De ce mă bucur că Viorica Dăncilă a ajuns consilier în BNR

Vestea că Viorica Dăncilă, doamna care, printr-un accident al istoriei, a ajuns primul ministru al României, este consilier în Banca Națională a României mă bucură. Îmi dă o stare de optimism.

Nu poți fi decât optimist când afli că o absolventă a Liceului Energetic din Ploiești și a Institutului de Petrol și Gaze, care a lucrat ca profesoară în Videle, ajunge să consilieze pe cei ce se ocupă de trecerea României la euro. Asta nu poate însemna decât că oricine are o șansă în România!

Toți putem să ajungem ce dorim. Nu trebuie să facem facultăți de renume pentru a ajunge în banca națională. Poate că nici nu trebuie să învățăm prea mult ca să ajungem medici, avocați, piloți sau tot ce ne dorim. Unde ați mai văzut un decalaj atât de mare între pregătire și funcții? În țările civilizate, cu siguranță nu.

Deci să ne bucurăm, avem cu toții o șansă.

Ah, desigur, e nevoie de o condiție: să ne înscriem într-un partid și să stăm cu capul plecat în fața liderului. Să dansăm pe melodia care ni se pune.

Așa au reușit să ajungă în parlament, conducerea firmelor de stat, în consilii de administrație, în primării, în consilii locale oameni care habar nu au cu ce mănâncă domeniul. „Oameni nepotriviți la locul unde habar nu au”, spunea un fost prefect de Constanța.

Din toate celelalte puncte de vedere, știrea aceasta nu mă bucură.

Efectul Dunning-Kruger

Vorbind serios, ce se întâmplă în acest caz pare un exemplu bun al efectului Dunning-Kruger, numit și  efectul de supraîncredere/supraapreciere. Pe scurt, aceștia afirmă că, într-un anumit domeniu, cei incompetenți:

 1. vor tinde să-și supraestimeze propriul nivel de competență;
 2. nu vor recunoaște înalta competență a celor competenți în realitate;
 3. nu-și vor da seama de propria lor incompetență;
 4. vor recunoaște propria incompetență anterioară după ce vor dobândi un nivel înalt în domeniul respectiv;
 5. În contrast cu cei buni, „cei slabi nu rețin sugestiile că ar fi nevoie să se instruiască”.

Concluziile sunt bazate pe o serie de teste. Într-o serie de studii, ei au notat aprecierile subiecților despre ei înșiși asupra abilităților de raționament logic, cunoștințelor gramaticale și umorului. După ce li s-au arătat rezultatele testelor proprii subiecților li s-a cerut să estimeze poziția lor în lot: cei competenți și-au estimat poziția corect, în timp ce cei incompetenți și-au supraestimat poziția. După Dunning and Kruger, de-a lungul a patru studii autorii au observat că subiecții clasați în ultimul sfert la testele privind umorul, gramatica și logica și-au supraestimat cu mult posibilitățile. Deși testele îi situau la nivelul de 12 % (în al patrulea sfert) ei s-au estimat la nivelul de 62 % (în sfertul al doilea). În același timp, cei cu adevărat pricepuți au avut tendința să-și subestimeze competența lor. În mare, subiecții care au considerat testele ușoare au estimat greșit că aceste teste sunt ușoare și pentru ceilalți.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

4 comentarii la “De ce mă bucur că Viorica Dăncilă a ajuns consilier în BNR

 1. Ce consiliaza analfabeta asta?Consilier in vestimentatie si accesorii?Nici in a ecest domeniu nu este in stare analfabetaDoamnr, rau am mai ajuns!

 2. Exista multi oameni cu acest sindrom. Este clar ca ai o suferinta cand spui ca aria cercului este r patrat si irigatiile sunt inundatii. Si cate si mai cate… care dovedesc o lipsa de educatie si un analfabetism functional evident.
  Cine ajunge la Banca Nationala?
  O persoana care nu stie limba romana, nu are studii de specialitate, nu vorbeste limbi straine si nu a excelat decat pe post de pres politic.
  De ce nu sesizeaza cineva despre Statul la Stat? Pentru ca sunt multi dancili in aceasta situatie….

 3. aici nu a ajuns in urma unui accident al istoriei A primit postul ,ia bani si cred ca nu putini si nu face nimic pentru ca nu are cum sa stie Deci cineva o tine in brate Cine o fi ? Isarescu stie ? mai pregatita era fufa aia de la apele romane

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Modificare de scenariu în școlile din Năvodari, Cumpăna și Valu lui Traian

mar mai 18 , 2021
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a votat, astăzi, hotărârea nr. 76. Aceasta prevede aprobarea propunerii de modificare a 18 scenarii de organizare și desfășurare a cursurilor, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu […]
elev

V-ar putea interesa și: