Decebal Făgădău s-a ținut de cuvânt: strada Ștefan cel Mare a ajuns o JUNGLĂ URBANĂ

strada ștefan cel mare
O femeie stă pe bancă în fața unei clădiri părăsite de pe strada Ștefan cel Mare din Constanța (foto: Cristian Hagi, 28 iunie 2019)

Decebal Făgădău promite, din 2016, că strada Ștefan cel Mare se va schimba la față și va deveni o junglă urbană. Promisiunea s-a îndeplinit. Din păcate, nu așa cum am fi dorit. Strada arată ca o junglă urbană, dar nu în sensul unei zone cu vegetație luxuriantă, ci în cel figurativ, de loc în care predomină sălbăticia.

Strada Ștefan cel Mare este simbolul trist a ceea ce a ajuns azi Constanța. O zonă pietonală, care în mod normal ar fi trebuit să înflorească, așa cum s-a întâmplat în alte orașe, a ajuns o ruină în care ți-e frică să mergi și ziua, nu numai noaptea, din cauza clădirilor decrepite, care stau să cadă pe tine, și a oamenilor străzii, care fie se uită la tine cu ochi pierduți, fie cu gândul de a obține ceva bani sau mâncare.

Zona a fost practic părăsită de primărie și a intrat într-un cerc vicios. Clădirile și spațiile neîngrijite schimbă comportamente și, ca într-un cerc vicios perfect, duc la degradarea continuă și sigură a zonei. Oamenii de afaceri s-au reorientat spre centrele comerciale, care au beneficiat de o atenție mult mai mare a primăriei, pentru care s-au construit, de pildă, oricâte giratorii a fost nevoie. Fără magazine și spații de petrecere a timpului liber, constănțenii au părăsit zona.

Există și excepții, desigur, investitori curajoși care n-au fugit din zonă. Am băut o dată o cafea la o cafenea din zonă, dar am renunțat, pentru că la fiecare 5 minute cineva cerea bani sau mâncare de pomană. Poate am nimerit eu într-o zi proastă, dar cred că nu e de stat pe afară acolo.

Iată ce spunea Decebal Făgădău în martie 2016, când era viceprimar cu atribuții de primar.

„Pe strada Ştefan cel Mare lucrăm la un proiect unic în toată ţara. Va fi mult verde. Va fi o junglă urbană. Strada va fi acoperită de o copertină de verdeață, care va face imposibilă vederea din satelit a acesteia”.

Strada Ștefan cel Mare este rezultatul unui experiment unic în țară, dar din păcate negativ: cum să omori o stradă comercială.

Zen Residence3 thoughts on “Decebal Făgădău s-a ținut de cuvânt: strada Ștefan cel Mare a ajuns o JUNGLĂ URBANĂ

  1. Nesimțirea Primăriei Constanța în frunte cu primarul Făgădău este fără margini.Nu numai str Stefan cel Mare a ajuns o ruină, ci întreg orașul vechi este o paragină. Acesta este oraș turistic? Sunteți o rușine a României. Repet o vorbă “din coadă de câine nu se face mătase “,tradus ar fi , că nu aveți educația frumosului, a rafinamentului,al eleganței și asta spune despre lipsa de educație pe care o manifestați în funcțiile pe care vi le-a încredințat votanții PSD.

  2. Din conversatia cu un prieten venit de la Timisoara pentru un WE la Constanta: “Constanta arata ca un oras parasit”.

  3. Constanța este un oraș părăsit.
    Oamenii l-au părăsit, au rămas doar pesediștii.

    P.S. și eu am părăsit Constanța al acesta, era incapabil de mai locui în el.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

FOTO VIDEO INCREDIBIL Cum era alimentat un beach bar din casa familiei Palaz

Fri Jun 28 , 2019
Vila în care locuiește Claudiu Palaz, președinte PMP Constanța și vicepreședinte al Consiliului Județean, a fost vizitată de procurori, vineri, 28 iunie, care au descoperit că de aici se alimenta, nelegal, un beach bar de pe plaja aflată în fața casei. Constanța 100% vă prezintă imagini ale acestui cablu. Se […]