
Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a cerut consilierilor județeni BANI pentru Podul de la Butelii, dar n-a primit nimic.
În ședința CJ de astăzi, 24 iulie, s-a votat și alocarea unor sume pentru primării. De obicei, banii ajungeau la primăriile din județ, nu și la municipiul Constanța. Acum însă, orașul Constanța, un oraș bogat, cum spunea primarul Decebal Făgădău, ar fi trebuit să primească 1,5 milioane lei. Banii erau necesari pentru continuarea lucrărilor de la pasjul Cumpenei, adică la podul de la Butelii.
Sumele provin din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2019 care se repartizează unităților administrativ-teritoriale pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ – teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
Proiectul a fost votat numai de PSD. Liberalii au votat împotrivă.
Votul a produs și mică dispută verbală între președintele CJC, Horia Țuțuianu, și consilierul liberal Marian Crușoveanu. Acesta din urmă acuza că banii se duc în special la primării PSD, șeful CJC îl contrazicea. Imagini mai jos.
Pe 7 decembrie 2015, Decebal Făgădău anunța că podul de la Butelii va intra în reabilitare, și avea convingerea că nu va dura prea mult.
Era, atunci, viceprimar cu atribuții de primar. Ne spunea că termenul de execuție este de 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, dar că va fi gata în numai 6 luni.
Pe 16 iulie 2018, la ora 08.24, Primăria Constanța anunța, pe pagina sa oficială de Facebook, că lucrările nu vor mai dura mult. Ba chiar se înainte și o dată pentru finalizarea unui sens de rulare: cel mult trei săptămâni.
Prima jumătate a Pasajului Cumpenei, porţiune pe care se lucrează în acest moment, va fi gata în cel mult trei săptămâni. Muncitorii montează acum ultima bucată din parapetul marginal care va avea şi funcţie de antifonare, iar în scurt timp se va turna asfaltul”.
Iată ce lucrări mai erau de făcut, după cum spunea proiectantul Claudiu Rădulescu, pentru Primăria Constanța.
„Constructorul are în plan ca în scurt timp să toarne cele 540 de tone de asfalt, pe actuala structură de suprabetonare. Este vorba despre un asfalt special care va fi turnat în două straturi. După turnarea asfaltului, va fi montată partea de material special, antifonant, adică, pe structura metalică se montează nişte plăci transparente și apoi vor fi montate rosturile de dilataţie iar apoi se va trece la darea în circulaţie a actualei jumatăţi pe care se lucrează, se mută circulația pe partea pe care se lucrează acum și se intră pe cealalată jumatate, prin scoaterea liniei de tramvai care există acolo, demontarea vechilor parapete și a stâlpilor de iluminat și toate acele operaţiuni care s-au făcut și pe partea pe care se lucrează acum”.
Constructorul este SC Mobitom SA, firmă în care acționar majoritar este SC Five Holding SA, care deține Brick Mall. Aici acționar majoritar este Ditline Investments LTD, cu sediul în Cipru, cu 86% din acțiuni, și patru membri ai familiei Oancea. Firma cipriotă are la rândul ei un acționar majoritar tot din Cipru, Duson Trustees LTD, care în 2008 și-a schimbat denumirea în Proglobal Trustees LTD. Detalii puteți citi în Ziua de Constanța. În 2012, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu declarau, pentru Evenimentul Zilei, că nu au legătură cu firmele din Cipru.
Trebuia să coste circa 1,2 milioane de euro. Prețul a explodat, însă, între timp. Primăria Constanța a publicat la începutului anului un anunț privind încheierea unui act adițional la contractul de execuție lucrări aferente obiectivului de investiții „Reparații capitale și modernizarea pasajului Cumpenei”. Este vorba de o investiție suplimentară în valoare de 1.162.178,25 de lei. Procedura aplicată a fost aceea de negociere fără anunț de participare, justificată printr-o „situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”.
Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, este vorba de o diferență de bani necesari pentru a plăti constructorul, în urma unor lucrări suplimentare care au fost efectuate. De precizat este faptul că acești bani au fost votați pentru a fi acordați firmei într-o ședință de Consiliu Local anterioară, contractul fiind definitivat luna trecută, toată procedura fiind deja încheiată.