Nici bine nu au început negocierile pentru crearea noului Guvern că mai multe asociații de promovare turistică din România au venit cu o cerere, simțind un moment oportun. Asociațiile, reunite într-o federație, ”consideră esențială înființarea unui Minister al Turismului”. Mai mult, cer și înființarea Organizației Române de Turism. De ce? Iată explicația: ”ca semnal al importanței și priorității pe care o alocă Guvernul României pentru Turismul Românesc” (scuzați majusculele, e citat).
Acest minister, spune Corina Martin, care este președinte și la această Federație a Asociațiilor de Promovare Turistică din România, ”ar urma să stabilească și să reglementeze cadrul legislativ de funcționare a turismului.” Datorită acestui lucru, Corina Martin consideră că ”nu ar necesita costuri publice mari de funcționare, nefiind necesat un aparat public stufos”.
Iată ce mai afirmă: ”În schimbul oficial de relații internaționale, România nu este reprezentantă, în continuare, de niciun ministru al turismului, iar acest fapt dă un semnal negativ pe plan extern cu privire la locul pe care îl ocupă Turismul în politicile guvernamentale, ceea ce continuă să afecteze imaginea și indicatorii turismului românesc”. Încerc să traduc: afectarea indicatorilor turismului românesc înseamnă că cifrele nu arată lucruri prea bune, că turiștii și încasările nu sunt acolo unde am vrea cu toții să fie. Oare înființarea unui Minister al Turismului este soluția?
Evident, experiența mea și a majorității ziariștilor și bloggerilor în domeniu este net inferioară celei a Corinei Martin, care nu numai că are studii în domeniu, un hotel la munte, dar este, de ani buni, una dintre locomotivele promovării litoralului românesc.
Cu toate acestea, putem emite, dacă nu judecăți de valoare, cel puțin judecăți comparative. Din comparații realitatea reiese uneori mult mai autentică decât fardată în spatele unor comunicate bine ticluite.
Am căutat un clasament al celor mai vizitate țări europene în 2014. Acestea sunt, în ordine, Franța, Spania și Italia, potrivit Organizației Naționale a Turismului, citată de Wikipedia. Franța a primit 83,7 milioane de turiști străini în 2014, deci de 4 ori populație României. Este și cea mai vizitată țară din lume, cu circa 9 milioane de turiști mai mult decât SUA, de pe locul al doilea. În Europa urmează Spania cu 65 milioane, și Italia, cu 48,6 milioane. Pe următoarele locuri se situează Turcia și Germania.
Să revin însă. M-am gândit că Franța are un minister al Turismului al naibii de bine pus la punct, capabil să atragă zecile acestea de milioane de turiști. Surpriză. Am găsit că Franța are 16 ministere, niciunul dintre ele dedicat special turismului. Există un Ministère des Affaires étrangères et du Développement international, care se ocupă și de turism. Iată ce scrie pe site-ul oficial al Guvernului francez: ”Le ministre des affaires étrangères et du développement international a présenté une communication relative à la promotion du tourisme. Il a présenté un bilan du tourisme international en France en 2014 et des mesures prises pour renforcer l’attractivité touristique du pays.”
Spania are un Ministerio de Industria, Energía y Turismo. Nu e nevoie de traducere, cum nu este nevoie de un minister separat al Turismului în Spania.
Lucrurile stau la asemănător și în Italia, care are un Ministero dei Beni e delle Attività Culturali e del Turismo, deci un minister al moștenirii culturale, a culturii și turismului.
Turcia combină și ea cultura cu turismul.
În Germania nici nu se pune problema unui minister al turismului, în condițiile în care țara are numai 15 ministere. Niciun nu are denumirea ”turism” în titulatură.
România are o Autoritatea Națională de Turism. De pe site-ul său aflăm că aceasta ”implementează strategia natională de dezvoltare turistică, strategia de dezvoltare a produselor si destinatiilor turistice”. Corina Martin spunea că vrea minister pentru a stabili și reglementa cadrul legislativ de funcționare a turismului. Nu cumva acest lucru în face ANT, autoritate condusă acum de o constănțeancă, Anca Nedea Pavel?
Nu ”cadrul de funcționare” îi împiedică pe turiștii străini să vină în România, ci multe, multe probleme concrete, de la infrastructură la prețuri, de la servicii la posibilități de petrecere a timpului liber… Lista poate continua pe multe rânduri.
Am auzit și remarci tendențioase: Corina Martin vrea înființarea unui minister pentru a avea șansa să devină ministru. Nu am mare încredere în ele. Dacă s-ar înființa, ea ar fi unul dintre candidații firești.
Întrebarea rămâne însă: dacă cele mai vizitate țări din Europa nu au nevoie, de ce noi? De ce să umplem organigrama Guvernului cu ministere, miniștri, secretari de stat, asistente, consilieri, secretare, mașini de serviciu, etc, etc, etc? Mi s-a spus că țările acestea nu au nevoie de ministere pentru că lucrurile merg. Nici la ei nu e totul roz. Franța, de exemplu, vrea să crească încasările din turism (în acest clasament nu e pe primul loc). Nu are însă nevoie de ministere. Noi de ce am avea?
PS 1. România a avut un Minister al Dezvoltării Regionale și a Turismului, condus de Udrea. Rezultatele le vedem și acum.
PS 2. După ce am scris aceste rânduri am primit un comunicat de presă de la deputatul PNL Mihai Tararache. Acesta cere imperativ reînființarea Ministerului Turismului.
”Cred că este obligatoriu ca noul prim-ministru să caute pentru acest post un profesionist din sistem, care înțelege nevoile și problemele industriei. De prea multe ori în trecut, Ministerul Turismului a fost considerat un domeniu mai puțin important, iar acum acest lucru trebuie să se schimbe. Ca dovadă stă transformarea ministerului într-o simplă <<autoritate>>, care astăzi are puterea reală a unui <<ghiseu>>”, spune deputatul.
Argumentele prezentate mai sus îl contrazic. Dacă sunt însă și altele, pe care poate le-am omis, sunt dispus să le ascult și să le public. Cu siguranță este nevoie de o dezbatere prin care turismul românesc să fie relansat.