De ce a ajuns un fost preot candidat pe lista unui partid condus de un fost deținut

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Vasile Vasile, fost preot, candidat la consiliul Local Năvodari pe lista partidului condus de un fost condamnat penal, Nicolae Matei: „Am fost oropsiți pe parcursul veacurilor de toate popoarele din jur”

În Năvodari, un preot candidează pe lista partidului condus de un fost condamnat penal, Nicolae Matei. Este vorba despre Vasile Vasile. I se spune „părintele Vasile”, deși nu mai este preot.

Vasile Vasile are 68 de ani și a fost preot al unei biserici din Năvodari timp de 43 de ani.

Acesta este acum pe poziția a opta pe lista de consilieri a Partidului Noua Românie din localitate. Partidul este condus acolo de Nicolae Matei, fost primar, fost condamnat penal.

Cum face un preot trecere de la Biserică la politică?

„Nu cred că a fost o trecere așa de grea, pentru că întotdeauna am fost obișnuit cu mulțimea, cu oamenii. Este tot o problemă care ține de oameni. Vreau ca neamul nostru să fie una. Am fost cooptat pentru a fi venit acolo, nu m-am dus eu. Am răspuns cu toată dragostea”, a declarat Vasile Vasile, la o emisiune electorală la postul de radio CFM.

Preoții nu au voie să facă politică

Preoții trebuie să fie neutri în campania electorală. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a enunțat în mai multe rânduri cu privire la responsabilitatea clericilor pentru păstrarea neutralităţii politice în perioada electorală. În cazul lui Vasile Vasile, lucrurile stau diferit. S-a pensionat între timp.

Dânsul este pensionar, nu mai slujește, nefiind îmbisericit ca preot slujitor undeva. Tehnic vorbind, nu are nici o interdicție de a candida ca și consilier local, având binecuvântarea să candideze ca independent.”, a declarat, la solicitarea Constanța 100%, preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Susținerea Arhiepiscopiei nu miră. Anul acesta, IPS Teodosie a oficiat o slujbă de maslu la biserica „Buna Vestire” din centrul orașului Năvodari, spunând: „Prea cucernici părinți, stimate domnule primar onorific Nicolae Matei, iubiți credincioși”. „Matei a făcut ceva pentru biserici”, a spus Vasile Vasile.

Vasile Vasile a spus și de ce vrea să fie consilier, a explicat cum poate să ajute oamenii din această calitate. De fapt, a încercat să explice, pentru că ce a spus nu are nicio legătură cu atribuțiile consilierilor locali, așa cum sunt acestea prevăzute în Legea 215 a Administrației Publice Locale.

„Trebuie să-i ajutăm prin a-i învăța și îndruma să aibă dragoste unul față de altul, pentru ca suntem un popor din păcate dezbinat. Noi vrem, ca preoți, să-i determinăm pe oameni să fie una, să fie români, să simtă românește, pentru ca am fost oropsiți pe parcursul veacurilor de toate popoarele din jur, pentru că suntem pe un pământ binecuvântat, avem un pământ bogat, bogăția cea mai mare este că avem un pământ care rodește”, a spus Vasile Vasile, care, deși nu mai este preot, vorbește ca și cum ar mai fi.

De ce a fost condamnat penal Nicolae Matei

În 2016, Curtea de Apel Constanța îl condamna la pedeapsa cu închisoarea de 1 an şi 6 luni, cu executare.

„În perioada iunie-octombrie 2012, inculpatul Matei Nicolae, primarul oraşului Năvodari, i-a solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care inculpatul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic.

În schimb, la data de 18 octombrie 2012, inculpatul Matei Nicolae i-a promis ofiţerului de poliţie, iar la data de 25 octombrie 2012 i-a şi dat acestuia, două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro.

Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate nu s-a plătit nici un ban.

În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Vâlcu Nicolae a dat, în faţa notarului, o declaraţie care nu corespunde adevărului, susţinând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând preţul achiziţionării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în faţa organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declaraţii mincinoase“, au declarat procurorii DNA.

Nicolae Matei a fost arestat în noiembrie 2012, apoi eliberat după 5 luni. La 29 august 2014 a fost din nou reţinut într-un al doilea dosar, pentru care avea să fie trimis în judecată la 28 noiembrie 2014, acuzat de comiterea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, o infracţiune de la abuz în serviciu sub forma tentativei şi dare de mită. El a mai stat în închisoare 8 luni.

Recent, într-o emisiune la Litoral TV, Nicolae Matei declara, referindu-se la acest proces, că este singurul primar din România condamnat pentru că a dat șpagă, nu pentru că a luat. O apărare copilărească, de parcă a da șpagă (pentru a obține anumite avantaje sau concesii, sau, de fapt, pentru orice lucru) este o chestiune legală! Nu, nu este, și judecătorii l-au condamnat la închisoare pentru asta.

Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
Mitshubishi
Teasing_Tucson Exclusiv Auto
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.