Decalogul lui Bogdan Huțucă. „It’s the economy, stupid”

bogdan hutuca

Bill Clinton a fost ales al 42-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, iar un rol important l-a avut și consultantul politic James Carville. Clinton avea tendința să vorbească mult despre multe teme, dar aceasta i-a spus că mesajele trebuie să fie concentrate și să aibă în vedere numai câteva teme principale.

În 1992, când Clinton candida împotriva lui Bush, Carville a pus un afiș în sediul lui Clinton pe care erau trecute trei mesaje mari și late:

  1. Change vs. more of the same. (Schimbare versus la fel în continuare)
  2. The economy, stupid (Economia, prostule)
  3. Don’t forget health care (Nu uita de asigurările de sănătate).

Deși trebuiau să fie mesaje de uz intern, al doilea a devenit celebru și s-a confundat cu întreaga campanie electorală a lui Bill Clinton.

Mesajul a prins foarte bine pentru cea mai puternică economie din lume se lupta cu recesiunea, iar oamenii simțeau pe pielea lor efectele dezastruoase. SUA au fost în recesiune tehnică în perioada iulie 1990 – martie 1991, dar problemele economice au fost mai extinse. Un singur exemplu: între iunie 1990 și februarie 1992, în SUA s-au pierdut 1,5 milioane de locuri de muncă. Iar acesta este un indicator foarte sensibil pentru americani (și ar trebui să fie pentru toată lumea).

Mesajul a avut efect. În martie 1991, la câteva zile după războiul terestre din Kuweit, 90% dintre americanii intervievați erau mulțumiți de George Bush. În august 1992, 64% dintre americanii considerau că este un președinte nepotrivit.

„It’s the economy, stupid.”

Exact așa și-a început Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța și președinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaților, un expert în finanțe, o postare în care a comentat măsurile fiscale propuse de guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Acesta a publicat un decalog pe care l-a numit „un ghid despre cum a dezamorsat PNL bombele fiscale din proiectul de măsuri anunțat de Guvern.” Din el reiese că PNL a reușit să blocheze unele decizii absolut stupide, cu efecte potențial dezastruoase, propuse de social-democrați.

Recomandare: Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaților, care vrea ca microîntreprinderile să plătească impozite mai mari, a muncit șapte ani în privat, ca unic angajat la o firmă care a avut un profit maxim de 80 lei și 83 de bani pe lună

Iată cele zece puncte:

„1. Ești convingător și argumentezi, cu cifre, că orice creștere macro-fiscală de taxe și impozite va lovi puternic în economie, în venituri, în rata de colectare. Nu te atingi de TVA, nu te atingi de cota unică.

2. Vii cu alternative. Creștem taxele pe anumite sectoare, numai dacă scădem în contrapondere cheltuielile publice, inutile, nu investițiile, spre exemplu renunți la 25% din funcțiile de secretar de stat și la 50% din numărul consilierilor de cabinete din administrație.

3. Te opui creșterii TVA-ului. TVA-ul rămâne 19% și inclusiv 5% pentru categoriile actuale reduse.

4. Protejezi, cu orice preț cota unică de impozitare. Nu știu alții cum sunt, dar România când a introdus cota unică de impozitare în 2005 a dublat rata de creștere a economiei de la an la an.

5. Respecți profesiile liberale și te opui inepției de a aplica CASS la valoarea veniturilor. Dacă un cabinet de medicină sau unul juridic câștigă mai mulți bani, nu trebuie să îi pedepsești. În mod corect trebuie să își plătească asigurări de sănătate și sociale, dar la cuantumul unor plafoane fixe, comparabile cu o asigurare de pe piață.

6. Respingi plafonul de 30% profitabilitate pentru microîntreprinderi. Ar fi un plafon anti-creștere și pro-evaziune sau ”optimizare” fiscală.

7. Ești responsabil și îi faci și pe ceilalți să înțeleagă că vouchere de vacanță trebuie folosite în țară în primul rând și că trebuie să fie virate celor cu venituri mai mici, nu tuturor.

8. Nu cedezi presiunilor și menții impozitul pe dividende la 8%. Respingi ”sugestiile” de a crește sau chiar dubla acest impozit.

9. Plusezi și oferi facilități fiscale pentru investiții directe de minim 50 de milioane de euro.

10. Păstrezi regulile actuale de sponsorizare. Statul nu are capacitatea de a oferi servicii sociale și prestații sociale tot timpul, pentru toți. Pentru restul există societatea civilă. Haideți să nu îi încurcăm.

Ghidul complet ar avea cel puțin 100 de itemi. Pentru claritate, prefer să mă limitez, pentru moment la cei 10. Dacă nu reușim să restabilim echilibrul bugetar riscăm să pierdem miliarde din PNRR și chiar să suspendăm fondurile europene. Nu vrem asta. Dacă nu suntem atenți cu acest pachet, riscăm să afectăm direct creșterea economică. Eu unul sunt convins că nu ne aflăm într-o aporie. Soluțiile există.”, a scris Bogdan Huțucă.

Recomandare: Guvernul mărește taxe și impozite, elimină facilități fiscale


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Pe 21 septembrie, la ora 13.00, România va avea peste o mie de kilometri de autostradă și drum expres

mie sept. 20 , 2023
Directorul CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat că pe 21 septembrie, la ora 13.00, se va atinge borna de o mie de kilometri de autostradă şi drum expres în România. „Mâine, la ora 13.00, atingem şi depăşim borna de 1000 km de drum de mare viteză în România. După deschiderea circulaţiei pe Secţiunea Nuşfalău – Suplacu […]

V-ar putea interesa și: