Delfinariul din Constanța se va extinde

delfinariu

Delfinariul din Constanța se va extinde. Prima etapă, cea prin care s-a ajuns la 1.350 de locuri, a însemnat foarte mult pentru instituție, dar planurile Consiliului Județean Constanța și ale Complexului Muzeal de Științe ale Naturii sunt ambițioase.

CJC și CMSN vor să extindă și bazinul delfinilor. De fapt, să mai construiască unul.

„Avem în spate un bazin mic, iar mai în spate avem o zonă administrativă, care va fi dărâmată complet și va include ozonă lagună, triplă ca suprafață decât ceea ce avem, triplă ca volum de apă, și așa vom ajunge să excedem normele cele mai severe europene pentru deținerea cetaceelor și pinipedelor. De asemenea, vom avea posibilitatea separării, vom putea ține familii mai mari. Delfinii sunt animale inteligente, care comunică, și un grup de doi este insuficient. Ideal ar fi să fie cinci – șase indivizi într-un grup, de sexe diferite, care să reacționeze natural. Datorită acestui fapt gândim acest sistem lagunar”, a precizat dr. Adrian Bîlbă, directorul CMSN.

Președintele CJC, Horia Țuțuianu, a găsit soluția financiară pentru a extinde delfinariu, și nu vorbim despre o sumă mică, ci despre 5 milioane de euro. Banii vor veni, cel mai probabil, de la Ministerul Turismului. Achiziția se va face de către Consiliul Județean.

„În felul acesta intrăm în lumea bună a delfinariilor, cu 3 milioane de litri cu sisteme de separație și cu geam de poliacrilic, ce va permite vizionarea delfinilor între reprezentanții, de pe alee”, a spus Adrian Bîlbă.

Dacă vor fi șase delfini, vor putea fi oferite și mai multe reprezentanții. Cei doi delfini oferă cel mult cinci reprezentanții, nu din cauză că ar obosi, ci pentru că exercițiile repetitive i-ar putea plictisi.

Mai multe despre acest subiect (dar și despre motivul pentru care delfinii înoată pe lângă nave) puteți urmări în interviul de mai jos, realizat cu managerul CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.