De ce nu vine Decebal Făgădău în emisiunea mea

decebal făgădău primar constanța
Decebal Făgădău în timpul unui interviu pentru Neptun TV

Mă întreabă multă lume de ce nu-l invit pe primarul Decebal Făgădău în emisiunea pe care o realizez și moderez la Dobrogea TV din decembrie 2011.

Mulți îmi propun o emisiune cu telefoane în direct, pentru a putea intra și ei în dialog cu edilul.

Le răspund tuturor aici: l-am invitat de mai multe ori pe primar în emisiuni. Înainte de mandat și puțin după a răspuns invitațiilor și chiar a spus că va veni de câte ori va fi invitat. Lucrurile s-au schimbat însă pe momentul ce mandatul său înainta în timp și promisiunile sale electorale au început să se stingă, una câte una. Am scris despre aceste lucruri, aici, fapt care l-a deranjat evident pe primarul orașului. Am început, tot aici, să compar Constanța cu Clujul și mi-am dat seama că nu mai vreau să fiu constănțean. Am scris despre mărgelele primarului Decebal Făgădău, un articol pe care nu l-a digerat bine, dar și despre senzația că trăim, cu toții, în Matrix. Am scris însă și despre lucrurile bune pe care le-a făcut, despre reușite, căci sunt și bile albe în administrația sa.

Lucrurile au început să capete însă altă turnură în momentul când promisiunile electorale ale primarului și promisiunile pe care le făcea în scrisorile trimise la început de an nu se îndeplineau. În campanie, de exemplu, ne asigura că „întreaga transparență, de dialog cu constănțenii” și ne spunea că va vizita săptămânal câte un cartier al Constanței.

„Săptămânal, împreună cu un consilier local voi vizita câte un cartier al Constanței”.

Decebal Făgădău în campania electorală

Găsiți AICI și 40 de promisiuni din campania electorală.

Speranțele mele se risipeau pe zi ce trecea. N-am auzit nici măcar scuze. L-am invitat pe primar de mai multe ori în emisiuni în care să discutăm, punctual, despre promisiunile sale. N-a mai venit. Să știți că îl înțeleg: de ce ar veni? Ce putea să spună? Ar fi fost și ar fi o emisiune penibilă, în care eu întreb de 40 de ori de ce nu a făcut anumite lucruri și dumnealui ar fi dat niște răspunsuri care nu ar fi mulțumit pe nimeni, probabil, sau ar fi ridicat din umeri.

La box, când adversarul e pus la pământ, arbitrul numără până la 10 și oprește meciul. Poate că analogia e proastă, dar mi se pare că atunci când invitatul nu mai poate răspunde la întrebări ar trebui ca cineva să întrerupă emisiunea. În timpul rămas poți filma pur și simplu platoul gol sau orașul trist.

Așadar: l-am invitat în mai multe rânduri. Ba vă spun un secret: în campania electorală din 2016 mi-a promis că va participa la o dezbatere electorală cu principalul contracandidat, Vergil Chițac. O dezbatere cu reguli clare, corectă. M-a mințit, nu a vrut să vină. Și aș fi fost obiectiv. Vă spun atât: Vergil Chițac a avut una din cele mai dure emisiuni de campanie la mine. L-am întrebat inclusiv despre legăturile cu proprietarul televiziunii. Din câte știu, o astfel de dezbatere nici nu a avut loc, deși o confruntare între principalii contracandidați este pe cât de normală, pe atât de necesară. Politic, se pare că Decebal Făgădău a procedat bine, a câștigat alegerile. Promisiunile neîndeplinite au însă darul de a spune ceva despre titularul lor.

Răspunsul la întrebarea din titlu este că l-am tot invitat pe Decebal Făgădău în emisiuni. Se duce însă acolo unde știe că nu va fi încurcat prea tare. E decizia sa. Proastă, după părerea mea. Radu Mazăre, de exemplu, venea de câte ori îl chemam și răspundea la toate telefoanele în direct. Îi plăcea să răspundă, chiar dacă oamenii îl mai înjurau. A urlat la mine odată, într-o emisiune. Spusese că el e primar, dar că îi întreabă pe oamenii ce decizii să ia. Peste câteva minute, a spus, referitor la alt caz, că el ia deciziile singur pentru că este primar. I-am spus că se contrazice și s-a enervat, dar a continuat să vină în emisiuni când l-am chemat.

Decebal Făgădău refuză.

Știți ceva? Acum nu l-aș mai chema eu. N-a făcut mai nimic din ce a promis, e prea trist să ascult răspunsurile unui om care pare că trăiește în alt oraș.

Ca să fim însă drepți, primarul Decebal Făgădău a răspuns întrebărilor adresate, pe diferite teme, în conferințele de presă pe care le susține după ședințele de consiliu local. De asemenea, nu a refuzat niciodată o discuție despre probleme profesionale, față în față (au fost oricum rare solicitările). Și încă ceva: există, în opinia mea, o diferență între primarul Decebal Făgădău și omul Decebal Făgădău. În primul nu mai încredere aproape deloc – și încrederea e un lucru greu de câștigat, în al doilea găsesc mult mai multe calități.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Tragedie în Portul Constanța. A murit după ce a căzut de pe remorcher

Thu Feb 14 , 2019
Tragedie în Portul Constanța. Un bărbat a murit după ce a căzut de pe un remorcher acostat în portul Constanța. La data de 14 februarie a.c., în jurul orei 01.30, polițiștii din cadrul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime au fost sesizați de producerea unui accident de muncă în Portul Constanța. […]