De ce nu s-a luat nicio decizie în dosarul parcărilor din Constanța

Săptămâna trecută ar fi trebuit să se dea o pronunțare în dosarul parcărilor din municipiul Constanța.

Asociația Constanța Altfel a atacat regulamentul, încă din vara anului trecut, iar Tribunalul Constanța a decis anularea. Se întâmpla în iunie și era vorba numai de prima instanță. Decizia definitivă urma să fie luată joia trecută.

Vergil Chițac, președintele asociației, a anunțat, în emisiunea „Realitatea locală” de la Dobrogea TV, că nu s-a luat nicio decizie pentru că procesul nu s-a mai judecat. Motivul: magistrații erau în protest, nemulțumiți de prevederile care le afectează pensiile speciale. (Video la finalul acestui articol).

În iunie, acesta avea speranțe că regulamentul va fi anulat definitiv.

„Am atacat regulamentul din considerente legale, nu pentru ca am fi împotriva plății, deși in raport cu alte orașe, tariful este unul piperat, mai ales in stațiunea Mamaia, dar plata este un lucru firesc. Administrația locală dorește să creeze artificial locuri de parcare, nu oferă si alta posibiltate de plata, doar plata prin SMS si multe alte nereguli!”, au precizat reprezentanții Asociației Constanța Altfel.

Parte în proces au mai fost Asociația Liga pentru Drepturile Constănțenilor și o persoană fizică.

N-ai telefon, nu poți plăti

Una dintre nemulțumirile celor din asociație este că nu se poate plăti decât dacă ai telefon. Nu există decât posibilitatea de a achita prin SMS sau cu ajutorul unei aplicații. Dacă nu ai telefon, nu poți plăti. Problema a mai fost adusă în atenția autorităților locale. Acestea au instalat, în cele din urmă, două dispozitive unde se poate plăti cu cash, dar numai în zona în care își au sediile instanțele din municipiul Constanța. În restul orașului, astfel de modalități de plată nu există.

Chiar dacă ai telefon, lucrurile se pot complica. Au existat zile în care noua aplicație prin care se face parcarea a funcționat cu mare întârziere. Plăteai acum prin aplicație, folosind SMS-ul, dar nu primeai confirmare. Regulamentul spune că dacă nu ai confirmare se consideră că nu ai plătit și riști să primești
amendă. Nu ai altceva de făcut decât să aștepți confirmarea la mașină. Reprezentanții firmei care administrează aplicația recomandă folosirea cardului, pe motiv că SMS-urile sunt o tehnologie învechită. „Modalitatea de plată prin SMS se bazează pe o tehnologie de peste 20 de ani, relativ lentă, iar din cauza acestor limitări pot apărea întârzieri în procesarea SMS-urilor, în perioadele aglomerate”, au precizat aceștia. Întârzierile au apărut primăvara. Este probabil ca vara, când pe litoral ajung sute de mii de turiști, să fie mai dese.

De asemenea, regulamentul mai prevede că locurile de parcare sunt taxate nonstop. Spre deosebire de majoritatea orașelor, în Constanța nu există nicio dispensă. „În Brașov poți parca gratuit după o anumită oră sau în weekend, în Constanța nu se aplică nicio reducere. Nu știu dacă este normal”, a spus un constănțean. Acesta a atras și atenția asupra faptului că perioada minimă de plată este de o oră. Chiar dacă ai treabă în centru 3 minute, trebuie să plătești o oră. Între timp însă, pe unele străzi s-a renunțat la taxarea 24 de ore din 24.

Reclamanții au solicitat anularea HCLM nr. 235 din 28.06.2018, hotărâre prin care a fost aprobat regulamentul parcărilor publice. Acesta prevede, printre altele, că rezervarea locurilor de parcare rezidențiale va fi valabilă de luni până vineri în intervalul orar 17.00-08.00, inclusiv sâmbăta, duminica și în zilele stabilite ca fiind sărbători legale, când programul este 00.00-24.00. Prin urmare, în intervalul 08.00-17.00, de luni până vineri inclusiv, deținătorul autorizației rezervare loc parcare nu are niciun drept de folosință prioritară asupra locului de parcare, oricine putând folosi acel loc. Potrivit regulamentului, ocuparea unui loc de parcare fără achitarea tarifului de parcare sau după expirarea perioadei pentru care a fost făcută plata, neexpunerea la loc vizibil de către șoferi în parbrizul mașinii a tichetului de parcare, utilizarea fără drept a locurilor de parcare rezervate, nerespectarea programului instituit pentru parcările de reședință, refuzul de a elibera un loc de parcare rezervat la solicitarea titularului autorizației, toate acestea se pedepsesc cu amendă de la 600 la 1.000 lei. Din cei 27 de consilieri prezenți la ședința din 28 iunie 2018, doar 15 au votat proiectul, 7 au fost împotrivă, și vorbim aici de membrii PNL, iar 3 consilieri s-au abținut.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Avarie în miez de noapte la conductele cumpărate de la Electrocentrale

lun feb. 10 , 2020
O parte din constănțeni se vor trezi în frig, după apariția unei avarii la conductele cumpărate de Primăria Constanța de la Electrocentrale S.A. „Urmare a apariției unei avarii pe infrastructura de transport a agentului termic preluată în administrare de R.A.D.E.T. Constanța, nu se pot asigura condițiile de furnizare a energiei […]

V-ar putea interesa și: