De ce a pierdut PNL alegerile

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban. Foto: Guvernul României

Partidul Național Liberal a pierdut alegerile parlamentare. Nu le-a câștigat PSD, nu a câștigat AUR, ci le-au pierdut liberalii. De ce? O parte din răspunsuri, mai jos.

În primul rând, trebuie spus clar, de la început: când circa 70% din populația țării nu iese la vot, vorbim despre un eșec al întregii clase politice. Un eșec extrem de periculos pentru țară și, implicit, pentru populația care nu votează, din două motive. În primul rând, cei aleși nu sunt reprezentativi. În al doilea rând, se deschide ușa, timid, dar sigur, către formațiuni extremiste.

Revenim la PNL. Liberalii au pierdut alegerile pentru că partidul s-a distanțat de români (atât de oamenii obișnuiți, cât și de mediul de afaceri). De la alegerile locale, unde au câștigat câteva redute extrem de importante, pentru Constanța, până la parlamentare timpul a fost scurt, dar greșelile multe. Guvernul PNL a luat decizia de a închide piețele, dar de a lăsa deschise hipermarketurile, supermarketurile, mallurile. În timp ce producătorii români se uitau cu tristețe la marfa pe care nu mai aveau voie să o vândă sau, în cel mai bun caz, erau lăsați să o vândă în frig, în afara piețelor, firmele străine își continuau activitatea nestingherite. Are coronavirusul alergie la malluri, îi plac piețele? Sunt întrebări la care nu am primit răspunsuri. Demiurgul de la Cotroceni a hotărât că așa trebuie făcut, așa s-a făcut. Gestul a dat o muniție nesperată unui PSD care în continuare nu se regăsește, nu e reformat.

Bate calul care trage

Românii au resimțit închiderea piețelor ca o trădare. Am scris, aici, de-a lungul anilor, despre modul cum sunt favorizate unele companii străine care vin în România, despre faptul că, deși câștigă licitații de sute de milioane de euro din bani publici, raportează an de an pierderi, pentru că profitul, de fapt, pleacă, prin inginerii economie, în țările de origine sau în paradisuri fiscale, iar instituțiile statului nici măcar nu au curaj să verifice aceste lucruri, despre faptul că lucrările se fac de către firme românești, plătite prost și tratate în bătaie de joc, despre faptul că statul închide ochii când vede matrapazlâcuri făcute de străini. Nu am auzit niciun control la ele, dar am auzit de controale la firme românești care plătesc impozite și taxe, fără să le evite vreodată, chiar și pe timpul pandemiei, pe principiul „bate calul care trage”. O lipsă de curaj a instituțiilor statului, o lipsă de transparență și de echitate pe care au remarcat-o majoritatea românilor. Până acum, multinaționale n-au fost deranjate nici măcar cu un control serios din partea instituțiilor statului. Să închizi însă piețele și să lași deschise mallurile a fost puțin prea mult, puțin prea pe față.

Mai e ceva. Românii au fost certați. În plină pandemie, când solidaritatea trebuia să fie primul gest, pentru că, nu-i așa, peste clipe grele trecem mai bine împreună, o bună parte din români, susținătorii PSD, au fost certați de președinte. În loc să-i țină pe oameni aproape, a adoptat un discurs care l-a distanțat de români. În plină pandemie, cine vrea să audă din partea președintelui atacuri la adresa unui partid? Nimeni. Am urmărit cu atenție în pandemia acesta modul în care au acționat și comunicat alți președinți. La președintele Franței, de pildă, nu am văzut niciodată, în ore întregi de discurs, vreo referire la vreun partid politic. Prioritatea a fost lupta împotriva coronavirusului și măsurile pentru salvarea locurilor de muncă, a firmelor franceze, a economiei.

Aici ajungem la o altă problemă. În ciuda promisiunilor guvernamentale, sprijinul acesta pentru economie nu s-a simțit. La firul ierbii, acolo unde contează, adică la firmele românești care țin în spate economia aceasta, care dau sute și mii de locuri de muncă, a fost secetă. Fondurile promise nu au venit la timp sau nu au venit deloc, facilitățile promise sau acordate au fost un fel de apă de ploaie, capacitatea lor de a rezista pe piață a ajuns la limită. Și totuși ele concurează pe piața europeană împotriva unor companii din Germania, de pildă, țară care vrea să aloce jumătate de trilion de euro pentru susținerea economiei locale. Poate e nevoie de explicație, căci nu întâlnim des suma acesta. Un trilion înseamnă o mie de miliarde de euro.

Iohannis a pierdut diaspora

PNL a pierdut și în diaspora. Dacă altădată PNL și USR PLUS câștigau fără probleme printre românii din străinătate, acum au avut surpriza să aibă un „intrus” foarte bune clasat: AUR, care a reușit un scor la care nimeni nu se aștepta, atât în țară, cât și peste hotare.

Oamenii nemulțumiți de închiderea piețelor, a bisericilor, de măsurile de restricție au văzut în ei un refugiu. Bun, prost, e de înțeles, în cele din urmă. Dar de ce i-a votat diaspora care până acum prefera PNL și USR, care îl vota în număr foarte mare pe președintele Iohannis. Nu cred că le-a păsat foarte mult că sunt închise piețele și bisericile, nu-i afectează direct.

Ce cred că s-a întâmplat este următorul fenomen: majoritate românilor care muncesc peste hotare nu au plecat de bine din România și cu siguranță nu sunt tratați acolo ca oamenii locului. Întotdeauna un german va câștiga mai mult în Germani decât un român, pentru o muncă identică. Am întâlnit zeci de români plecați și nimeni părea fericit din cale-afară. Nu își mai făceau griji pentru ziua de mâine, dar munceau din greu pentru asta, iar singurele zile de concediu din an însemnau o reîntoarcere acasă, nu vizite culturale în alte țări sau vacanțe exotice. Dacă mai adăugăm la asta drama părinților care-și lasă copiii în țară, vom avea un tablou al unor probleme și frustrări care se acumulează de ani buni și pe care politicienii le-au ignorat sau le-au tratat superficial. De aceea prinde mesajul naționalist al unui partid ca această Alianțe pentru Uniunea Românilor, care promite să redea demnitatea oamenilor obișnuiți, care ne vedea mai mult români decât europeni.

Ce e de făcut

Ce s-a întâmplat la aceste alegeri este un semnal de alarmă pentru politicieni. Este timpul să se întoarcă spre oameni obișnuiți, să le ascunde dorințele, problemele și să le rezolve. Este timpul să se întoarcă spre firmele românești care țin în spate economia țării, care nu vor pleca de aici cu capitalul, așa cum fac străinii, care plătesc mii de angajați în fiecare lună. Este timpul pentru politică pentru oameni, pentru români, fără aroganță, fără ură. Altfel, se deschide calea către mișcări extremiste, și de asta chiar nu avem nevoie.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.