Deodată, nimeni nu mai vrea să guverneze România

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

Au negociat, s-au certat, s-au împăcat, iar au negociat până au ajuns la o concluzie: nimeni nu mai vrea să guverneze România. PSD a anunțat că nu e momentul să se schimbe guvernul, PNL insistă să se schimbe, UDMR afirmă că e bine așa (are reprezentare de 20% în executiv).

Opinie: de ce s-a ajuns aici? Pentru că economia și societatea României au probleme structurale, iar oricine va guverna în următoarea perioadă va fi nevoit să găsească soluții. Vorbim aici de greva profesorilor, care au salarii din care un debutant nu poate trăi, despre pensiile speciale, care trebuie tăiate, pentru a nu pierde banii din PNRR, despre leu, care este pe tobogan și a bătut trei recorduri negative la rând față de euro. Din păcate, soluțiile, deși există, nu sunt deloc populare nici pentru populație, dar mai ales pentru aparatul politic. Să nu uităm și că ne îndreptăm spre cel mai important an electoral din ultimii 20. Așadar, fiecare vrea să scoată castanele din foc cu mâna celuilalt.

Ciolacu și-a anunțat mutarea surpriză pe Facebook

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cere suspendarea negocierilor privind viitorul guvern până la rezolvarea solicitărilor sindicatelor și a reformei privind pensiile speciale.

„Cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”, a scris liderul PSD pe Facebook.

„Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării”, a adăugat Ciolacu.

Reacția lui Nicolae Ciucă

„Partidul Național Liberal a susținut încă de la început că principala preocupare a coaliției trebuie să fie soluționarea problemelor cetățenilor. De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare.

Acesta a fost și motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor.

Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale.

În același timp, tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării. Doar cu seriozitate si responsabilitate putem depăși acest moment și asigura o guvernare funcțională pe mai departe. Mâine, la ora 12:00, am convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții.”

UDMR-ului pare să-i convină amânarea

UDMR este însă de altă părere și a transmis că este de acord cu propunerea PSD privind amânarea negocierilor privind viitorul guvern.

„Sunt de acord cu această propunere! Guvernarea este pentru oameni, priorităţile societăţii trebuie să fie şi priorităţile coaliţiei de guvernare”, a afirmat Kelemen Hunor după anunțul lui Ciolacu.

UDMR abia anunțase că se întoarce la masa discuțiilor cu PSD și PNL pentru formarea noului Guvern.

Decizia a fost luată de conducerea Uniunii, într-o ședință desfășurată vineri, după ce cu o zi înainte delegația UDMR a plecat intempestiv de la negocieri în momentul în care PNL a revendicat Ministerul Dezvoltării, dorind să compenseze pierderea Transporturilor la care PSD nu renunță.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Gheorghe Hagi, la un pas de titlu: „Farul este cea mai bună echipă din campionat până în momentul de față”

sâm mai 20 , 2023
Gheorghe Hagi, managerul tehnic al Farul Constanța, a vorbit sâmbătă despre partida decisivă cu FCSB, meci care poate aduce titlul de campioană cu o etapă înainte de finalul sezonului. La conferința de presă premergătoare partidei, Hagi a evidențiat absența lui Denis Alibec, dar și calitatea colectivă a echipei care a […]
gheorghe hagi

V-ar putea interesa și: