
Zeci de constănțeni spun că nu sunt testați pentru coronavirus, deși au intrat în contact cu persoane depistate pozitiv.
De ce nu sunt testați? În primul rând, pentru că nu sunt teste. Zilele trecut, o doctoriță din Spitalul Județean Constanța spunea public, pe Facebook, că la nivelul județul sunt numai 120 de teste. DSP nu a comunicat niciodată oficial numărul.
În al doilea rând, pentru că județul are o capacitate de testare extrem de limitată. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, Stela Halichidis, a declarat pentru Dela0.ro că unitatea medicală are o capacitate maximă de testare undeva la 20 de probe pe zi, iar testele se fac doar pentru pacienți.
- Vârsta medie a pacienților români diagnosticați cu coronavirus este de 41 de ani
- Ministrul Sănătății: „Nu există un grup de vârstă care să fie protejat de coronavirus”
„Aceeași situație se întâmplă și la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, care la rândul lui face teste doar pentru pacienți. Așa declară chiar managerul Stela Halichidis pentru Dela0.ro. Capacitatea maximă de testare a spitalului este undeva la 20 de probe pe zi. Până pe 18 martie spitalul a făcut 275 de teste. Mai are însă în stoc 1.140 de teste”, potrivit cursei citate.
Spitalul este dotat cu un singur aparat de diagnosticare.
La nivel național autoritățile au anunțat că au realizat 4.670 de astfel de teste, fiind depistate pozitiv 277 de persoane. Spre comparație, Franța a efectuat într-o singură zi 50.000 de teste (joi, 19 martie).
Spitalul are nevoie urgentă de bani
Spitalul de Boli Infecțioase nu are nevoie numai de teste, ci și de bani. Primarul Decebal Făgădău a declarat recent, la un post de televiziune, că a cerut Ministerului Sănătății 15 milioane de lei pentru a asigura funcționarea unității sanitare. Fondurile sunt necesare pentru achiziția de materiale și echipamente medicale: kit-uri, măști, mănuși chirurgicale, combinezoane, filtre și dezinfectanți.
„Pentru un singur bolnav infectat cu Covid-19, necesarul pentru 20 de zile de tratament este de aproximativ 600 de kit-uri. Sunt cel puțin trei vizite pe zi la un pacient infectat”, a exemplificat chiar primarul Decebal Făgădău.
Acesta a precizat că toți bolnavii sunt internați și tratați, indiferent de unde sunt.
Echipamentul de protecție este vital pentru medici. În Italia, un doctor care a tratat pacienții fără mănuși, pentru că nu mai avea, s-a infectat și a murit, scrie Euronews.
De la începutul crizei generate de coronavirus, municipalitatea a alocat prin rectificare bugetară suma de 292.000 lei Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța pentru achiziția unui kit performant pentru testarea rapidă pentru COVID-19. La ședința ordinară a Consiliului Local Municipal din luna februarie a.c, primarul a introdus un amendament la bugetul pentru 2002 prin care Spitalul de Boli Infecțioase a primit suma de 324.000 de lei pentru a achiziția de materiale și pentru detectarea virusurilor. Municipalitatea a mai alocat alți 84.000 de lei kit-uri de testare și 182.000 lei pentru asigurarea suplimentului de hrană pentru pacienți.
Spitalul de Boli Infecțioase a demarat, în mediul on-line, și o campanie de strângere de fonduri pentru a lupta împotriva coronavirusului.
