De la muncitor necalificat la inginer șef de fermă, responsabil pentru mai mult de 1.000 de hectare

Succesul pentru o carieră de succes în domeniul în agricol este reprezentat de studiile de specialitate, dedicația și un mediu de lucru care încurajează perfecționarea. Tânărul inginer Vlad Livădaru a ajuns șef de fermă la Agricost Brăila, după trei ani de la terminarea facultății.

Astăzi, coordonează lucrările de pe mai mult de 1.000 de hectare de teren agricol. Povestea lui a început când încă se afla „pe băncile școlii”.

Fermierinromania: Cum ați ajuns să lucrați în domeniul agricol? Ați urmat studii de specialitate?

VladIonuț Livădaru: Am absolvit cursurile Facultății de Agricultură a Universității Ion Ionescu de la Brad din Iași. În anul III de facultate am intrat în contact cu Insula Mare a Brăilei, când am fost aduși în practică pentru o perioadă de o săptămână. La sfârșitul acelei săptămâni, am luat decizia de a mă angaja, muncitor necalificat, pe perioada vacanței de vară. Mai apoi, după finalizarea anului IV de facultate, am depus CV-ul la sediul firmei Agricost, în vederea ocupării unui post de ajutor de șef de fermă. Am trecut cu brio interviul și am fost repartizat la ferma Prundu. După un an și patru luni, am fost promovat pe postul de inginer fitosanitar la sectorul Chimizare, iar peste încă un an și cinci luni am preluat ferma Dobrota. În acest moment, ocup funcția de șef de fermă și manageriez cele 1.127 de hecare ale fermei Dobrota.

Fermierinromania: Agricultura în marile ferme a devenit, astăzi, foarte receptivă la noile tehnologii. Cum vă adaptați?

VladIonuț Livădaru: În ceea ce privește noile tehnologii, compania Agricost investește constant în cercetare și în tot ceea ce este nou în domeniu și ne poate oferi un spor de producție. Aici aș dori să menționez semănatul culturilor de porumb, soia și floarea soarelui la 50 cm între rânduri, semănatul cerealelor la 25 cm între rânduri și folosirea apei dedurizate
la aplicarea tratamentelor fitosanitare. Nici mașinile agricole de ultimă generație nu ne sunt străine, compania achiziționând ultima generație de combine agricole și tractoare.

Fermierinromania: Cum se desfășoară programul de lucru?

VladIonuț Livădaru: În sectorul agricol, programul de lucru prezintă unele particularități. Este vorba de perioadele de campanie, semănat, recoltat, irigat, unde fiecare minut în plus petrecut pe câmp se poate traduce în spor de producție. Există, însă, și perioade în care ne putem odihni și reîncărca bateriile și aici mă refer la perioada de iarnă.

Fermierinromania: Lucrul în echipă este necesar în agricultură?

VladIonuț Livădaru: Lucrul în echipă nu este doar necesar, ci esențial, pentru că toate lucrările agricole presupun precizie și coordonare din partea tuturor celor implicați.

Fermierinromania: V-ați gândit, vreodată, să lucrați în afara țării?

VladIonuț Livădaru: Bineînțeles că mirajul vestului îi atrage până și pe cei mai hotărâți dintre noi, dar familia și faptul că lucrez într-o companie ce oferă foarte multe oportunități de dezvoltare profesională a înăbușit acest impuls.

Fermierinromania: Care sunt așteptările profesionale pentru următorii ani?

VladIonuț Livădaru: După cum spuneam, lucrez într-o companie ce oferă foarte multe oportunități profesionale, iar eu, cu foarte multă muncă și dedicație, doresc să profit de acest lucru. Bineînțeles, în măsura în care abilitățile mele profesionale pot fi de folos companiei.

Interviu preluat din publicația FermierinRomania.ro.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Laborator digital nou la Școala Gimnazială „George Coșbuc” din comuna 23 August

Thu Sep 12 , 2019
Școala Gimnazială „George Coșbuc”, comuna 23 August, este una dintre cele 10 școli câștigătoare ale concursului de selecție Digitaliada, și prima școală din județul Constanța care intră în programul Fundației Orange. Astfel, cei 87 de elevi de gimnaziu încep noul an școlar 2019-2020 cu un laborator digital complet echipat, cu […]
digitaliada