Decizie cu consecințe majore a Curții Constituționale: lacul Siutghiol trebuie să fie administrat de ABADL, nu de consiliile locale din Constanța, Ovidiu și Năvodari

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Decizie cu consecințe majore a Curții Constituționale: lacul Siutghiol trebuie să fie administrat de statul român, prin Administația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL), nu de consiliile locale din Constanța, Ovidiu și Năvodari, cum se întâmplă de zece ani, printr-o lege declarată azi neconstituțională!

În ziua de 6 octombrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.42/2010 privind darea în administrarea autorităților administrației publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului este neconstituțională, în ansamblul său.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Constanța.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia are consecințe majore. Ea se referă, de pildă, la suprafețele de lac date în administrarea unităților administrativ teritoriale, în speță primăriilor. Toate aceste cazuri sunt neconstituționale, iar suprafețele respective sunt, pe cale de consecință, domeniu public al statului.

În județul Constanța sunt sute de hectare aflate în această situație. Legea 42/2010 prevedea că se dara în folosința consiliilor municipale a lacurilor din Constanța, după cum urmează.

Art. 1 – Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța a unei suprafețe de 1.077,22 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale “Apele Române”

Art. 2. – Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Orașului Năvodari a unei suprafețe de 207,42 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale “Apele Române”

Art. 3. – Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Orașului Ovidiu a unei suprafețe de 493,75 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale “Apele Române”

Art. 4. – Se aprobă darea în administrarea Consiliului Județean Tulcea a unui teren aflat în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 2, în vederea realizării obiectivului de investiții “Miniport turistic în localitatea Sarichioi, județul Tulcea”.

Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
Mitshubishi
Teasing_Tucson Exclusiv Auto
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.