Dan Barna: „AUR este un partid extremist şi eu nu voi negocia cu ei”

dan barna

Co-preşedintele USR-PLUS, Dan Barna, a declarat că, în opinia sa, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este un partid extremist, care transmite unele mesaje cărora nu li se poate acorda credit, iar în aceste condiţii nu va negocia nu această formaţiune politică.

„Nu, şi nu suntem în filmul… J.R. în Dallas: never say never. Cu cei de la AUR eu nu voi negocia pentru că, din punctul meu de vedere – şi am spus asta şi de la tribuna Parlamentului, o spun şi aici – AUR s-a dus într-o zonă de partid extremist. Am văzut că ieri un purtător important de mesaj din AUR propunând public o listă cu intelectuali care trebuie ucişi. Deci acolo suntem, este o realitate pe care nu o putem ignora şi dacă dăm oricât de mic credit unui astfel de partid nu ştiu unde se poate ajunge. De aceea, din punctul meu de vedere AUR este un partid extremist şi eu nu voi negocia cu ei”, a declarat liderul USR vineri seară, la Digi 24.  

Liderul USR a menţionat că şi în vremuri dificile, „soluţia nu e în extreme, soluţia nu e în partide populiste care te îndeamnă să nu respecţi regulile”, el considerând că astfel de mesaje nu pot fi acceptate.

„Lista este întocmită de un individ dubios, cel mai probabil membru AUR și este, pare-se, un răspuns la scrisoarea prin care am cerut crearea unui cordon sanitar împotriva acestei mișcări politice extremiste. Răspunsul acestui individ, radical și previzibil, a fost că el va milita pentru scoaterea României din UE, astfel încât să poată fi reintrodusă pedeapsa cu moartea, iar cei vinovați de capetele de acuzare de mai sus să fie executați.”, spune Ciprian Mihali, care se află pe această listă de care vorbea Dan Barna. (Ciprian Mihali este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.)

Mai jos puteți citi comentariul pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook:

„A rosti public o amenințare cu moartea pentru o listă de „indezirabili” mai înseamnă apoi a crea un precedent, unul grav. Oricât de deranjat mental sau de extravagant ar fi autorul amenințării, acest text există, această listă există, permițând de aici încolo variații, inspirații, bifurcații, adăugiri, ștersături, adică introducând în dezbaterea publică idee că putem vorbi despre pedeapsa cu moartea și despre pedepsirea în acest fel a celor cu care nu suntem de acord. Cu alte cuvinte admitem, fie și prin oripilare, fie și prin absurd, că dacă nu ești de acord cu celălalt în privința modului în care este guvernată țara (sau în orice altă privință) există, cel puțin la nivel ideal, posibilitatea de a-l elimina fizic, adică de a lua măsuri extreme împotriva lui.

Omul acesta nu vorbește singur. În preajma lui sunt oameni care gândesc la fel, care îi aprobă gestul, i-l comentează, îi fac sugestii sau îl încurajează. Omul acesta lucrează într-o comunitate profesională și, pare-se, face parte dintr-un partid, care, măcar prin tăcere, îi acceptă discursul. Iar acest partid a adunat la ultimele alegeri în jur de 500.000 de voturi. Cu alte cuvinte, există printre compatrioții noștri 500.000 de oameni care, parțial sau integral, împărtășesc convingerile acestui extremist.

Cum am ajuns aici? Explicația cauzelor riscă să fie una lungă. Una dintre ipotezele mele este că puterile dominante din societatea românească și-au mascat adeseori lipsa de capacitate și de competență, dar și corupția ori strategiile de devalizare a țării, recurgând la un discurs al diviziunii și dezbinării, impunând în societate un discurs al urii. Un discurs care a căutat mereu să adâncească faliile din societate, să le exploateze propagandistic, să întrețină ura pentru a-și fideliza un public sau un electorat captiv, pentru a identifica falși dușmani și falși vinovați pentru situația pe care au creat-o. Ura fabricată zilnic de comunicatorii politici și de televiziunile lor aservite are azi un partid, o platformă politică, membri activi și vocali, precum acest individ care se vede legitimat de partid, de prieteni, de comunitatea lui, atunci când întocmește liste cu oameni care merită să moară pentru că i-au denigrat lui partidul.

Și dacă partidul acesta va ajunge în poziția de a pune în practică o asemenea idee? Altfel spus, ce l-ar împiedica să o facă? Suntem noi suficient de numeroși, de puternici și de inteligenți pentru a nu răspunde urii cu ură, pentru a nu judeca pripit și extrem aceste cazuri? Pentru a le înțelege mai întâi, pentru a le denunța mai apoi și pentru a descuraja în sfârșit repetarea lor?”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

E dezlegare la pește. Ce trebuie să știți când faceți cumpărături

sâm apr. 24 , 2021
Ne aflăm în perioada premergătoare sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor. Mâine este dezlegare la pește. Ținând cont de consumul tradițional de pește specific acestei perioade, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor recomandă o atenție sporită la achiziționarea de pește, a preparatelor din pește preambalate și a conservelor din pește. ANPC […]

V-ar putea interesa și: