
Un cutremur devastator, cu magnitudinea 7,8, a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Seismul a fost urmat de 42 de replici.
Cutremurele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.
Aproape 200 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar alte sute au fost răniți.
Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.
Decesele au fost raportate în regiunile Alep, Latakia, Hama și Tartus, scrie CNN.
Președintele Turciei, Recep Erdogan, a postat un mesaj pe Twitter, în care s-a adresat tuturor cetățenilor afectați. „Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”, a spus el, citat de BBC. „Vom trece împreună peste acest dezastru”, a mai spus acesta.
Erdogan a declarat că echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat în zonele afectate de cutremur, iar alte unități erau în alertă. Cel puțin 76 de persoane au murit și peste 440 au fost rănite în Turcia , potrivit Agenției de gestionare a dezastrelor din țară.
Cutremur și în România
Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 4,5 pe Richter s-a produs, luni dimineaţa, la ora locală 3:26, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, acesta fiind urmat de alte trei seisme cu magnitudini mai mici, respectiv de 2,6, 2,9 şi 2,7 pe Richter, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul de 4,5 s-a înregistrat la o adâncime de 20 km, în apropierea următoarelor oraşe: 74 km nord-est de Ploieşti, 94 km vest de Brăila, 98 km est de Braşov, 99 km vest de Galaţi şi 114 km nord-est de Bucureşti.
Cele trei replici au avut loc în aceeaşi zonă, dar la adâncimea de 17 kilometri, la orele 4:09, 4:13 şi 5:01.
De la începutul lunii ianuarie, în România au avut loc cinci cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,5 pe Richter.
Cel mai mare seism din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.
Români repatriați
Ministerul de Externe anunţă luni că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice de către un grup de studenţi Erasmus, cetăţeni români, care se aflau cazaţi la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur. Grupul de cetăţeni români, alcătuit din nouă studenţi şi un profesor coordonator, a solicitat asistenţă consulară şi sprijin pentru repatriere, astfel că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat cu două autovehicule, în vederea preluării cetăţenilor români. Cei nouă studenţi români şi profesorul coordonator vor fi repatriaţi luni, ei urmând să fie preluaţi la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia, anunţă Biroul de presa al Guvernului.
„Până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalări din partea autorităţilor turce privind cetăţeni români afectaţi”, spune ministerul. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale, dacă situaţia o va impune.
MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare: +90.532.318.1726.