De ce aruncă unii constănțeni gunoiul în stradă? Povestea sacoșei roșii

O sacoșă roșie, de plastic, plină cu gunoi, zăcea, zilele trecute, lângă un copac. În centrul Constanței, pe bulevardul Tomis, vizavi de primărie.

Imaginea este, din păcate, multe prea obișnuită. Vedem pretutindeni gunoi aruncat la întâmplare, pe străzi, pe spațiile verzi, pe terenurile virane. Uneori explicația este: ”plătim taxă pentru strângerea gunoiului, să vină firma să strângă”. De cele mai multe ori însă este vorba despre lipsa de educație și/sau nesimțirea unor locuitori ai orașului.

Am locuit într-un bloc de 10 etaje, dotat cu ghenă pentru aruncarea gunoiului. Ieșeai din apartament, făceai doi pași și ajungeai la ea. Cu toate acestea, o parte din vecini preferau să arunce pe geam gunoiul, în fața blocului sau pe spațiul verde de lângă el. Găseai de toate pe jos, de la resturi de ciorbă la coji de pepene, pet-uri de bere, prezervative, scutece folosite. Altfel, vecinii păreau oameni normali. Poate că nesimțirea este un cuvânt prea blând.

Ce se întâmplă cu gunoaiele aruncate la întâmplare? Ghinion, cum ar spune președintele nostru. Compania de salubritate nu este obligată să le strângă. Aceasta se ocupă de colectarea deșeurilor din locurile special amenajate.

În unele cazuri, însă, tot Polaris strânge și acest gunoi. De exemplu, dacă măturătorii stradali găsesc deșeuri aruncate pe trotuare, le vor ridica.

Uneori, reprezentanții companiei de salubritate fac și muncă de detectiv. S-a întâmplat așa zilele trecute, când au găsit o pungă roșie, plină de gunoi, aruncată pe bulevardul Tomis, vizavi de primărie. În ea, o sticlă de șampanie, gunoi menajer, câteva facturi. Au identificat adresa și au fost până la fața locului. Le-a deschis o femeie de circa 60 de ani, care a recunoscut că a aruncat gunoiul.

”Mașina de gunoi a trecut mai devreme, n-am avut timp să arunc gunoiul, așa că l-am lăsat pe stradă. Ce era să fac, să stau în casă cu el? Miroase!”, a explicat.

În astfel de cazuri, în mod normal, se anunță Poliția Locală, care trebuie să dea amenzi. De data aceasta s-a făcut o excepție, din informațiile noastre, deoarece doamna a spus că are circumstanțe atenuante: este bătrână și bolnavă.

Din păcate, sunt sute astfel de cazuri.

Amenzile mi se par nu numai necesare, ci obligatorii pentru a impune unele reguli, chiar dacă sunt de bun simț. Chiar dacă regula este: nu arunca gunoiul pe stradă. Aici nu este vorba de Polaris, de Primăria Constanța, de contracte, ci despre necesitatea de a trăi într-un oraș curat, civilizat. Aș fi vrut să spun european, dar parcă e prea mult, numai geografia nu ne face europeni.

Din păcate, și noi, constănțenii obișnuiți, acceptăm să trăim într-un oraș murdar. Nu am auzit să facă nimeni reclamație că a văzut pe cineva aruncând gunoiul la întâmplare.

În ceea ce privește activitatea Poliției Locale, ce pretenții să avem, atât timp când polițiștii care patrulează pe străzi pot fi numărați pe degete?


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

6 thoughts on “De ce aruncă unii constănțeni gunoiul în stradă? Povestea sacoșei roșii

  1. De ce articolul nu apare ca fiind semnat?
    Cine il scrie?
    De altfel, bine punctat! Curățenia este una dintre MARILE probleme ale orașului!

    1. Doamna aia de 60 de ani a aruncat gunoiul nu ptr ca e batrana si bolnava si nu poate ajunge la ghena de gunoi ci ptr ca este o nesimtita.Asa a fost si in tinerete si ptr ca nu a fost taxata face lucrul acesta si azi.Intr-o tara din lumea civilizata nesimtita asta erataxata chiar daca avea 100 ani.Oricum cu tot respectul ptr oamenii mai in varsta nu pot decat sa ma cac in gura ei de jeg ca putea ruga pe cineva sa il arunce unde trebuia

  2. Dar, doamna batrina si bolnava, nu se prea batrina si bolnava ca sa aiba un astfel de comportament?

  3. HAHAHAAAAAAAAAAA! PĂI ASTA ESTE DOAR O MICĂ FĂRIMITURĂ DIN CE SE ÎNTĂMPLĂ,PE PLAIUL CONSTĂNȚEAN! VĂ ROG SĂ MERGEȚI LA CINGHINELE,ÎN CARTIERUL HENRY-COANDĂ! ACOLO SUNT ADEVĂRATE BAZE DE DEPOZITARE A GUNOAIELOR,IAR SEARA TE TREZEȘTI FĂRĂ NICIO PROBLEMĂ CU SACOȘA DE GUNOI ÎN CAP, ARUNCATĂ DE LA FERESTRE DE CĂTRE CINGHINELE,LUI MAZĂRE CEL VOINIC!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Astăzi, GÂLCEVILE DIN CHIOGGIA la Teatrul de Stat Constanța, la 310 de la nașterea lui Carlo Goldoni

sâm feb. 25 , 2017
310 ani de la naşterea dramaturgului şi libretistului Carlo Goldoni se împlinesc astăzi, 25 februarie, iar piesa programată de Teatrul de Stat Constanţa (TSC) pentru această zi (la ora 19) este GÂLCEVILE DIN CHIOGGIA, de Carlo Goldoni . Printr-o coincidenţă semnificativă, tot sâmbătă se împlinesc şase ani de la premiera […]

V-ar putea interesa și: