Cutremur pe piața asigurărilor. ASF a restras autorizația de funcționare a societății Euroins România

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, anunţă vineri ASF. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în total, sancţiuni rezultate din 17 acţiuni de control.

Euroins este cel mai important jucător de pe piața RCA, cu 2,5 milioane de clienți.

„Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, arată ASF.

La data de 30.06.2022 societatea nu deţine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţine şi la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei.

„Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie”, precizează ASF.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România, spun reprezentanţii ASF.

„În acest sens, menţionăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, arată ASF.

Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere şi control, ASF pune la dispoziţie o Sinteză a deciziilor luate de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România.

Istoricul acţiunilor de control, precum şi detalierea neregulilor identificate la Euroins România pot fi de asemenea consultate pe site ASF. În acelaşi loc sunt menţionate şi motivele pentru care ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.

Ce se întâmplă cu cei asigurați

Persoanele care au un contract de asigurare încheiat cu Euroins aflat în derulare vor avea posibilitatea de a denunța unilateral acest contract și de a solicita Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) restituirea contravalorii primei de asigurare aferente perioadei denunțate.

Plata despăgubirilor ce se cuvin persoanelor prejudiciate, care ar fi trebuit să se realizeze de către Euroins, vor fi efectuate tot de FGA. Conform art. 11 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților, „Fondul (FGA) asigură efectuarea plăţii indemnizaţiilor/despăgubirilor din disponibilităţile sale, către creditorii de asigurări, potrivit condiţiilor şi plafonului de garantare stabilite de prezenta lege”.

Persoanele prejudiciate vor transmite cererile de despăgubire către FGA. Având în vedere numărul mare al clienților și în funcție de numărul de dosare de daună rămase nesoluționate, procedura de soluționare a cererilor și de acordare a despăgubirilor ar putea fi una de durată.

În cazul soluționării cererii de despăgubiri de către FGA, cuantumul maxim al despăgubirilor ce pot fi acordate este de 450.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015.

Ce spune Euroin

Eurohold Bulgaria AD, compania mamă a Euroins România, vine cu precizări după anunţul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România. Conducerea Eurohold precizează că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment şi consideră mădura ASF ca fiind abuzivă şi absolut iresponsabilă. Eurohold acuză un atac organizat împotriva Euroins şi precizează că ASF, ”instituţia care nu a reuşit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eşuat de această dată să înţeleagă un contract de reasigurare”.

”Referitor la decizia autorităţii române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deţinut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenţei de funcţionare şi deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societăţii, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România”, transmite Eurohold.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Cutremur pe piața asigurărilor. ASF a restras autorizația de funcționare a societății Euroins România

  1. Statul român a amendat Euroins cu 16 milioane de lei .Bravo stat de pomană dar de unde plătește Euroins amenda-din banii celor 2,5 milioane de clienți asigurați.Cum să nu se blocheze daunele dacă statul ne fură banii.La fiecare polița statul percepe TVA.Care va fi deznodământul faliment societate -după 45 de zile polița de asigurare se anulează.Statul lacom va pune poliția să controleze șoferii și să-i amendeze chiar dacă polița de asigurare este valabila până la sfârșitul anului.Practic prin a
    falimentarea firmei suntem furați de patru ori : amendă societate ,TVA, anulare polita de asigurare pierzi câteva sute lei , amendă uriașă din partea poliției că circuli fara asigurare valabilă. În sute de ani de dominație otomană românii nu au fost umiliți in asemenea mod.Mama mea mi-a povestit că bunica sa a prins ocupația otomană in Dobrogea. Dupa ce se culegea recolta aceasta rămânea pe tarla venea perceptorul turc și arata proprietarului cu bățul cât să dea din gramada de grau,o cantitate mică.Pana se stabilea ziua de bir recoltarea dura multe zile țăranii duceau acasă o parte din recoltă însă turcul nu venea niciodată să controleze magaziile oamenilor . Așa povestea străbunica mea cu turcul au trăit bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Neptun Deep, un pariu câștigător

vin mart. 17 , 2023
Proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră din cel mai bogat zăcământ cunoscut, și anume Neptun Deep, intră în linie dreaptă. Romgaz, OMV Petrom și Transgaz s-au pus de acord pentru construcția unui gazoduct de 500 de milioane de euro care va transporta gazele din Marea Neagră la Giurgiu, […]

V-ar putea interesa și: