De miercuri începe testarea în masă pentru Covid-19 în România

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

De miercuri începe testarea în masă pentru Covid-19 în România. Un avion DHL, plecat din Seul, care va face o escală tehnică, va ateriza mâine dimineață pe Otopeni. În el e încărcată prima tranșă de 200.000 de teste moleculare pentru coronavirus, a anunțat Libertatea.

„E doar prima parte a contractului cadru de 2 milioane de teste”, a spus Adrian Ionel, șeful Unifarm, pentru Libertatea.

Directorul a confirmat și prețul, între 7 și 8 euro pe test, direct către producătorul din Coreea, plus tot pe atât, către China, pentru extracția necesară testelor. În total, primele teste vor costa 15 euro pe persoana analizată, ”sub prețul pieței”, după cum susține o sursă din industria pharma. ”Dar apoi putem coborî, vom lua mai ieftin partea de la chinezi”, a spus Ionel.

Implicarea a fost a guvernului României, direct cu guvernele de la Seul și Beijing. Și a mai existat o componentă, neconfirmată oficial.

„Serviciile secrete românești s-au activat și și-au folosit relațiile din Asia ca să coboare prețul și să urgenteze livrarea”, a spus o sursă din Ministerul Sănătății, care cunoaște tranzacția, scrie Libertatea.

Întrebarea care se naște e cum va reuși România să procese un număr atât de mare de teste, în condițiile în care a Guvernul recunoscut târziu că a plecat de la 700 de teste pe zi, pentru a ajunge azi la 1.200 pe zi, una dintre cele mai mici rate dintre țările afectate. Până acum, România a făcut puțin peste 12.000 de teste.

Unifarm va aduce și 40 de aparate PCR, care pot crește foarte mult capacitatea de testare și, în plus, s-a cumpărat tehnologie și de către spitale și Consiliile Județene, s-au adăugat rețelele private.

Coreea de Sud este una din țările care a testat masiv și care a reușit, folosind această metodă, să țină în frâu epidemia de Covid-19.

Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.