Declarațiile ÎPS Teodosie despre păcatul biblic al femeii, analizate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Reacția Arhiepiscopiei

ÎPS Teodosie alături de Radu Mazăre, pe care l-a asemuit Sfântului Vasile cel Mare

Asociația VeDem Just a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în urma declaraţiilor făcute de ÎPS Teodosie Petrescu cu privire la femei la un post de radio în data de 6 mai 2021.

Membrii asociației VeDem Just consideră discriminatorii aceste declarații făcute de un înalt cleric român ortodox și membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și solicită CNCD constatarea comiterii contravenției prevăzute de dispozițiile art. 15 din OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată.

Ținând cont de eforturile la nivel național și la nivelul Uniunii Europene, de implementare a strategiilor de promovare a drepturilor și combatere a discriminării de orice natură, considerăm că este foarte important ca declarațiile și informațiile emise de reprezentanții instituțiilor și entităților publice să conțină informații corecte, neutre, de susținere a acestor drepturi, iar comunicările în spațiul public să nu se transforme în incitare la discriminare de orice fel.

Reacție Arhiepiscopiei Tomisului

Referitor la sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just, cu privire la declarațiile IPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmațiile lui IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei, după cum urmează:

  1. În cartea Facerea, cap. 3, se relatează căderea strămoșilor Adam și Eva în păcat, textul descriind cum șarpele a amăgit inițial pe Eva, spre a o determina să încalce porunca divină de a nu mânca dintr-un anumit pom al grădinii Raiului.
  2. Prima Epistolă către Timotei a sf. Ap. Pavel, cap. 2, v,14 spune; „Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.” Aceasta este o CONSTATARE a Sf. Pavel și nu o ACUZĂ la adresa femeii, cum ar părea la prima vedere. Astfel, Sf. Pavel expune învățătura teologică ortodoxă care nu permite hirotonia femeii.
  3. Conform celor de mai sus, IPS Teodosie doar a explicat care este poziția teologică a Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la imposibilitatea hirotoniei femeii, explicație din care presa a decupat afirmații interpretate în mod eronat ca fiind discriminatorii la adresa femeii.

„În concluzie, IPS Teodosie nu a făcut decât să repete învățătura teologică a Bisericii Ortodoxe Române.
Noi, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului, sperăm că CNCD nu va realiza o premieră tristă pentru libertatea religioasă din România, și anume sancționarea textului Bibliei și a teologiei Bisericii Ortodoxe Române. Arhiepiscopul Tomisului susține că nu este nicio discriminare între bărbat și femeie în Biserică, deoarece asta e condiția ei. În plus, Teodosie dă exemplul Maicii Domnului, care este mai presus în ordinea Bisericii decât îngerii și sfinții.”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Ce a spus ÎPS Teodosie

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare?! Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că, ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar fi înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti, care le-a zis înainte de păcat: «creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul». Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus: «În dureri vei naşte fii». Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a declarat ÎPS Teodosie, într–un dialog cu ascultătorii, la Radio Dobrogea.

Declarații de dragoste pentru Radu Mazăre

În trecut, ÎPS Teodosie a avut declarații de dragoste pentru Radu Mazăre. Relația dintre cei doi a fost tot timpul foarte apropiată.

„Este mai mult decât un prieten pentru mine. Pot să spun chiar că-l iubesc”, spunea Mazăre despre Teodosie.

Nici IPS Teodosie nu s-a lăsat mai prejos.

„Am întâlnit alţi primari la Bucureşti, îmbrăcaţi în costum, care m-au alimentat cu vorbe. El m-a alimentat cu dragoste. Ceea ce a făcut domnul primar aici, n-am sperat. Tot timpul gândeam la cel mai pilduitor părinte din istoria Bisericii: Sfântul Vasile cel Mare, care în puţinii ani cât a păstorit, a făcut ca niciun om din eparhia lui să nu fie neajutorat.”

Vă recomandăm și:

Este Hristos „doctorul suprem”? Dispută pe tema vaccinării între ÎPS Teodosie și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei României

Calea pe care o urmăm în viață este scrisă sau ne-o alegem singuri? ÎPS Teodosie: „Dumnezeu nu ne teleghidează”

Papa Francisc se va vaccina împotriva covid: „Cred că este etic ca toţi oamenii să se vaccineze”. ÎPS Teodosie: „Nu știm cu ce se vaccinează”

Diferența dintre un arhiepiscop și un papăPuteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Declarațiile ÎPS Teodosie despre păcatul biblic al femeii, analizate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Reacția Arhiepiscopiei

  1. Și mai grav, căci nu Prealuminatul ci chiar cartea de căpâtăi a ortodoxiei discriminează, discriminează femeia, discriminează și mîncătorii de mere

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

5 decese în Constanța puse pe tema coronavirusului

Dum mai 9 , 2021
De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 42.474 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 1.205 persoane au decedat din rândul celor pozitivate. Astăzi au fost raportate 5 decese: Deces 1.201: Bărbat, 80 de ani, Constanța, comorbidități (cardiopatie cronică, adenom de prostată), […]
coronavirus

V-ar putea interesa și: