De ce NU apără unii judecători averea și interesul statului român

judecator

Există unii judecători care, în loc să apere interesul statului, fac contrariul: iau decizii care îl afectează. Dacă statul este afectat, pierd toți cetățenii, cu excepția unora care se îmbogățesc, deși n-au dreptul.

Am urmărit, în ultimii ani, un caz cu adevărat aberant, în Năvodari, localitatea unde soarele sărută marea, unde primarul a fost condamnat penal și unde același primar a impus o taxă fiscală de aproape două milioane de euro pentru presupusa folosirea a circa 4.000 de metri pătrați de teren. Pe principiul nebunului care aruncă o piatră în apă, a fost nevoie de mai mulți înțelepți să îndrepte această situație nemaivăzută. A fost însă nevoie și de ani lungi de procese, timp în care societatea căreia i s-a impus samavolnicia a pierdut circa 20 de milioane de euro. În cele din urmă, taxa a fost anulată de instanță, după ce Comisia pentru abuzuri și petiții a Senatului României a dezvăluit jaful care a avut loc și a sesizat mai multe instituții ale statului.

Lucrurile nu se opresc însă aici. Cum spuneam – și ne asumăm proprietatea termenilor – vorbim de jaf.

Ce s-a întâmplat, de fapt? Statul român este proprietarul de drept al terenurilor care se află la 15 metri de linia apei, dar și a construcțiilor hidrotehnice construite pe malul acestora, în afara acestei limite. Vorbim și de Marea Neagră, și de lacuri. Din acești 15 metri, 5 sunt limita de protecție, de care nimeni n-are voie să se atingă. Statul este proprietar prin Ministerul Finanțelor, iar Administrația Națională a Apelor Române este administrator. În cazul nostru, de Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral.

În cazul din Năvodari, lucrurile nu se termină odată cu anularea taxei fiscale, pentru că au fost descoperite nereguli extrem de grave de către comisia Senatului. Unul dintre ele: zeci de hectare de teren care aparțin statului român au fost intabulate nelegal de către Primăria Năvodari. Valoarea acestora, calculată de noi, pe baza prețurilor terenurilor din zonă, se ridică la circa un miliard de euro!

Pe rolul instanțelor se află un proces prin care Apele Române vor să li recunoască această calitate pe care o au prin legile statului român: de administrator al terenului. Părțile din proces sunt Orașul Năvodari, în calitate de reclamant, Curtea de Conturi, prin Camera de Conturi a județului Constanța, și Somaco Construct SRL, în calitate de intimat pârât, respectiv intimat intervenient. Pentru a lămuri lucrurile, ANAR a făcut cerere pentru a avea calitatea de intimat în proces. Cu alte cuvinte, pentru a prezenta instanței dovezile clare și irefutabile că terenul despre care e vorba în speță îi aparține și pentru a face demersurile pentru a intra în posesia lui. Am asistat la mai multe procese în care cei de la Apele Române au prezentat judecătorilor, clar, concis, modul cum stau lucrurile.

„Considerăm că am fost prejudiciați în dreptul și interesul direct al statului român. Construcția edificată de Somaco se află chiar pe malul lacului, iar titularul dreptului de proprietate este statul român. Legea Apelor specifică foarte clar că o distanță de 15 metri de la malul lacului în interior are regim strict de construcție sau concesionare. Interesul nostru este determinat de faptul că respectiva construcție se află pe malul lacului, este în administrarea Apelor Române, titularul dreptului de proprietate este statul român și nu se poate justifica că această construcție ar fi pe proprietatea privată a localității”,au spus reprezentanții Ministerului Finanțelor, într-unul din termene.

În procesul despre care vorbim, decizia judecătoarei a fost să NU admită cererea Apelor Române. Cu alte cuvinte, nici nu vrea să audă ce are de spus administratorul terenului, adică statul român.

Vă dați seama? Un judecător care spune că statul nu are dreptul să intervină în proces pentru a revendica ce este al său.

Judecătoarea care a dat decizia este aceeași care a condamnat-o pe jurnalista Feri Predescu, în procesul pe care i l-a intentat Radu Mazăre. Jurnalista și-a găsit dreptate, după ani de stres și de luptă în instanță, și după ce a plătit despăgubirile la care a obligat-o judecătoarea, tocmai la CEDO. Instituția i-a dat dreptate lui Feri Predescu și a condamnat statul român pentru decizia luată de judecătoarea cu pricina. Știți cine a plătit? Tot noi, nu judecătoarea. Aceasta nu numai că a nu a suferit repercusiuni, ci a fost ulterior avansată.

Cum spuneam, miza e mare: nu se rezumă la cei 4.000 de metri pătrați, ci deschide calea pentru ca statul să-și revendice toate terenurile care i s-au luat nelegal. Vorbim de un miliard de euro.

Avem, în Năvodari, o adevărată încrengătură de interese de stil mafiot, instrumentată de mai multe instituții ale statului și despre care vom mai scrie și noi.

Un amănunt interesant: deși în sală decizia a fost pronunțată în acest sens, de a nu admite cerere Apelor Române, pe portalul instanței apare că decizia este „în pronunțare”. Se dorește oare adormirea vigilenței celor care urmăresc acest caz?

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published.