Deficitul a explodat de la 100 milioane la 3,2 miliarde lei. Urmează inflație, dobânzi și taxe mai mari

Financial chart with glasses

Deficitul lunii iulie este de 3.2 miliarde lei, în timp ce anul trecut deficitul lunii iulie a fost de DOAR 100 milioane lei, a anunțat fostul premier Florin Cîțu.

Deficitul lunii iulie a explodat în condițiile în care rata inflației foarte mare a crescut veniturile la buget (nu a crescut gradul de colectare). În același timp gradul de execuție al investițiilor este la nivelul anului 2019, sub 2020 și 2021.

Astăzi, INS a arătat că și investițiile nete în economie sunt MAI MICI în primul semestru din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cîțu a explicat și unde sunt banii:

„1. Pe dobânzi, în profiturile băncilor. PSD nu vrea să ia banii gratis din PNRR . Așa că plătește, pe înțelegere oare cu băncile ?, dobânzi astronomice la împrumuturile pe care le face statul român. Deja a plătit aprope 19 miliarde lei pentru dobânzi în 2022. O sumă mult mai mare decât au costat dobânzile în tot anul 2021. Este o înțelegere între Marcel Ciolacu și sistemul bancar ?

2. Subvenții. Cheltuielile cu subvențiile s-au DUBLAT și au ajuns aproape de 8 miliarde lei. Și mai sunt 5 luni din 2022.

3. Bunuri și servicii. Nu, nu au scăzut. Din contra, sunt mai mari cu aproximativ 7 miliarde față de anul trecut.”

În opinia sa, în aceste condiții, cu un deficit bugetar în creștere, urmează:

  • inflație și mai mare
  • dobânzi și mai mari
  • taxe mai multe și mai mari

„La începutul anului avertizăm că politicile socialiste ale PSD vor duce la inflație mare și dobânzi mari. Nu am estimat că vor apărea taxe noi pentru că din poziția de președinte al PNL știam că mă voi opune. Taxele și toate măsurile populiste au fost adoptate după ce am plecat.

Liberalii pot salva situația economică. Au arătat în timpul celei mai mari crize din ultima sută de ani că pot să repună economia pe picioare în timp record. Mai mult, liberalii au arătat că te poți împrumuta la dobânzi negative chiar și cu rating de țară cu mult sub cel al țărilor din zona euro. Investitorii au incredere in soluțiile liberalilor.

Liberalii au soluții și au demonstrat acest lucru în 2020 și 2021.”, a mai spus Cîțu.
Un comentariu la “Deficitul a explodat de la 100 milioane la 3,2 miliarde lei. Urmează inflație, dobânzi și taxe mai mari

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

Șeful PSD spune că Gabriela Firea „îl va bate pe Nicuşor Dan de o să-i sune apa-n cap”. Scenariu similar în Constanța?

vin sept. 9 , 2022
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Şcoala de Vară a TSD, că Gabriela Firea îl va bate pe Nicuşor Dan de o să-i sune apa-n cap la Primăria Capitalei şi că aceasta este şi colega şi prietena sa, şi amândoi învaţă unul de la altul. „Gabriela Firea este […]
Marcel-Ciolacu-presedinte-PSD

V-ar putea interesa și: