De ce s-au împărțit taxele și impozitele locale la doi, în unele cazuri

În anii trecuți, taxele și impozitele pe proprietățile deținut de soți apăreau pe rolul fiscal al unuia dintre ei. În acest an, lucrurile s-au schimbat. Sumele sunt împărțite între proprietari. Un soț și soție vor plăti câte jumătate din impozit fiecare.

Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa a explicat de ce se întâmplă asta. Potrivit SPIT, contribuabilii că începând cu anul fiscal 2025 a fost implementat sistemul de impozitare individuală a fiecărui contribuabil, corespunzător cotei – părți deținute din bunurile imobile declarate.

Astfel, dacă o clădire/teren se află în proprietatea comună a două sau mai multor persoane, la stabilirea impozitului datorat s-au avut în vedere următoarele:

a) a) cotele-părţi au fost prezumate a fi egale, până la proba contrară. Fiecare dintre coproprietari datorează un impozit egal, rezultat în urma împărţirii impozitului datorat pentru întreaga clădire/teren;

b) b) în cazul în care cotele-părţi din dreptul de proprietate asupra clădirii/terenului sunt determinate, fiecare coproprietar datorează impozitul/taxa corespunzător/ corespunzătoare cotei-părţi deţinute.

În cazul bunurilor imobile deținute în comun de către soți, împărțirea obligațiilor fiscale aferente s-a efectuat în cote egale, conform regulilor generale menționate mai sus:

„Pentru a se evita orice confuzie, precizăm că, această împărțire a impozitului/taxei în cote egale între soți nu are semnificația unei “partajări” a bunului ci stabilirea obligației fiscale prezumtiv egale ca întindere, de achitare a impozitului aferent, în cazurile de proprietate comună, în care titularii dreptului de proprietate nu au cote-părți determinate.

Având în vedere implementarea sistemului de impozitare individuală a fiecărui contribuabil, SPIT atenționează utilizatoriii platformei online de impozite și taxe e-Tax SPIT, (contribuabilii care dețin cont de utilizator și parolă) că începând cu anul 2025, prin intermediul platformei pot accesa doar informațiile cu caracter fiscal aferente cotelor-părți deținute în proprietate, respectiv informațiile cu caracter fiscal aferente cotelor-părți deținute de contribuabilii asociați contului respectiv. Astfel, contribuabilii care doresc să utilizeze platforma e-Tax pentru a accesa serviciile online si informațiile fiscale, pot solicita asocierea roului fiscal, contului de utilizator existent (ex.: al soțului/soției) sau pot solicita înscrierea în platformă prin completarea unei cereri pe site-ul instituției, în aplicația e-Tax SPIT, pe dispozitivele mobile, sau la orice ghișeu al instituției”.

Implementarea este în conformitate cu prevederile art. 455 alin (6) și art. 463 alin (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu pct. 14 și pct. 69 din Titlul IX – Impozite şi taxe locale din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal aprobate prin H.G. nr. 1/2016.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Un comentariu la “De ce s-au împărțit taxele și impozitele locale la doi, în unele cazuri

  1. Caz particular: Intr-o familie exista doua autoturisme, unul dintre ele fiind partajat 50/50 pe ca urmare a mostenirii si asa apare si in situatia de patrimoniu a SPIT Constanta.
    In aceasta situatie se mai aplica majorarea de 20% a impozitului pentru al doilea autoturism inmatriculat? Mentiune: ambele autoturisme sunt pe numele unei persoane (pe cerificatul de inmatriculare) si sunt conduse fiecare de cate o persoana.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Avertisment dur al Societății Române de Pneumologie și al Societății Române de Cardiologie privind riscurile țigărilor electronice

joi feb. 6 , 2025
În contextul recentelor apariții în media care promovează așa-zisele efecte „benefice” ale țigărilor electronice, Societatea Română de Pneumologie (SRP) și Societatea Română de Cardiologie (SRC) își exprimă profunda îngrijorare față de modul în care sunt prezentate aceste informații în spațiul public. Ca organisme profesionale de referință în domeniul sănătății, SRP […]
tigari-electronice