Date oficiale: județul Constanța a pierdut aproape 10.000 de turiști anul trecut în comparație cu 2021

sudul litoralului statiuni

Direcția Județeană de Statistică din Constanța a prezentat cifrele oficiale despre turism pentru primele opt luni ale anului, care cuprind așadar și lunile de vară. Cifrele spun că numărul turiștilor a fost mai mic în comparație cu cel din 2021. Se remarcă de asemenea că a scăzut interesul pentru hoteluri și a crescut cel pentru vile turistice, hosteluri și bungalouri.

Sosirile în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au scăzut cu 1,6%, în timp ce înnoptările au crescut cu 3,7% în luna august 2023, comparativ cu luna august 2022, în județul Constanța.”, a precizat sursa citată.

În total au fost 531.900 de turiști în primele opt luni din 2022, cu 9.800 mai puțini decât în perioada similară a anului 2021 (547.700).

Sosirile turiștilor străini în județul Constanța au crescut cu 18,8%, iar numărul nopților petrecute de aceștia a crescut cu 13,2%.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna august 2023 au însumat 539,1 mii persoane, cu 1,6% mai puține față de cele din august 2022. Județul Constanța a înregistrat cele mai multe sosiri de turiști față de celelalte județe, în luna august 2023, de 3,5 ori mai multe decât în municipiul București și de 3,0 ori mai multe decât în județul Brașov.

Din numărul total de sosiri, în luna august 2023, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 98,7%, iar sosirile turiștilor străini 1,3%.

La nivel de ţară de rezidenţă a turiştilor străini, primele 2 ţări din care au sosit turişti străini în judeţul Constanţa, în luna august 2023 au fost Germania și Statele Unite ale Americii.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, în luna august 2023 au fost în număr de 1961,4 mii, cu 3,7% mai multe decât cele înregistrate în luna august 2022. Și ca număr de înnoptări, județul Constanța a fost pe primul loc față de celelalte județe, în luna august 2023, de 6,6 ori mai multe decât în municipiul București și de 5,4 ori mai multe decât în județul Brașov.

Din numărul total de înnoptări, în luna august 2023, înnoptările turiștilor români au reprezentat 98,9% în timp ce înnoptările turiștilor străini au reprezentat 1,1%.

Durata medie a şederii în luna august 2023 a fost de 3,65 zile pentru turiştii români şi de 3,05 zile pentru turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna august 2023 a fost de 59,8%, pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 0,4 puncte procentuale față de luna august 2022.

În ce privește distribuția sosirilor de turiști pe tipuri de structuri de cazare turistică, s-au înregistrat creșteri la hosteluri, vile turistice, tabere de elevi, bungalouri și căsuțe, în luna august 2023 față de august 2022. Scăderi ale sosirilor de turiști se pot observa pentru cei cazați în hoteluri, moteluri, campinguri, pensiuni turistice și apartamente și camere de închiriat.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în primele opt luni ale anului 2023 au însumat 1347,0 mii persoane, în creștere cu 7,3% față de perioada ianuarie-august 2022.

Din numărul total de sosiri, în perioada ianuarie-august 2023, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 97,4%, iar sosirile turiștilor străini 2,6%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în primele opt luni ale anului 2023 au însumat 4518,0 mii, în creștere cu 8,6% față de perioada ianuarie-august 2022.

Din numărul total de înnoptări, în perioada ianuarie-august 2023, înnoptările turiștilor români au reprezentat 97,7% în timp ce înnoptările turiștilor străini au reprezentat 2,3%.

Informații suplimentare:

Sosirea unui turist se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii de primire turistică cu funcţiune de cazare, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi. În fiecare structură de primire turistică cu funcţiune de cazare se ocoteşte o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea sa neîntreruptă.

Înnoptarea este intervalul de 24 ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidenţa spaţiului de cazare turistică şi beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spaţiului ocupat, chiar dacă durata de şedere efectivă este inferioară intervalului menţionat.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică exprimă relaţia între capacitatea de cazare turistică în funcţiune şi utilizarea efectivă a acesteia de către turişti, într-o perioadă determinată. Rezultă din calcul, prin raportarea numărului total de înnoptări realizate la  capacitatea de cazare turistică în funcţiune, din perioada respectivă.

Sursa datelor: cercetarea statistică referitoare la „Frecventarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cât costă să mănânci într-un restaurant din Constanța cu vedere la mare

lun oct. 16 , 2023
În Constanța există câteva restaurante în care ai vedere la mare când mănânci. Nu sunt multe. Unul dintre ele este Esplanada. Iată cât costă să mănânci acolo. Prețurile sunt din 14 octombrie. Mai jos aveți nota de plată care nu include bacșișul. Recomandare: Puteți urmări Constanța 100% și pe Google […]

V-ar putea interesa și: