De ce a crescut prețul energiei electrice și cum poate să scadă? Explică secretarul de stat George Niculescu

george niculescu pnl

Prețul energiei electrice a crescut, în ultima perioadă, lucru care poate duce la scumpiri în lanț. De ce s-a întâmplat asta? Este un subiect pe care multă lume îl evită, dar la care a răspuns secretarul de stat în ministerul Energiei, George Niculescu, în emisiunea Realitatea locală, de la Dobrogea TV, moderată de jurnalistul Cristian Hagi.

„Pentru că s-a liberalizat piața de energie și pentru că ne lipsesc în continuare surse de producție alternativă, prețul a crescut. De la începutul anului până recent, prețul certificatului de CO2, practic măsura de coerciție care este aplicată pentru un poluator, a crescut de la 24 de euro la circa 55 de euro pe certificat. Complexul Energetic Oltenia, un producător de energie care în mixul național reprezintă în momentul de față vreo 18%, care arde cărbune, consumă pentru 1 megawatt oră pe care îl produce aproximativ un certificat de CO2. Costul de producție în acest caz începe de la 55 de euro pe megawatt oră. De aceea prețul energiei este mare, pentru că în continuare în mix avem multă energie care este penalizată.”, a declarat acesta.

Cel mai mic preț de producție este la Hidroelectrica.

În acest context, a vorbit și despre investițiile pe care le vor face Statele Unite ale Americii la centrala nucleară de la Cernavodă. Aceștia vor construi reactoarele 3 și 4 de aici.

„Din punct de vedere al județului Constanța, vorbim de o investiție de 7 – 8 miliarde de dolari care se va desfășura în județul Constanța. Beneficiile sunt multiple: locuri de muncă, antreprenori locali care vor lucra acolo.”, a precizat George Niculescu.

La acestea se adaugă potențialul on-shore și off-shore, ceea ce face din Dobrogea principalul producător de energie electrică din România, mai ales că țara noastră și-a luat angajamentul, la Bruxelles, ca, treptat, cărbunele să dispară din sistemul energetic național.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos.

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Facebook, și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.