De ce au ales mii de tineri români să facă facultatea în Olanda

Imagine din Amsterdam

În Olanda studiază peste 5600 de români, ceea ce situează țara noastră pe locul 3, după Germania și Italia, ca număr de studenți străini. Universități din Olanda, Marea Britanie și alte țări europene vor fi prezente la târgul educațional World Education Fair organizat la Constanța pe 25 septembrie.

Interesul universităților olandeze pentru a accepta studenți din România este în creștere de la an la an. Acest lucru este evident datorită numărului de studenți înscriși anual, dar și prin participarea la târgurile educaționale. Astfel, cele mai multe universități care participă la târgul educațional World Education Fair (WEF) provin din Olanda.  WEF are loc la Constanța pe 25 septembrie la Hotel Continental Forum.

„Conform datelor oficiale, în acest moment sunt înregistrați peste 5600 de studenți în Olanda. Sistemul este unul foarte ofertant pentru tinerii români pe toate planurile. În primul rând, la nivel academic există numeroase specializări în limba engleză, conectate direct la cerințele actuale din piața muncii. Pe lângă cele mai accesate programe de studiu din zona business, computer science și inginerie, sistemul olandez a dezvoltat numeroase specializări academice foarte nișate cum ar fi managementul în domeniul ospitalității, management în zona gaming și entertainment sau managementul sportiv. În al doilea rând, nivelul taxelor de studiu este foarte accesibil pentru români. Vorbim de o taxă anuală de 2200 euro, care în primul an este redusă la jumătate. În plus, statul olandez oferă numeroase granturi și împrumuturi care pot acoperi și costurile de trai”, explică Ana Maria Papp, Business Development Manager, Integraledu.

Din ce în ce mai multe familii își trimit copiii la studii în străinătate încă din gimnaziu

Pe locul al doilea, ca destinație de studiu preferată de români, se află Marea Britanie, urmată,  în ordine, de Germania, Italia, Danemarca, SUA și Irlanda.

Preferințele celor din liceu și gimnaziu

În ceea ce privește studiul gimnazial și liceal, numărul de aplicații în Marea Britanie rămâne constant, alte destinații solicitate fiind: Elveția, Germania, Austria, Spania dar și America de Nord. “Interesul pentru tinerii români se manifestă și din partea liceelor britanice, care vor fi prezente în număr mare la World Education Fair. În calitate de consultanți educaționali am observat o tendință care se conturează de câțiva ani și anume că din ce în ce mai multe familii își trimit copiii la studii în Marea Britanie încă din gimnaziu tocmai pentru a se obișnui cu sistemul și a continua cu liceul și apoi studiile universitare în străinătate”, precizează Raluca Niculae, Manager Departament Tabere și Licee. Liceele prezente la World Education Fair Constanța pot oferi burse academice și pentru performanțe sportive sau artistice, în cuantum care poate reduce la jumătate taxa de școlarizare.

Topul domeniilor preferate de români pentru studiile în străinătate.

Conform datelor Integraledu, specializările alese în 2022 se grupează astfel:

1.     Computer Science

2.     Economie și Afaceri

3.     Artă și Design

4.     Inginerie

5.     Drept

6.     Psihologie

7.     Turism

8.     Politică și Relații Internaționale

Cererea pentru taberele educaționale s-a triplat în acest an

Oferta s-a diversificat de la tabere de ski și snowboarding în Germania și Elveția, la tabere exclusiviste de limba engleză în Dubai sau Mauritius

La World Education Fair vor fi prezente instituții care organizează tabere educaționale pentru toate categoriile de vârste, atât pentru vacanța de iarnă, cât și pentru următoarele vacanțe. “Anul acesta am înregistrat o triplare a înscrierilor în tabere educaționale. Tinerii pot experimenta vacanțe axate pe ski sau snowboarding în Germania sau Elveția sau pot alege zone exclusiviste ca Dubai, Singapore sau Mauritius, unde își pot perfecționa limba engleză, pot dobândi abilități de leadership și public speaking, bucurându-se în același timp de cultura locală. Dacă vorbim despre costuri, acestea încep de la 900 de euro pentru tabere de o săptămână în Germania și pot ajunge și până la 4500 lire sterline pentru un internship de 10 zile în Londra, cu specialiști din diferite domenii. Costurile includ cursul, pensiune completă și programul recreativ”, mai explică Raluca Niculae.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ionuț Rusu câștigă mai bine ca viceprimar decât ca om de afaceri

vin sept. 23 , 2022
Salariile celor care au funcții de conducere în primării nu sunt deloc mici. Ba dimpotrivă. Și, rețineți, guvernul PNL – PSD vrea să le majoreze de la 1 noiembrie. În prezent, primarul Vergil Chițac are o indemnizație de încadrare de 18.720 de lei brut pe lună. Pe lângă aceasta, edilul […]
Ionut Rusu

V-ar putea interesa și: