De ce PSD și PNL nu vor avea candidați comuni la alegerile din 2024

Sunt voci în PSD și PNL care propun ca cele două partide să aibă candidați comuni la următoarele alegeri. Gabriela Firea, PSD, a declarat că sunt discuții pentru ca cele două partide să o susțină pentru Primăria București.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte al social democraților, a declarat în mai multe rânduri că nu susține această idee. Și ceilalți șefi din partid par să gândească la fel.

E foarte simplu de înțeles de ce Gabriela Firea vrea susținere duală: ar câștiga fără niciun fel de dubiu fotoliul de primar. În acest moment, și probabil că și peste doi ani, o alianță PSD – PNL nu poate fi bătută de nimeni. USR s-a pierdut undeva pe drum. La propriu. Fostul PLUS s-a desprins, lăsând în urmă un USR care a fost prea puțin la guvernare ca să poată schimba ceva radical în România, dar prea mult ca să mai emită pretenția că este noul val care va face reforma. AUR are publicul său, dar nu poate pretinde guvernare nici în cele mai frumoase vise ale lor sau ale, să zicem, unor oameni care știu de unde vine lumina. În plus, faptul că România nu va mai impune restricțiile din pandemie le-a consumat o bună parte din combustibil.

De nu vrea însă conducerea PSD candidați comuni? Pentru că în politică 1 plus 1 nu fac întotdeauna 2. Cele două partide vor candida separat pentru a-și păstra electoratul fidel, care acceptă o alianță ambalată într-o hârtie pe care scrie „Interesul național”, dar nu acceptă o căsătorie cu acte. Nimeni și nimic nu îi va împiedica pe cei din PSD și PNL să negocieze, la vedere sau nu, pentru anumite poziții. Lumea îi va crede în opoziție, ei, de fapt, vor fi într-o „tovărășie electorală” care se va vedea după alegeri.

Uitați-vă la Constanța. Ni s-a spus, acum, de către jucători importanți, cum ar fi Mohammad Murad, că Vergil Chițac trebuia să câștige. Oameni „de bine” l-au sunat chiar și pe el să se retragă din joc. PSD a făcut, în opinia mea, tot ce putea pentru Chițac. L-a aruncat în luptă pe Horia Constantinescu, cel care a plecat din sânul partidului, a rupt câteva mii de voturi după o campanie furibundă împotriva lui Făgădău, apoi s-a angajat în primăria condusă de Chițac (numai pentru a pleca după ce a picat un concurs unde, din știința noastră, i s-au pus bețe-n roate). Uitați-vă și la alți candidați, pe care îi putem suspecta că au avut rolul de iepurași.

După alegeri, șefii celor două partide se înțeleg de minune. L-ați văzut vreodată pe președintele Organizației Municipale a PSD, Ion Dumitrache, criticând activitatea primarului sau a primăriei? Vă spun eu: niciodată. L-ați văzut pe Felix Stroe făcând asta? O singură dată, cu jumătate de gură, într-un comunicat de presă, dacă țin bine minte. Ați văzut, în sens invers, atacuri ale primarului Chițac la cei doi sau la PSD? Nu prea. Primarul este foarte deranjat de USR, cu PSD e bine, e pace.

PSD și PNL nu vor candida împreună. Vor merge separat, dar asta nu înseamnă că firele care îi leagă se vor rupe. Dimpotrivă.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Cod galben de caniculă și disconfort termic în Dobrogea. Temperaturi de până la 37 grade Celsius pe litoral

Mon Aug 8 , 2022
Meteorologii au emis cod galben de caniculă și disconfort termic valabil de astăzi de la ora 12:00 și până mâine seară la ora 21:00. În intervalul menționat, în Dobrogea, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși, pe arii relativ extinse, pragul […]