Debandada financiară la CSM Constanța

Laurențiu Toma și Mihai Ochiuleț

CSM Constanța se află din nou în centrul unui scandal legat de cheltuirea banilor publici. Instituția sportivă a plătit 73.000 de euro fostului handbalist Laurențiu Toma, fără ca acesta să fi muncit o zi în funcția de antrenor coordonator. În plus, CSM l-a angajat pe avocatul fostului handbalist, ridicând astfel și mai multe semne de întrebare privind transparența deciziilor.

73.000 € pentru un contract fără activitate

Pe 13 ianuarie 2025, la mai puțin de o săptămână după ce a fost numit director al CSM Constanța, Mihai Ochiuleț a decis să stingă, de comun acord, litigiul dintre club și Laurențiu Toma, scrie site-ul specializat Golazo. Acesta solicita plata salariilor din perioada 2022-2024, susținând că fostul director Andrei Talpeș i-ar fi interzis să activeze.

Deși Toma nu a lucrat nici măcar o zi, clubul a decis să-i achite întreaga sumă revendicată. Într-un contract semnat în ianuarie, CSM Constanța s-a angajat să-i plătească 366.936 de lei (aproximativ 73.000 de euro), în patru tranșe, prima de 200.000 de lei fiind achitată deja.

Situația este cu atât mai bizară cu cât, în noiembrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție admisese recursul CSM Constanța și dispusese rejudecarea cauzei, oferind clubului șansa de a evita această plată. Cu toate acestea, noul director a ales să renunțe la proces și să accepte condițiile impuse de Toma.

Recomandare: CSM Constanța, în colaps financiar: pentru a acoperi gaura, fiecare constănțean ar trebui să scoată 60 de lei din buzunar

Plângeri penale și acuzații de contracte „fabricate”

Fostul director Andrei Talpeș susține că, la preluarea secției de handbal de la HC Dobrogea Sud, atât Laurențiu Toma, cât și Ionuț „Rudi” Stănescu nu au făcut cereri de transfer, așa cum au procedat ceilalți sportivi. În consecință, Talpeș a depus o plângere penală împotriva celor doi, acuzându-i că și-au „fabricat” contractele.

În timp ce Stănescu a câștigat un proces la Federația Română de Handbal (FRH) dar a renunțat la bani, Toma a mers mai departe și a obținut despăgubirile cerute. Încurajat de succesul acestuia, surse din interiorul clubului susțin că și Stănescu pregătește acum redeschiderea procesului împotriva CSM Constanța.

Justificările directorului Mihai Ochiuleț

Mihai Ochiuleț a explicat decizia de a închide litigiul prin necesitatea de a evita depunctarea echipei de handbal masculin și de a „restabili respectul față de marile glorii sportive ale orașului”.

Contactat de GOLAZO.ro, Mihai Ochiuleț a declarat, scurt: „Cred că am fost suficient de transparent și am declarat ce era de declarat în momentul semnării contractului. Sunt toate detaliile pe Facebook.”

În plus, tot sub conducerea lui Ochiuleț, CSM Constanța l-a angajat pe avocatul care îl reprezentase pe Laurențiu Toma în acest proces. Această mutare a ridicat suspiciuni cu privire la un posibil conflict de interese.

Bani publici gestionați netransparent

Această situație scoate la iveală o problemă mai mare: gestionarea banilor publici la CSM Constanța. Deși clubul funcționează din fonduri publice, deciziile financiare sunt luate fără o transparență clară și fără o justificare solidă.

Plata a 73.000 de euro pentru un contract neexecutat, renunțarea la un proces în care existau șanse de câștig și angajarea avocatului părții adverse ridică întrebări serioase despre modul în care CSM Constanța administrează resursele financiare.

Rămâne de văzut dacă această situație va fi analizată de Primăria Constanța, care plătește grosul sumelor necesare funcționării CSM.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Bugetul județului Constanța pentru 2025, aprobat: fonduri semnificative pentru sănătate, cultură și infrastructură

joi mart. 20 , 2025
Consilierii județeni s-au reunit astăzi, 20 martie 2025, în ședință ordinară pentru a dezbate și vota un număr de 41 de proiecte de hotărâre înscrise pe ordinea de zi. Printre primele proiecte adoptate s-a numărat acordarea unor stimulente financiare lunare angajaților Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța pentru anul 2025. Sumele, […]