Dacă Arafat pune cruci în Marea Neagră, poate nu mai pun familiile în cimitire

cristian hagi

Dezbatere mare în România. Când toate problemele se terminaseră, lumea a intrat în vrie: vrea Raed Arafat să monteze geamanduri care au deasupra cruci. Ce facem, cimitir în Marea Neagră? Cum e posibil așa ceva?

Simțul estetic al multora s-a revoltat. Țara în care râurile și marginile șoselor sunt pline de gunoaie nu putea concepe care orizontul Mării Negre, unde părinții își îndeamnă copiii să-și facă nevoie, să aibă o cruce deasupra apei. Un deputat de Constanța care nu a făcut nimic notabil pentru Constanța a sărit ca ars. E incredibil, nu se poate așa ceva.

Și-a scuipat lumea în sân.

Dar de ce cruce? Pentru că în fiecare an zeci de oameni mor înecați în Marea Neagră.

36 de români au murit anul trecut. Toți erau prea tineri. Unii aproape copii. Pe toți îi plâng și azi familiile.

Se moare de înec în România mai mult decât în alte țări. 2,55 de români din 100.000 mor înecați. Mai mult decât în Grecia, care are milioane de turiști (2,08) sau decât în Bulgaria (1,55), Franța (0,91), Spania (0,69), Turcia (0,66).

Cauzele sunt multiple. Cea mai importantă este că nu prea ne place nou, ca nație, să respectăm regulile. De geamandură nu ai voie să treci. Punct. Noi trecem. „Lasă, bă, că știu eu să înot.” sau „Nu-i treaba ta ce fac eu.” sunt numai două dintre explicațiile gibonilor-care-își-caută-singuri-sfârșitul. Poate se avântă prea mult, poate e curentul prea puternic, poate pur și simplu li se face rău. Marea le devine mormânt.

Crucile lui Arafat ar putea salva vieți. Dacă un singur om ar trăi datorită lor, merită să fie instalate. Chiar dacă, atunci când își duc copii în mare să facă pipi, părinții vor fi deranjați de ele.

Apropo, ar fi numai cinci pe tot litoralul.

Dacă nu vreți cruci, e simplu: respectați regulile. Nu depășiți geamandura, nu intrați în apă dacă ați băut, nu intrați în apă când vedeți steagul roșu, ascultați de salvamar cum ascultați de medic.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Felix Stroe nu vrea geamanduri sub formă de cruce

Tue Jun 14 , 2022
Felix Stroe nu vrea geamanduri sub formă de cruce în Marea Neagră. „Nu știu alții cum sunt, dar eu unul salut inițiativa construirii – pe bani mulți! – și amplasării de geamanduri în diverse forme, reprezentând simboluri religioase, sperietori, personaje din filme de groază și SF și alte lighioane. Mai […]
felix stroe