Dan Barna, atac la Ludovic Orban: Votul într-un singur tur „transformă comunitățile noastre locale în moșii ale unor grupuri de interese fără legitimitate”

dan barna

Președintele USR, Dan Barna, l-a atacat pe premierul Ludovic Orban, PNL, pentru că nu a inclus proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin pe lista celor pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.

Într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook, Barna salută decizia Guvernului privind rezolvarea rapidă a unor probleme prin procedura asumării răspunderii și critică faptul că nu a fost inclusă pe listă și alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Totuși, domnule prim-ministru Orban, ar fi fost de preferat să treceți pe lista acelor situații în care se impun măsuri urgente și cea privind alegerea primarilor. Mai este jumătate de an până la locale și încă nu s-au luat măsuri pentru îndreptarea actualei legi care descurajează participarea electoratului și transformă comunitățile noastre locale în moșii ale unor grupuri de interese fără legitimitate și dorință de a face bine”, spune Dan Barna.


Liderul USR mai spune că menținerea sistemului de alegere a primarilor într-un singur tur convine doar celor care se tem de voturi.

USR a încheiat un acord cu PNL, prin care ambele partide susțineau votul în două tururi la locale. PNL a încheiat însă un acord și cu UDMR prin care s-a angajat că va susține votul într-un singur tur.

Întrebat în cadrul unei emisiuni electorale, la Dobrogea TV, în campania pentru prezidențiale, ce va face dacă PNL nu-și va respecta promisiunea față de USR, Dan Barna a declarat că, dacă se va întâmpla așa, se va lua o decizie politică, fără a spune explicit care este aceea. Emisiunea poate fi urmărită AICI.

Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri că Guvernul își va asuma răspunderea pe două pachete de legi. Primul vizează modificări ale legilor justiției, legea plafoanelor necesară pentru bugetul pe 2020 si ordonanța privind transportul elevilor. A doua angajare de răspundere va viza abrogarea prevederilor „catastrofalei OUG 114”, a precizat Orban.

Premierul a precizat că prima angajare va cuprinde două domenii: economic și justiție. În primul caz este vorba despre legea plafoanelor care este necesară pentru finalizarea legii bugetului de stat și a asigurărilor sociale, precum și legea care bloca transportul elevilor. Al doilea domeniu, cel al justiției, vizează prorogarea termenelor privind pensionarea anticipată a magistraților, trecerea de la completurile de 2 la cele de 3 și termenele privind vechimea de intrare în magistratură.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Primăria Constanța, pe locul 1 în România la cheltuielile pentru luminițe de Crăciun (cu excepția Bucureștiului)

Sat Dec 7 , 2019
Primăria Constanța a cheltuit pe luminițe de Crăciun de două ori mai mult decât primăria Cluj, deși bugetul de venituri este de două ori mai mic. De fapt, Primăria Constanța a cheltuit cei mai mulți bani pentru luminițe de Crăciun din toate primăriile din România, potrivit unui top realizat de […]