Dacă iubește Constanța, Decebal Făgădău nu trebuie să mai candideze pentru un nou mandat de primar. Dar cine să vină în locul său?

cristian hagi

Dacă iubește Constanța – așa cum spune – Decebal Făgădău nu trebuie să mai candideze pentru un nou mandat de primar. Orașul are nevoie de mai mult și de altcineva. Dar, de cine?

Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, spune o vorbă. Decebal Făgădău, susținut de PSD, dar și de alte partide sau de alți membri din alte partide, a câștigat alegerile locale precedente. La o distanță mică, circa 7.000 de voturi, dar le-a câștigat. Prin urmare, trebuie să-și ducă mandatul la capăt, asta este regula democrației.

Dar, pentru binele orașului, trebuie să fie primul și ultimul mandat.

Decebal Făgădău nu a reușit – și nici nu va reuși, până la finalul mandatului – să ducă la bun sfârșit ce a promis în campanie. Evident, a găsit scuze. De vină e și DNA, pentru că l-a cercetat pe directorul Confort Urban, care a recunoscut că a luat șpagă, de vină este greaua moștenire (de parcă nu PSD și el însuși au fost la putere), de vină e birocrația, de vină e opoziția, ba, la un moment dat, am aflat că de vină sunt și eu, personal, împreună cu câțiva colegi din presă, pentru că pe aeroportul din Kogălniceanu nu sunt mai multe curse, de parcă stau pe lângă pistă și trag cu praștia în avioane. Cică nu ne vorbim de bine orașul…

Există două lucruri care lipsesc în societatea noastră: asumarea responsabilității și ducerea la bun sfârșit a promisiunilor asumate. Sunt chestiuni de bun simț pentru oricine, obligatorii pentru politicieni. Ambele însă lipsesc din calitățile actualei echipe de guvernare. Nu lipsesc în totalitate, dar e de ajuns să sari peste o singură promisiune pentru ca toate capacitățile tale de lider să fie puse la îndoială. Gândiți-vă că aveți mai mulți copiii și le spuneți că mâine le veți aduce o prăjitură fiecăruia, dar aduceți cu una în minus. Veți avea o oarecare problemă.

Decebal Făgădău a spus că va asfalta străzile până în 2018. Nu a făcut-o. A spus că va construi patru parcări supraetajate. Nu le-a construit. A spus că va construi o parcare subterană. Nu a construit-o. A spus că va reabilita piețele. Nu le-a reabilitat. A spus că va construi un sens giratoriu suspendat. Nu l-a construit. A spus că va construi două săli de sport, la Liceul Traian și Școala Gheorghe Țițeica. Nu le-a construit. A spus că va reface trotuarele. Nu a făcut-o. A spus că va construi un centru de afaceri pentru IT&C. Nu a făcut-o. A spus că va realiza un sistem de monitorizare video. Nu a făcut-o. A spus că va supraveghea video și perimetrele școlilor. Nu a făcut-o. A spus că va construi două noi cămine de bătrâni. Nu a făcut-o. A spus că va construi o sală polivalentă și un bazin olimpic. Nu vor fi gata. A promis că ma merge regulat în cartiere să stea de vorbă cu noi. Nu a făcut-o. Și lista poate continua…

Decebal Făgădău nu a zis că va majora taxele și impozitele, astfel încât să plătim mai mult decât în București. A făcut-o. Nu a spus că veniturile municipiului vor scădea, în termeni reali, cu aproape 25%. Au scăzut. Nu a spus că bugetul va avea un deficit de funcționare de aproape 20 de milioane de euro în acest an. Are, din păcate. Nu a spus că se va împrumuta și vom plăti cu toții rate pentru autobuze diesel, în loc să ia fonduri nerambursabile pentru autobuze electrice. A făcut-o, însă. Nu a spus că va da autorizații pe bandă rulantă pentru construcții pe spații verzi. O face, însă.

Decebal Făgădău, indiferent de motive, nu poate să ducă orașul acesta unde merită. Nu poate. Când nu poți, te retragi și lași pe altul mai bun în loc.

Pe cine? Asta este o întrebare bună. Deocamdată, opoziția nu are un candidat pe măsură. Liberalii au o competiție internă care e ca o gaură neagră: bănuim că există, din calcule matematice, dar nu am văzut-o decât în niște fotografii prea puțin clare. Aici lucrurile sunt puțin mai complicate însă. Pe surse se spune că, dacă PNL nu va reuși un scor extraordinar la alegerile europarlamentare, președinția partidului va fi preluată de Rareș Bogdan. Cu acesta în frunte, revine ca posibilitatea candidatura la Primăria Constanța a omului de afaceri Mohammad Murad. Acesta ar ezita să intre în cursă, dar, dacă partidul va insista, probabil că o va face. Între el și Rareș Bogdan, relația de amiciție este mai veche și cea de afaceri este importantă.

USR nu are un candidat care, în aceste momente, să ridice pretenții pe plan local, după ce lupta lor s-a concentrat mai mult la nivel parlamentar.

Candidatura lui Claudiu Palaz, aliatul PSD, omul care vrea să taie copacii din oraș, pentru că „aerul circulă, e o glumă. Între el și Decebal Făgădău, opțiunea evidentă este, cu ochii închiși, Decebal Făgădău.

ALDE? Gabriel Daraban este un profesionist, un om cu capul pe umeri, care are timp să crească. Mai e mult până departe, însă. În plus, are și ghinionul de a avea în partid foști apropiați ai echipai Mazăre-Constantinescu-Strutinsky, despre care nu se poate ști niciodată clar la ce masă joacă, mai ales că, din informațiile noastre, acesta din urmă nu stă cu mâinile în sân și vrea să revitalizeze trustul media pe care-l deține.

Pro România va conta și ea în 2020. Mircea Dobre a afirmat deja că partidul va avea candidat propriu. Partidul are un scor nesperat de bun, în sondaje, pentru un partid tânăr. Depinde însă foarte mult și calitatea persoanei care va intra în cursă.

Un independent? S-a văzut că nu există independenți reali. Și Radu Mazăre a fost ales independent, să nu uităm, și apoi a trecut în barca PSD. Acum avem în Consiliul Local un independent care a votat bugetul PSD și majorările de taxe, alături de PSD și de un liberal în pragul excluderii din partid.

În acest moment, două persoane pot conta în viitoare luptă. Prima: Vergil Chițac, omul care a fost foarte aproape în 2016 de acest post, dar cu două condiții: să-și dorească și să se decidă dacă o face independent sau dacă, cine știe, va accepta oferta unui partid. A doua: o surpriză chiar din PSD, un individ fără chip, deocamdată. Sunt oameni acolo care nu mai vor să audă de echipa Făgădău-Babu și care sunt dispuși să-și asume candidatura. În numele PSD, de preferat. Dacă un pesedist cu notorietate va candida independent, lucrurile se complică mult pentru Decebal Făgădău, în ciuda faptului că, posibil, vom avea alegeri dintr-un singur tur.

O observație: este posibil ca după europarlamentare raportul de forțe în parlament să se schimbe și să avem o majoritate care să dorească și să impună votul în două tururi la alegerile locale. În cazul acesta, Decebal Fădăgău va pierde alegerile.

Să revin. Când îți iubești orașul și vezi că nu poți face pentru el ce ai spus că faci, ce trebuie să faci, nu mai candidezi, ci îți amintești o pildă a regelui Solomon și te retragi. V-o reamintesc mai jos.

„Două femei pretindeau că ambele sunt mame ale aceluiași copil. Cele două erau prostituate și locuiau în aceeași casă și au născut la diferență de trei zile, însă copilul uneia dintre ele a murit. Astfel, acestea s-au afișat în fața regelui, împreună cu un bebeluș, și fiecare dintre cele două susținea că este mama acelui copil. Înțeleptul rege era conștient de faptul că dragostea adevărată nu ține de posesie. Adevărata dragoste constă în a vrea binele celui pe care îl iubești, chiar cu prețul de a pierde acea persoană, cu prețul sacrificării fericirii tale de dragul celui iubit. Așa și în cazul celor două femei, el știa că adevărata mamă va renunța la copil pentru binele acestuia. Astfel, Solomon, pentru a testa adevărata dragoste de mamă și a afla care este mama reală a copilului, a decis ca de față cu cele două să taie copilul în jumătate, spunându-le celor două femei că așa ambele vor avea parte de el. Desigur că adevărata mamă s-a opus pentru a nu-i fi sacrificat copilul și a decis să-l lase celeilalte, în timp ce falsa mamă, în mârșăvia și egoismul ei, a fost de acord să-l sacrifice pe bebeluș, decât să rămână fără copil. Reacția femeii care i-a dat viață bebelușului, de a-l ceda celeilalte, numai să-l știe viu și nevătămat, a fost dovada clară pentru rege că ea este cea care i-a dat viață, îl merită și îl iubește cu adevărat.”

Vă recomandăm și:

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

5 comments

  • Pe Făgădău l-a durut in c.. ot, tot acest timp de Constanța. A jumuluit cât a putut și pe timpul lui Mazăre și acum. Nu e prima oară când Făgădău ia la mișto jurnaliștii și cetățenii care ii pun întrebări incomode. Este unul din ” băieții deștepți” care ar trebui să fie în închisoare nu in primărie.

  • Fagadau minte si cand respira. Este un ignorat pe care-l doare-n f_und de Constanta. Este mai incompetent decat Dancila. Dupa cum am vazut la europarlamentare, constantenii s-au trezit si vor iesi la vot masiv. Iar daca se vot reimplementa alegerile in doua tururi, Fagadau e istorie. USR, am mare incredere ca va castiga primaria Constanta si orasul va reinvia.

  • Trebuie sa continue sa candideze si sa cistige.Asta spre discofortul circotasilor si si ligatorilor de clante.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.