De ce Constanța este în carantină, iar Bucureștiul nu?

Polițiști și jandarmi din Constanța se asigură că regulile impuse de carantină sunt respectate

Municipiul Constanța intra în carantină pe 20 noiembrie, când incidența era de 9,35 de cazuri (la mia de locuitori). De atunci, a urcat mai multe săptămâni. De 8 zile scade constant, însă (detalii AICI). Azi a ajuns la 5,64. Cu toate acesta, municipiul este încă în carantină. Ar trebui să iasă pe 1 ianuarie, la ora 20.00.

București nu a fost niciodată în carantină, deși incidența a depășit 7 și s-a menținut zile bune în jurul acestei cifre. De ce nu a intrat capitala în carantină?

Autoritățile din Constanța spun că se impune carantina când media din localitate depășește media națională. Se ridică însă întrebarea: de ce municipiul Constanța este în carantină, la o incidență de 5,64, iar municipiul București, la 7,04, nu era?

Pe 11 decembrie, când incidența în București depășea 7 cazuri la mie, primarul Nicușor Dan spunea că nu ia în calcul măsura carantinării Bucureștiului, nici la nivel zonal, nici la nivel general.

„Carantinarea nu este, în momentul de față, o ipoteză pe care o luăm în calcul”, a declarat Nicușor Dan.

Acesta nu a motivat de ce nu se impune carantina în București. Ba mai mult, pentru că era într-o conferință de presă, a spus că va răspunde doar la întrebările despre termie, tema conferinței de presă de la Guvern.

La finele lui noiembrie, Raed Arafat spunea că intrarea în carantină se face pe baza unui sistem de notare în care sunt punctate toate restricțiile aflate în vigoare. Bucureștiul avea atunci 6,6 îmbolnăviri la mia de locuitori.

„Nu luăm doar cifra, nu e doar incidența care e luată în considerare, sunt mai multe lucruri luate în considerare de DSP. Sunt toate măsurile generale luate pentru peste 3 la mie: restaurante închise, teatrele, cinema. Sunt restricții de circulație noaptea, magazinele se închid la 9. Sunt măsuri deja luate. Ilfov a decis să ia o măsură care cred că va avea impact asupra Bucureștiului, pentru că foarte multe zone sunt rezidențiale. Se va permite mișcarea celor care merg la muncă, au motive, dar se va limita foarte mult mișcarea neesențială. Se vor limita doar la activitățile prevăzute în ordin. Aici va fi un impact. Urmează ca DSP București, cu comitetul municipal, cu INSP, să facă analizele, la momentul în care consideră, ei pot să vină cu propunerea oricând.”, spunea Arafat.

OPINIE

Constănțenii sunt tratați diferit în această pandemie. Sunt un fel de români de mâna a doua. Autoritățile nu s-au obosit să explice, concret și explicit, de ce este nevoie ca noi să stăm în carantină, iar bucureștenii, nu. În aceste condiții, este de înțeles iritarea crescândă a oamenilor și tendința de a nu respecta regulile.

Un sistem de guvernare trebuie să aibă trei atribute pentru a funcționa eficient: dreptate, predictibilitate și dreptul la cuvânt. Din păcate, nu le are, de aceea este ineficient.

La întrebarea din titlu, răspunsul par clar: așa vor niște oameni care ne conduc, dar nu au bunul simț să ne explice și nouă.

Citește și: Trei reguli OBLIGATORII pentru o administrație de succes

Completare 27 decembrie: „Direcția de Sănătate Publică Constanța va solicita ridicarea carantinei înainte de data expirării.”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt al instituției. Detalii AICI.

2 comentarii

  • Primar slab, prefect si mai slab.
    Asta spune despre ei cat si ce c..ie au. Ma tem ca de 8 martie le vine si ciclu.

  • mr. ARAFAT manaca ra… ca sa rimeze. Au gasit tot felul de subterfugii, ca pe baza ratei de infectare sa nu declare carantina pentru Bucuresti, desi rata de infectare depasea 9 la mie! Au considerat o populatie cu mult mai numeroasa, au exclus focare imaginare de infectare…iar la Constanta prefectura a vrut sa fie mai catolica decat rezidentii din Vatican. Sunt de acord ca o carantinare stricta pt Bucuresti ar fi avut consecinte grave pe plan economic, dar carantina in Constanta nu trebuia prelungita dupa 28 de zile, cand s-a franat cresterea. Constat ca reducerea ratei de infectare este functie de populatia zonei carantinate si scade mult mai lent decat in…Navodari, spre exemplu. Ar trebui sa iesim din carantina, cu pastrarea masurilor de protectie: masca, distantare, vigilenta.
    Da, domnule Hagi, de data asta, perfect de acord cu dvs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.