De ce nu contează câți constănțeni au văzut revelionul organizat de primărie

Cristi Hagi

Asist de câteva zile la o dezbatere intensă în presă și, în general, în mediul on-line. Ziua de Constanța spune că piața era aproape goală. În replică, Liviu Tramudana, șeful Biroului Relații Internaționale și Protocol din Primăria Constanța, cere o hârtie de la jandarmi, probabil pentru a le da peste nas necredincioșilor. 12.000 de oameni, așa scrie acolo.

jandarmi

Adevărul este, probabil, undeva la mijloc. Nu am fost în piață, dar m-am uitat la televizor. Sunt sigur că la momentul focului de artificii erau mii de oameni. Că or fi fost 5 sau 10, nu știu și, după cum voi încerca să demonstrez, nu este important. Cert este că la final nu mai erau decât zeci sau sute. Și la fel de sigur (am un print screen ca să dovedesc asta) la transmisia on-line pe You Tube s-au uitat circa 80 de oameni.

Screenshot_2015-12-31-22-56-49

Important nu este însă CÂȚI au participat, ci CUM și DE CE s-a organizat acest revelion.

Ideea de a organiza un revelion în stradă nu este rea. A vrut și Mazăre să îl facă, se mai întâmplă și pe la case mai mari.

De ce a fost organizat? Multă lume crede că este numai un punct din agenda electorală a actualului primar. Dacă Decebal Făgădău ar fi considerat revelionul în stradă o prioritate, ar fi spus-o probabil în cei șase ani cât a fost viceprimar, ar fi exprimat o opinie în acest sens, s-ar fi bătut să se facă. Pot lua însă în considerație buna sa credință: a vrut să facă un lucru frumos pentru constănțeni.

Problema mi se pare alta. S-au cheltuit peste 400.000 de lei pentru spectacol. Cine a luat decizia? Aici lucrurile se complică. Când este vorba despre bani publici, ordonatorii de credite ar trebui să aibă în vedere interesul public. Cel mai simplu mod de a face asta este consultarea populației. Nu, nu e absurd. Nu vorbesc aici despre proceduri complicate, ci despre unele cât se poate de simple: sondaje online, telefonice, lansarea unor dezbateri publice, etc.

Aș vrea ca noi, constănțenii, SĂ DECIDEM ce se întâmplă cu banii noștri. Dacă aș fi fost întrebat, aș fi spus că nu, nu vreau un revelion de 100.000 de euro, ci vreau ca strada pe care stau să fie dacă nu asfaltată, măcar pietruită. Poate că tu voiai un loc de parcare în fața blocului, poate că vecinul tău dorea ca banii s se ducă spre o revistă de cultură, poate un pensionar dorea tichete de alimente. Nu contează. Important este că sunt banii noștri.

Știu, suma nu este mare. Nu se pot face multe cu 100.000 de euro. Gândiți-vă însă că primăria are un buget de peste 150 de milioane de euro și că sume imense se cheltuie pentru subvenționarea gigacaloriei (se putea face un CET nou până acum din acești bani), pentru cartierul Henri Coandă, pentru zeci și sute de motive, întemeiate sau nu.

Repet: sunt banii noștri, ar trebui ca măcar să fim consultați când sunt cheltuiți (în mod ideal ar trebui să decidem CUM sunt cheltuiți).


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

RAJA activează Comandamentul pentru Situații de Urgență

mie ian. 6 , 2016
În urma atenționărilor meteorologice de Cod Galben de ploi însemnate cantitativ – 20-25 l/mp şi izolat 40 l/mp, dar și intensificări ale vântului, ce pot depăși 50 – 60 km/h, pentru a interveni cu promptitudine în rezolvarea problemelor ce pot apărea în funcționarea sistemelor operate, la nivelul S.C. RAJA S.A. […]

V-ar putea interesa și: