Deciziile instanței se bat cap în cap. Miza: 19 hectare de teren

Tribunalul l-a condamnat la închisoare, Curtea de Apel a spus că e nevinovat

Justiția din Constanța a reușit încă o dată să uimească. Din păcate, în sensul negativ.

După ce, în primă instanță, un expert judiciar al Tribunalului Constanța, Florin Dumitrescu, a fost condamnat la închisoare, pentru abuz în serviciu, de Tribunalul Constanța, în a doua instanță a fost achitat. Prima decizie, din februarie 2019, îl condamnase la doi ani de închisoare cu suspendare. Cea de-a doua, din 30 decembrie 2019, a Curții de Apel Constanța, spune că omul este nevinovat. Mai mult, s-a dispus restabilirea situației anterioare din dosar.

Cazul se referă la un teren de 19 hectare, pe partea dreaptă când ieșim din Constanța.

„În cursul anului 2000, cinci persoane au fost împroprietărite pe baza Legii 18. Li s-au eliberat titluri de proprietate, pe două sole, A510 Constanța și A498 Constanța (una de 15 și una de 4 hectare). Oamenii și-au luat terenul și s-au înscris ca atare în cartea funciară. Pe cale separată, o persoană din Kogălniceanu a solicitat și a obținut eliberarea titlurilor de proprietate pentru 18 hectare situate în comuna Kogălniceanu, în sola – întâmplare – A510, pentru că fiecare unitate administrativ socială poate să aibă sola A510. Înseamnă a 510-a solă arabilă. Această solă A510 era învecinată cu drumul de exploatare 498 spre Cogealac. Sola avea 130 de hectare. A fost împroprietărită și pusă în posesie de Comisia de Fond Funciar din Kogălniceanu”, a spus procurorul de caz Teodor Niță, într-o conferință de presă, la momentul respectiv. Faptele se petreceau în 2002.

În 2008, un expert judiciar, în baza unei expertize extrajudiciare, „a atestat faptul că acea solă A510 situată în comuna Mihail Kogălniceanu este aceeași cu sola A510 situată în Constanța”, a spus Gigi Valentin Ștefan, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. Cu alte cuvinte, expertul a spus că cele 130 de hectare din Kogălniceanu erau cele 15 hectare din Constanța. Greu de crezut, aberant, dar s-a întâmplat! Consecința este aceea că, pe baza expertizei sale prezentate judecătorului, acest teren de 19 hectare i-a fost atribuită persoanei din Kogălniceanu care era moștenitoarea suprafeței de teren din Kogălniceanu, iar cei cinci care primiseră suprafața din Constanța au fost expropriați ca să-i facă loc doamnei din Kogălniceanu. Curat-murdar, cum ar spune Caragiale.

Procurorul Niță a pus atunci sechestru pe teren și a solicitat instanței anularea raportului de expertiză ca fiind rezultatul unor falsuri.

Expertul trimis în judecată se numește Florin Dumitrescu. Este fost expert judiciar în cadrul Biroului de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Constanța. Este trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Femeia care intrat în posesia terenurilor nu este decât martor în proces, pentru că procurorii consideră că cel care a săvârșit o abatere de la lege este expertul judiciar. Procurorii consideră același lucru și despre fostul primar, dar pentru acesta a intervenit termenul de prescripție a faptelor penale. Femeia se numește Zoea Rădulescu, este cunoscută mai mult ca fost politician, a fost la un moment dat unul din liderii PNȚCD, dar a fost și angajată la MAI, la direcția Protocol.

„Numita Rădulescu Zoea a iniţiat demersurile necesare în vederea obţineri unui teren situat pe malul lacului Siutghiol, pe raza UAT Constanţa, adică să schimbe practic amplasamentele la ceea ce primise în posesie. Fiind evident interesul acesteia de a beneficia ilegal de un teren mult mai valoros decat cel realmente detinut, respectiva a promovat acţiunea nr. 63/212/2003 la Judecătoria Constanţa, în care a folosit serviciile abuzive ale inculpatului, care, sintetic vorbind, a emis un raport de expertiza in deplina contradicție cu legea, dar si cu logica minimala. Pentru a crea aparenta de respectare a legii, respectiva a prezentat în noul demers, în probațiune, un înscris preconstituit, evident pro causa, denumit „raport de expertiză tehnică extrajudiciară” întocmit de inculpatul expert Dumitrescu Florin”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul Teodor Niță.

În ciuda acestor fapte, decizia Curții de Apel a exonerat de orice vină pe expertul judiciar. Ba, mai mult, a fost ridicat şi sechestrul pe terenurile din zona Carrefour, instituit în 2016, și a fost respinsă plata daunelor materiale, către partea civilă Alexa Gheorghe, de peste 1,3 milioane de lei. Terenul rămâne așadar în proprietatea Zoei Rădulescu.

Iată minuta Curţii de Apel Constanța:

„Respinge ca nefondate apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi de apelantul parte civilă Alexa Gheorghe împotriva sentinţei penale nr.90/20.02.2019 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosar nr. 8495/118/2016. Obligă apelantul parte civilă Alexa Gheorghe la plata sumei de 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Admite apelul formulat de apelantul inculpat Dumitrescu Florin împotriva sentinţei penale nr.90/20.02.2019 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosar nr. 8495/118/2016, Desfiinţează, în parte, sentinţa penală nr.90/20.02.2019 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosar nr. 8495/118/2016 şi rejudecând dispune: Achită pe inculpatul Dumitrescu Florin pentru comiterea infracţiunii prev. de art.297 alin.1cp în ref. la art.309 cod penal şi art.308 cod penal. Înlătură dispoziţiile art.25 alin.3 cod procedură penală, art.256 cod procedură penală şi art.580 cod procedură penală referitoare la restabilirea situaţiei anterioare precum şi cele referitoare la desfiinţarea în totalitate a înscrisurilor considerate de instanţa de fond ca fiind false. Respinge, în totalitate, ca nefondată acţiunea civilă formulată de partea civilă Alexa Gheorghe. Înlătură obligarea inculpatului Dumitrescu Florin de la plata sumei de 20.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat la instanţa de fond. Obligă persoanele vătămate Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa, Primăria Constanţa şi pe partea civilă Alexa Gheorghe la plata a câte 6.500 lei fiecare reprezentând cheltuieli judiciare către stat la instanţa de fond. Admite cererea formulată de petenta Rădulescu Zoea. Dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa nr.401/08.11.2016 asupra suprafeţei de 19 ha, proprietatea petentei Rădulescu Zoea. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei primei instanţe dacă nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art.272 alin.1 cod procedură penală, Onorariul parţial avocat oficiu în sumă de 434 lei se va avansa din fondul MJ în favoarea avocat Filip Mihaela. Definitivă”

Expertul consideră că este nevinovat și a declarat asta în instanță, prin avocatul său.

„Consideră că nu a săvârșit nicio infracțiune, iar competența sa se reduce la expunerea unui punct de vedere, care poate fi luat sau nu în vedere de instanță. Raportul de expertiză nu contine verdict, decizie ci un punct de vedere sub expresia „opinia expertului în penal sau punct de vedere în civil”. Are obligatia ca în raportul de expertiză să fie obiectiv, indiferent de punctul de vedere al părții care l-a angajat, iar obiectivitatea sa este demonstrată de faptul că în raport, pe o pagină intitulată expunere de motive privind fundamentarea punctului său de vedere, a aratat de ce consideră că terenul cu care a fost pusa în posesie Rădulescu este în Constanța, iar procesul verbal este scris greșit de cineva din primaria Kogalniceanu. Nu putea fi alftel dat fiind faptul că acordul de punere în posesie al comisiei locale al Primariei Kogălniceanu, intregistrată la primaria Kogalniceanu făcea referire expres la terenurile din Constanța, și nu din Kogălniceanu”, a relatat Dumitrescu în instanță, prin apărătorul său.

Persoanele vătămate Instituția Prefectului Judeţului Constanţa şi Primăria Constanţa nu s-au constituit părţi civile în cauză.

parteneri Constanta 100% CT100
Constanta-financiara-sigla-jpg
Teasing_Tucson Exclusiv Auto
Mitshubishi
sprijina-jurnalismul-independent

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published.