acționat Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor pentru alocarea de sume pentru transportul elevilor, cum au făcut alte consilii județene, au transmis reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.

Consiliul Județean Constanța și-a menținut punctul de vedere, respectiv că poate condiționa gratuitatea la transportul elevilor, până când va primi banii de la buget. Acest punct de vedere este infirmat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene care, în cauza C‑390/22, prin Hotărârea din 25 ianuarie 2024, a declarat că “(…) Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 (…) trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări a unui stat membru potrivit căreia compensația plătită de autoritatea competentă unui operator de serviciu public în cadrul executării unui contract de servicii publice nu poate fi acordată acestuia din urmă decât dacă fondurile corespunzătoare acestei compensații au fost prevăzute de legea privind bugetul acestui stat membru pentru anul în cauză și au fost plătite acestei autorități.

Așadar, în toată perioada 2020-2023, Consiliul Județean Constanța a încălcat Legea educației naționale nr. 1/2011 și Regulamentul (CE) nr. 1370/2007. De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, este stabilită foarte clar obligația consiliilor județene de a asigura și finanța gratuitatea pentru transportul elevilor:

Articolul 83 (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, (…) beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean (…).

(5) Prin contractele de serviciu public se asigură compensarea operatorilor de transport de către autoritățile contractante pentru obligațiile de serviciu public aferente gratuității elevilor. Nerespectarea de către operatorii de transport a gratuității elevilor se sancționează cu încetarea de drept a contractului de serviciu public.

AEC solicită Consiliului Județean Constanța să intre în legalitate în cel mai scurt timp prin efectuarea următoarelor demersuri:

  • Revocarea art. 3 alin. (1) din HCJ nr. 20/2021;
  • Actualizarea contractelor de servicii publice cu dispozițiile Legii învățământului nr. 198/2023;
  • Sancționarea operatorilor de transport care nu asigură transportul gratuit al elevilor.

„Ne-am săturat de obsesia autorităților locale de a priva elevii de dreptul lor la transport gratuit. Deși HCJ 20/2021 a fost atacată de Asociația Elevilor din Constanța, iar Tribunalul Constanța și Curtea de Apel Constanța au spus că această condiție pusă este contrară legii și au suspendat-o, CJC nu a îndeplinit hotărârile judecătorești, iar elevii au avut de suferit. Curtea de Justiție a Uniunii Europene luminează situația și dă dreptate elevilor în ceea ce privește condiționarea transportului gratuit al elevilor prin transferul banilor de la bugetul de stat. Consiliul Județean Constanța nu poate ignora și deciziile CJUE! Vrem ca CJC să intre în legalitate de urgență, începând cu revocarea prezentului articol al hotărârii date, actualizarea contractelor de servicii publice conform Legii Învățământului Preuniversitar 198/2023 și îndeplinirea obligației de a sancționa operatorii de transport care nu asigură gratuitate elevilor” a declarat Lorena-Dina Drăgușin, președinte AEC.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vladimir Putin spune că Rusia nu poate fi învinsă și că este „absolut exclus” să invadeze o țară NATO

vin feb. 9 , 2024
Vladimir Putin a acordat un interviu jurnalistului american Tucker Carlson, publicat pe 8 noapte, în care afirmă că înfrângerea Rusiei este imposibilă și că este „absolut exclus” ca Rusia să invadeze o țară NATO. „Au existat îndemnuri pentru a provoca Rusiei o înfrângere strategică pe câmpul de luptă. În opinia […]

V-ar putea interesa și: