De ce crește numărul de bolnavi de covid în Constanța, în ciuda carantinei

Polițiștii verifică autovehiculele în timpul carantinei din primăvara lui 2020

Municipiul Constanța a intrat în carantină pe 20 noiembrie 2020. A trecut mai bine de o săptămână, dar numărul de bolnavi de covid-19 continuă să crească. Există o explicație.

Haideți să vedem unde eram pe 20 noiembrie. Incidența era de 9,35 de cazuri la mia de locuitori, ceea ce însemna, practic 2.928 de cazuri active în ultimele două săptămâni. De atunci, a crescut, cu o singură excepție, în fiecare zi. Ieri am ajuns la un nou maxim istoric: o incidență de 10,50, adică 3.285 de cazuri, adică 357 mai mult decât la instituirea carantinei.

Evoluția incidenței și numărul de cazuri, mai jos:

ZiuaIncidența (cazuri la mia de locuitori)Număr cazuri
27 noiembrie10,503285
26 noiembrie10,303223
25 noiembrie9,903098
24 noiembrie9,542986
23 noiembrie10,173184
22 noiembrie9,723043
21 noiembrie9,36 2931
20 noiembrie9,352928
19 noiembrie9,112852
18 noiembrie8,782749
17 noiembrie8,132544
16 noiembrie7,832453
13 noiembrie6,982185
12 noiembrie5,621760
11 noiembrie5,781811
10 noiembrie5,861836
9 noiembrie5,451706
Sursa: DSP Constanța

În ciuda îngrijorării, evoluția aceasta este normală, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care s-a remarcat printr-o serie de predicții confirmate în timp privind evoluția epidemiei de coronavirus.

„Am văzut știri panicarde ca au urcat cazurile în Constanța în ciuda carantinei. Nici o măsură de carantina nu produce efecte în primele 14 zile. E perfect normal ca numărul de cazuri să crească in Constanta în această săptămână și cea următoare. Peste tot a fost la fel: panica după o săptămână-două, urmata de ușurare în săptămâna 3 și speranță în săptămâna 4. Abia peste două săptămâni se vor vedea rezultatele care nu am nici o îndoială că vor confirma valoarea terapeutică a carantinei pentru comunitățile infestate cu COVID-19.”, a spus acesta, pe pagina sa de socializare.

Așa s-a întâmplat, de pildă, și în localitatea Ovidiu, care, după primele două săptămâni de carantină, avea un număr puțin mai mare de cazuri decât la intrare. Așa se întâmplă și în orașe mai mari, precum Sibiu. De altfel, și în Ovidiu, și în Sibiu a fost prelungită carantina, cu o diferență: 14 zile în primul caz, 7 zile, în al doilea.

Așadar, ce trebuie să facem este să respectăm regulile și să așteptăm. Numărul de cazuri nu va scădea semnificativ, deci ne putem aștepta la o prelungire a carantinei. Se observă însă că în municipiul Constanța avem parte de o semi-carantină. Șoselele sunt pline, forțele de ordine aproape că lipsesc ziua din peisaj, magazinele sunt de asemenea pline. Față de ce a fost în vară, e o glumă, nu o carantină.

Același Octavian Jurma ne dă însă și o veste bună: la nivel național, am intrat în faza descendenta de o săptămână.

„Datorita noului sistem de raportare numarul de cazuri anuntat oficial (barele albastre) este diferit de cel al cazurilor alocate pe judete (linia rosie).

Sursă tabel: Octavian P Jurma/Facebook

Acest sistem produce variatii mari si repetate care rezulta in foarte mult zgomot statistic.Am discutat deja ca maximele se afla in platou la 10,000 de cazuri pe zi dar minimele oficiale sunt inca ascendente (sageata albastra).Ce am neglijat si eu, a fost sa urmarim si curba cazurilor alocate care insa mi-a atras atentia acum pentru ca s-a aliniat in ultimele 3 zile la cea oficiala si produce un aspect descendent atat la nivelul maximelor cat si al minimelor.

Daca urmarim evolutia saptamanala a minimelor alocate, aspectul descendent devine mult mai usor de identificat inca din 16-19 noiembrie.Fata de saptamana trecuta, numarul de cazuri noi din saptamana aceasta se afla deja cu 8.5% mai jos (ce-i drept pe fondul unei scaderi cu 2.5% a numarului de teste in aceeasi perioada).

Ceata se va clarifica asadar saptamana viitoare, cand ambele sisteme de raportare vor confirma curba descendenta. Daca se vor aloca si cele 5,000 de cazuri ramase nealocate, curba oficiala ar putea cobora chiar mai mult decat cea a cazurilor alocate si media sa ajunga la 7,000 pe zi.

Vom incheia asadar saptamana pe un minus care poate urca spre 10% dar nu va fi mai mic de 5%. Este o scadere fragila si usoara dar este o scadere reala. O veste buna chiar si cu micile indoieli care mai plutesc deasupra numerelor care ne va permite sa focalizam cateva zile asupra alegerilor si sarbatorii nationale.

Cat de stabile sunt aceste scaderi e alta discutie. Sa ne bucuram de aceasta veste care reflecta succesul masurilor de carantina luate la inceputul lunii in diferite judete din tara.”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Deputatul PRO România, Mircea Titus Dobre: „Propunem un plan anticriză și măsuri concrete!”

sâm nov. 28 , 2020
Fostul ministru al Turismului, deputatul de Constanța Mircea Titus Dobre, candidat din partea PRO România pentru un nou mandat, spune că este nevoie urgent de un plan de măsuri care să scoată România din criza fără precedent în care a aruncat-o actualul guvern PNL, prin deciziile luate în ultimul an. […]
mircea-dobre

V-ar putea interesa și: