De 30 de ani, constănțenilor li se promite o gigacalorie mai ieftină. Va reuși Vergil Chițac?

electrocentrale sa cet palas
CET-ul din Constanța, un colos ineficient

Sistemul actual de termoficare din Constanța este, practic, în faliment. 60 de milioane de lei pe an plătim, cu toții, pentru subvenționarea gigacaloriei celor racordați la acest sistem. Înmulțiți cu 30. Înseamnă 1,8 miliarde lei, adică circa 371 milioane euro. Bani aruncați.

Sistemul este format din doi piloni: Electrocentrale SA, care produce energie, și RADET, care o distribuie. Ambele firme sunt în insolvență. Electrocentrale trebuia să producă energie electrică, iar apa caldă să fie un produs subsidiar. Nu mai produce de mult timp energie. Practic, este un mamut ineficient, cu sute de angajați. Directorul de acolo, Dan Marius Deaconescu, câștiga mai bine decât președintele României la un moment dat. Apropiat al lui Strutinsky, Deaconescu devenit apoi membru ALDE, cât ministerul Energiei a fost la ALDE. După alegerile trecute, și-a luat bagajele și s-a mutat la PNL.

Toți primarii au promis rezolvarea problemei. Radu Mazăre promite un CET nou, Decebal Făgădău vorbea de înființarea unei noi societăți și de atragerea de fonduri europene.

mazare cet

Și actualul primar, Vergil Chițac, promite. A făcut și primul pas.

La inițiativa sa, consilierii municipali, inclusiv cei din opoziție, au votat pentru deschiderea procedurii de insolvență a RADET Constanța și înființarea societății Termoficare Constanța S.R.L. în vederea preluării serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța.

„În afara faptului că RADET și-a dovedit în decursul anilor ineficiența, decizia de înființare a unei noi societăți de termoficare a Constanței, care să fie în administrarea Primăriei și care să preia serviciul public de furnizare a energiei termice, este necesară, pentru a se putea depune un proiect de reabilitare cu fonduri europene a sistemului de termoficare din oraș. Este vorba despre o investiție de aproximativ 49 de milioane de euro. Având în vedere starea de uzură avansată în care se află sistemul de termoficare al municipiului Constanța, necesitatea accesării de fonduri pentru finanțarea investițiilor de modernizare a infrastructurii de termoficare, reprezintă o prioritate. În acest moment, Constanța are un preț al gigacaloriei de 600 de lei. Primăria subvenționează de la 250 la 600 de lei, iar acest lucru a însemnat anul trecut un efort bugetar de 60 de milioane de lei din buget.”, spun liberalii.

„Avem un preț al gigacaloriei la Constanța foarte scump. Într-un an de zile, media pe oră a pierderilor însumează 250 de tone de apă. Trebuie să rezolvăm această problemă. Avem toate documentele posibile și necesare, strategie, studii de fezabilitate, toate condițiile necesare, ne trebuie finanțarea. Am analizat toate sursele de finanțare, cea mai potrivită este cea cu fonduri europene pe eficiență energetică, POIM – Axa 7, și trebuie să ne mișcăm extrem de rapid, pentru ca să obținem banii. Ca să putem aplica pe această axă de finanțare, e un criteriu de eligibitate ca societatea căreia îi vom delega serviciul de termie, de transport și distribuție a agentului termic, să nu fie în insolvență, de aceea trebuie să înființăm Termoficare Constanța S.R.L.“, a precizat primarul Vergil Chițac.

R.A.D.E.T. Constanța va funcționa conform planului de reorganizare aprobat de consilierii locali. Acesta va permite funcționarea fără probleme a regiei până pe 22 iunie.

La jumătatea lunii februarie va fi definitivată întocmirea documentației, astfel încât Primăria Constanța va putea depune proiectul pentru finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) – Axa prioritară 7.1 – ce are ca obiect specific creșterea eficienței energetice în sistemele centralizate de transport și distribuție a energiei termice.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.