De Historia Urbis – garda de onoare vă așteaptă până pe 28 august

De Historia Urbis - garda de onoare vă așteaptă până pe 28 august

Constanța a fost, vara aceasta, gazda unui eveniment deosebit: un demers artistic – performativ de tip „living history” intitulat „De Historia Urbis”. A început pe 1 iulie, se va încheia pe 28 august.

Mai aveți la dispoziție, așadar, numai trei zile pentru a asista la schimbarea gărzii.

Zilnic, între orele 10:00 – 22:00, la statuia Lupa Capitolina din Constanța este organizată o gardă de onoare formată din câte 2 legionari romani, sub comanda câte unui centurion. Ceremonialul schimbului de gardă este organizat din 2 în 2 ore, sub forma unui eveniment solemn artistic de inspirație romană. Tot personalul arondat evenimentului (legionari, centurioni, trupe auxiliare, poeți – orator) poartă echipament de tip roman. Schimbul de gardă se desfășoară sub forma unui ritual de sorginte militară romană, sub comanda câte unui centurion, toate comenzile fiind rostite în limba latină. Personajele care efectuează serviciul de gardă fac parte din două legiuni (I – Italica și V – Macedonica), deci există două drapele și două acvile diferite, fiecare cu însemnele specifice fiecărei legiuni.

Nu este vorba însă numai de atât. În vecinătatea statuii Lupa Capitolina am amplasat un cort militar roman, unde un poet – orator, echipat în ținută civilă de inspirație romană, oferă celor interesați informații cu privire la natura evenimentului, date generale despre istoria centrului vechi al orașului precum și indicii și îndrumări spre obiective turistice din zonă.

Proiectul a atras zeci de mii de turiști, dar și constănțeni. Ne-am bucurat să vedem printre ei copii curioși, care au pus întrebări și care au plecat cu mai multe cunoștințe, adulți, vârstnici, dar și grupuri de străini, încântați de ceea ce văd.

„De Historia Urbis a fost unul dintre cele mai dificile proiecte pe care le-am pus în practică pentru Constanța, pentru constănțeni și pentru turiști. În ciuda efortului, am ținut să-l facem pentru că orașul nostru are nevoie de raportare la moștenirea sa latină, de un reper care să ne readucă aminte cine suntem și de unde venim. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest proiect, în special Primăriei Constanța.”, a declarat Georgiana Rusu, organizator al evenimentului.

Proiectul se încadrează în criteriile de dezvoltare a turismului cultural – istoric prevăzute în Strategia culturală a municipiului Constanța 2021 – 2031.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

MUZEUL STATUILOR SHAKESPEARE - un spectacol cu statui vivante în cadrul SEAS

vin aug. 26 , 2022
SEAS 2022 se apropie de final.  Înainte de încheiere, vi s-a pregătit un cadou-surpriză, un spectacol de teatru stradal, realizat de talentații studenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. MUZEUL STATUILOR SHAKESPEARE este un spectacol cu statui vivante, în care celebrele personaje ale lui William Shakespeare […]

V-ar putea interesa și: