Părțile negative ale voucherelor de vacanță

voucherele de vacanță
people running into ocean

Voucherele de vacanță, atât de lăudate de guvernanți și apreciate de bugetari, au mai multe părți negative.

În primul rând, acestea sunt un dezavantaj major pentru angajații din mediul privat. Pe de o parte, foarte puțini le primesc, pe de altă, acestea au dus la o crește importantă a prețului cazării, preț pe care trebuie să-l suporte din propriul buzunar.

Dacă bugetarii primesc vouchere de vacanță, indiferent de domeniul în care lucrează, indiferent dacă societatea comercială în care lucrează are pierderi sau profit, în mediul privat acestea se acordă numai dacă patronii au chef și bani. Și, în general, nu prea au. Numai circa 15% din ei au primit vouchere.

„În acest an, sunt cu aproximativ 15% mai multe societăți comerciale private care au ales să acorde vouchere de vacanță angajaților. Acest lucru dovedește încă o dată că această măsură a fost una care a avut nu doar un rol social ci și un rol economic important”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Anul trecut, în sectorul privat lucrau circa 3,5 milioane oameni, ceea ce înseamnă că aproape 3 milioane de angajați nu au beneficiat de acest avantaj.

Nu aceasta este însă problema principală, ci faptul că, încurajați de numărul mare de clienți cu vouchere, patronii unităților de cazare au majorat prețurile. În unele cazuri, acestea au explodat.

„Tichetele de vacanţă au influenţat preţul hotelurilor în 2019, Travelminit raportând o creştere de preţ de 55% faţă de 2017 şi de 9% faţă de 2018 pentru o noapte pentru două persoane, iar pentru o familie creşterea este de 44% faţă de 2017 şi de 9% faţă de 2018”, se arată într-un comunicat al portalului de rezervări Travelminit.ro.

Așadar, vorbim de o creștere de până la 55% în ultimii doi ani. Dacă pentru un bugetar aceasta nu este atât de importantă, pentru că plătește cu vouchere, pentru un angajat din mediul privat este imensă, pentru că salariul său cu siguranță că nu a crescut cu 55% în acest timp.

Voucherele mai au o parte negativă, despre care abia acum începe să se vorbească mai mult: calitatea serviciilor. De ce să investești în condiții de cazare și de masă, dacă oricum ai milioane de clienți captivi, care au vouchere și nu le pot folosi decât în România? Pe principiul „are balta pește”, mulți investitori nu-și mai renovează hotelurile, pentru că au oricum clienți.

Am observat acest lucru în acest an, în zona Moeciu, unde există hoteluri care au rezervări pe toată vara, dar unde condițiile ar putea fi serios îmbunătățite.

Un alt aspect negativ este risipa banilor. Dacă, de exemplu, cumperi servicii de cazare și masă, la un hotel, dar nu cheltui toată contravaloarea lor, poți pleca spre casă cu marfă din bar, de exemplu. Cu alte cuvinte, îți iei niște sticle de băuturi alcoolice cu voucherele de vacanță, lucru perfect legal. Nimeni, în lumea reală, nu și-ar cumpăra whiskey pentru acasă, la preț de bar, din banii săi. Dacă plătește statul însă (inclusiv cei din privat), e în regulă, nu-i așa?

„Rezervările hoteliere în România clar au fost puternic influenţate de posibilitatea folosirii voucherelor de vacanţă. Nu numai că românii au rezervat într-un număr mai mare, dar optează pentru hoteluri mai bune şi servicii suplimentare. Aşa se face că Travelminit.ro şi-a dublat valoarea rezervărilor în ultimii doi ani. Dacă în 2018 valoarea totală a rezervărilor pe Travelminit.ro era de 6 milioane euro, în 2019 rezervările până în luna septembrie totalizează deja peste 12 milioane de euro, urmând să ajungă la 15 milioane de euro până la finalul anului”, a declarat Rigo Ferenc, CEO şi fondator Travelminit.ro.

Conform Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), în perioada ianuarie-iunie 2018 s-au acordat vouchere de vacanță în valoare de 688.956.229 lei (peste 147 de milioane de euro). Dintre acestea, circa 85 % au mers către bugetari, ceea ce înseamnă aproximativ 585 de milioane de lei (125 de milioane de euro) cheltuiți pentru vacanțele angajaților la stat.

Concluzie: voucherele de vacanță nu sunt bune pentru că:

  1. au dus la creșterea puternică a prețurilor
  2. nu încurajează (ba dimpotrivă) calitatea serviciilor
  3. banii publici sunt risipiți (se poate cumpăra alcool pentru acasă cu vouchere, de exemplu)
  4. creează o diferență/discriminare între angajații de la stat și cei de la privat.
  5. efortul bugetar este imens.

Evident, pentru bugetari aceste vouchere sunt o veste în principal bună.



Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Avarie pe strada Duiliu Zamfirescu din Cumpăna

mar oct. 22 , 2019
Pentru remedierea unei avarii  pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 160 mm, de pe strada Duiliu Zamfirescu, din localitatea Cumpăna, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, astăzi – 22 octombrie 2019, în intervalul orar 16,00 – 19,00. Sunt afectați de lipsa apei consumatorii de pe străzile: […]
raja

V-ar putea interesa și: