De ce a luat foc Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

incendiu spital

Corpul de control al primului ministru a întocmit sinteza acțiunii de control efectuate la instituțiile publice cu atribuții în autorizarea/acreditarea și verificarea bunei funcționări a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

În urma controlului efectuat la instituțiile publice cu atribuții în autorizarea/acreditarea și verificarea bunei funcționări a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, echipa desemnată a identificat o serie de cauze, ce au favorizat producerea incidentului din data de 1 octombrie 2021, soldat cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale, și anume:

I. Cauze cu incidență directă:
1. Construcția în care funcționează spitalul este veche, respectiv o clădire construită în anul 1938, consolidată cu aviz PSI între anii 1999-2007.
2. Suprasolicitarea instalației electrice a spitalului, prin extinderea acesteia fără un proiect tehnic prealabil și în contextul pandemic care a condus la un număr mare de cazuri de pacienți internați, infectați cu virusul SARS-COV 2.
3. Lipsa funcționalității senzorilor de fum/temperatură amplasați în clădire în contextul inexistenței unei centrale de detecție și stingere a incendiilor încălcându-se prevederile art. 3.3.1.lit. C din Normativul P118/3/2015 al MLPAT 1, coroborat cu art. 135 din O.M.A.I 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor.

II. Cauze cu incidență indirectă:
1. Funcționarea spitalului fără autorizație de securitate la incendiu, doar pe baza unui aviz de securitate, document cu caracter preliminar autorizării și care nu prevede obligativitatea dotării cu instalaţie de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu la construcţii şi/sau spaţii cu destinația pentru sănătate, cu aria desfăşurată mai mare de 150mp;
2. Lipsa investițiilor necesar a fi derulate de Primăria Municipiului Constanța constând în consolidarea clădirii și refacerea instalației electrice, precum și mentenanța acesteia conform cerințelor actuale generate de contextul pandemiei Sarscov 2.

Pentru remedierea deficiențelor constatate, CCPM a formulat propuneri și recomandări a căror implementare este monitorizată în cadrul acțiunilor de evaluare post-control.

Reamintim faptul că, în data de 1 octombrie 2021, un incendiu violent a izbucnit la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. A fost activat planul roșu de intervenție. Șapte din cei zece pacienți care erau internați în secția ATI Covid au decedat. Ceilalți pacienți au fost scoși pe geam, într-o operațiune dramatică de salvare.

Șeful DSU a precizat că au fost constatate anumite nereguli la instalațiile electrice.

„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a spus la acel moment șeful DSU.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Europa este interesată de creșterea capacității navelor care ajung în zona Sulina

mie aug. 10 , 2022
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat, alături de directorul general al Administrației Zonei Libere Sulina Sulina, Dragoș Ioniță, la o ședință de lucru pe tema investițiilor necesare pentru dragarea bazinului și barei Sulina. Întâlnirea a avut loc astăzi, începând cu ora 11.00, la sala Dobrogea a Consiliului Județean […]

V-ar putea interesa și: