Dana Dumitrescu a dat din nou în judecată Teatrul de Stat Constanța

Dana Dumitrescu, fosta directoare a Teatrului de Stat Constanța, a dat din nou în judecată instituția.

Aceasta este acum nemulțumită de decizia prin care TSC s-a reorganizat, din organigramă dispărând poziția de director artistic, pe care o deținea.

De asemenea, în acțiunea intentată a atacat și hotărârea Consiliului Județean Constanța prin care s-a aprobat modificarea organigramei. Petenta și avocata sa, Felicia Ovanesian, membră în conducerea Asociației Constanța Altfel, care a dat în judecată mai mulți dezvoltatori imobiliari din oraș, consideră că această hotărâre este nelegală, pentru că nu i-a fost comunicată direct, deși o afecta în mod direct.

Specialiști din domeniul teatrului ne-au declarat că funcția de director artistic este caducă, deoarece managerul este cel care propune, își asumă și este evaluat, chiar în baza unui program artistic. Acesta conține repertoriul ales, regizori invitați etc, adică tot ce tine de punerea în practică a proiectului de management cu care s-a prezentat la concurs.

Dana Dumitrescu era actriță a teatrului pe vremea când frâiele culturii din Constanța erau conduse de Cristian Zgabercea, finul lui Nicușor Constantinescu. Aceasta a devenit, din actriță, director artistic, iar apoi, la foarte scurt timp, director general.

Din informațiile noastre, a fost director artistic mai mult timp (numita direct, fără niciun concurs), iar cu o lună înainte sa se scoată la concurs postul de manager, s-a organizat repede concurs pentru director artistic. În țară nu există nicăieri director artistic pe durata nedeterminata. Acolo pe unde mai exista (puține locuri) este numit direct de către manager, ca sa poată face echipa.

În urma unor nereguli grave descoperite în managementul instituției, constatate printr-un raport întocmit de Consiliul Județean Constanța, instituția care are în subordine teatrul, acesteia nu i-a mai fost reînnoit contractul de director general. Dana Dumitrescu a atacat și încetarea mandatului de director general, tot cu ajutorul avocatei Felicia Ovanesian. A dat în judecată atât Consiliul Județean, cât și pe președintele Horia Țuuianu. A pierdut procesul. Pe cale de consecință, s-a întors în postul de director artistic, care rămăsese blocat pentru ea când a devenit director general.

Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al şefului CJC şi producător general al TVR, a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare, cu executare, în dosarul Fundației Fantasio. În 2014, Radu Mazăre declara public, cu ochii-n lacrimi: „Cristian Zgabercea i-a schimbat plosca şi pamperşii lui Nicuşor Constantinescu”.

UPDATE 31 decembrie, ora 14.45

Dana Dumitrescu nu a pierdut niciun proces, ci o cerere de suspendare, a precizat avocata Felicia Ovanesian. „A câștigat-o pe a doua, fond și recurs, a câștigat, în parte, fondul acțiunii de anulare a ordinului președintelui CJ, prin care o sancționa pentru nereguli grave”, a precizat aceasta.

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published.