Decebal Făgădău și briciul lui Occam

Decebal Făgădău este atacat în forță de anti-măzăriști pe motiv că, fiind viceprimar timp de șase ani, este părtaș la modul în care arată orașul. Mai mult, am auzit recent spunându-se, în scris, faptul că omul adoptă un stil diferit de al lui Radu Mazăre pentru a atrage electoratul cult, intelectual.

Am citit de două ori explicație aceasta și m-am întrebat de fiecare dată: de ce? De ce ar avea nevoie Decebal Făgădău să joace un rol, să se prefacă diferit de Radu Mazăre? De ce ar fi mizat PSD pe un farseur?

Indiferent de problemele pe care le are, Radu Mazăre ar fi votat de circa 20% din constănțeni. O spun strategii PSD și se bazează pe analize temeinice, la nivel de scară de bloc. Dacă ar candida, Radu Mazăre ar avea cele mai mari șanse, anul viitor. PSD are o variantă de candidat care îi seamănă lui Radu Mazăre, deși la o scară mult mai mică. Este viceprimarul Gabriel Stan, care l-a copiat de-a lungul timpului. Și-a cumpărat chiar și o mașină de teren asemănătoare cu a gurului său.

Se pune întrebarea: Decebal Făgădău se preface ca să dea din mână voturile sigure pe care le aducea Mazăre pe cele ipotetice ale unei clase intelectuale subțiri, din Constanța?

Explicația este simplă. Briciul lui Occam, supranumit și principiul parcimoniei, spune că dacă o problemă are două răspunsuri cea mai simplă este cea de preferat. (”Entitățile nu trebuie să fie multiplicate dincolo de necesar”, sună explicația științific).

În acest caz, explicația cea mai simplă (și cea adevărată) este că Decebal Făgădău este ceea ce spune și ceea face. Se va vedea la vot, dacă va candida.

Un sfat pentru opoziție: la alegerile locale se votează omul, nu partidul. Mazăre a câștigat Constanța, dar a pierdut multe alegeri în calitate de președinte al PSD. Nu mai mizați pe apropierea dintre Decebal Făgădău și Radu Mazăre. Pe constănțeni îi interesează ce puteți face voi pentru oraș. Prezentați-vă public proiectul pentru Constanța în perioada 2016 – 2020, proiect pe care să-l redactați împreună cu specialiști în diferite domenii. Arătați-ne care este viziunea voastră. Să vă spun un secret: Decebal Făgădău are una. Bună, rea, dar are. Voi nu aveți decât probleme arătate cu degetul și speranța că PSD va fi un bolovan de gâtul său.

Nu mizați pe asta. Construiți, nu dărâmați. Arătați că sunteți mai buni. În caz contrar, cu strategie pe care ați afișat-o până acum, Decebal Făgădău nici măcar nu trebuie să-și facă vreun fel de campanie electorală: nu va fi primar decât dacă nu va candida.

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.