De ce plătește Primăria Constanța 24.000 de lei pentru 5 minute de filmare

drona dj inspire

Filmările vor fi făcute cu o dronă DJI Inspire

Primăria Constanța va plăti 24.000 de lei pentru realizarea a două filmulețe cu drona, a câte 2,5 minute fiecare.

Asta înseamnă 80 de lei pentru fiecare secundă de filmare.

În plus, SRL-ul respectiv mai primește 10.000 de lei pentru realizarea a 2.000 de fotografii, tot din dronă. Contractul a fost încheiat prin procedura achiziției directe.

Din documentele puse la dispoziție de Primăria Constanța, contra sumei de 5,10 lei, reprezentând taxa de copiere, reiese clar că firma căreia i-a fost atribuit contractul, Claboo Media, a cerut inițial o sumă mai mare. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Ionela Bărboi (ex Halciuc), cea care a întocmit și caietul de sarcini, în calitate de consilier diseminare, a transmis un email administratorului firmei, dar și unei firme concurente, Und Media Production, în care îi roagă să se limiteze la suma de 34.408,74 lei.

„Având în vedere că ofertele de preț trimise depășesc valoarea estimată alocată în buget pentru această achiziție vă rugăm să reofertați, în limita a 34.408,74 lei”, le-a scris Halciuc. (vezi foto jos)document Primaria Constanta

Zis și făcut. Administratorul Claboo Media a propus 34.000 de lei. Acesta a procedat corect. Ca orice administrator, rolul său e să facă profit pentru firma pe care o conduce. Ne întrebăm dacă a procedat corect și reprezentatul Primăriei Constanța care, pe lângă faptul că a trimis același email ambilor concurenți, a comunicat și suma maximă care putea fi cerută.

Pentru ce plătește primăria

Obiectul contractului îl constituie realizarea de materiale pentru „asigurarea vizibilității proiectului Port-Cities: innvation (n.r. în loc de innovation) sustainability”. Prețul de 34.000 lei este ferm pe toată durata contractului. Potrivit contractului, prestatorul se obligă să realizeze două videoclipuri și 2.000 de fotografii și să le livreze primăriei. Contractul este semnat de primarul municipiului, Decebal Făgădău, și de patru directori din primărie. Contractul este valabil până în data de 31 august 2020, perioadă în care trebuie realizate cele două filmulețe și fotografiile. Plata se face în tranșe. Din punct de vedere tehnic, filmulețele trebuie să fie 4K, să fie filmate de la sol și din aer, cu drona, să aibă coloană sonoră fără drepturi de autor și să fie montate cu aspect 16/9. Fotografiile trebuie să aibă o calitate de 20 mega pixeli.

Bogdan Dumitru alături de primarul Decebal Făgădău (stânga)

Bogdan Dumitru alături de viceprimarul Dumitru Babu (al doilea din dreapta)

12 minute de zbor cu elicopterul costă 300 de lei

Am solicitat mai multe oferte de preț pentru o filmare de 20 de minute cu drona. Am ales cea mai scumpă dronă pe care a declarat, în actele depuse către primăriei, că o deține Claboo Media. Un DJI Inspire 1, în valoarea de 10.000 de lei. Am obținut prețuri între 250 și 450 de lei pentru 20 de minute de filmare. La acestea se adaugă circa 80 de euro, plus TVA, pentru montaj. Rezultă 20 de minute brute de filmare cu circa 900 de lei. În banii aceștia este de obicei inclus și transportul în județul Constanța. Interesant este că închirierea unui elicopter, pentru 12 minute, care să survoleze Cazinoul din Constanța și stațiunea Mamaia, costă 300 de lei de persoană.

P.S. Beneficiarul contractului, Bogdan Dumitru, pe care l-am contactat telefonic la momentul redactării articolului, nu a dorit că ofere un punct de vedere.

Vă recomandăm și:

Cine se ocupă de întreținerea toaletelor și dușurilor din sediile Consiliului Județean Constanța (și pe câți bani)

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

6 comments

 • Probabil astia nu au drona, iar in banii ceruti intra si achizitia ei si trainingul de specialitate al cuiva din firma. Cu restul subcontracteaza un freelancer si s-au scos

  • Constanta 100%

   In banii acestia nu este inclusa achizitia dronei.

   • Iar boschetaru ala de la Claboo ?

    Ala tot timpu e abonat la contractele cu Fagadau si Babu si Rasauteanu.

    Curios ce comision le da inapoi , e prost maxim se sparge repede.

 • Cu riscul de a parea ca tin partea Primariei, va rog sa luati in considerare si faptul ca, in unele cazuri, pentru 5 min de spot final, se filmeaza si cateva zile. De asemenea, conceptul (ideea ce se doreste a se evidentia in spot-ul respectiv; continutul) este si el parte din costul spotului. In plus, exista si situatii in care este nevoie de recuzita, figuranti (poate chiar si vedete) si altele asemenea.

 • Sincer mi se pare corect. Omul a facut o investitie si doreste sa o recupereze 🙂 Ca sa conduci o drona nu este usor…! In 2012, cand am adus conceptul de tur 360 in judetul Constanta (constanta360.ro), am adus si filmarea aeriana, pe atunci nu existau drone asa micute si dezvoltate si mi-a luat undeva la 4 luni ca sa invat utilizarea dronei, poate este mai usor acum cu noua tehnologie dar totusi este si riscant.

 • Totcestiuefictiv

  Si daca claboo media e o capusa condusa de niste apropiati ai primarului si prin acest contract se papa niste bani publici cum mai este? Intreb pt un prieten

Leave a Reply

Your email address will not be published.