Deputata Cristina Rizea, USR, explică ce este menstruația, ca reacție la declarațiile lui ÎPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a afirmat, recent, că în perioada „neputinţei lunare”, femeia nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, menţionând că poate lua apa sfinţită trei zile după această perioadă. Deputata Cristina Rizea, USR, a ținut să explice public ce este menstruația.

„Tuturor celor care zilele trecute, au auzit declarațiile lui IPS Teodosie despre neputința femeii, vreau să le spun doar atât:

Menstruația, pentru că de ea este vorba, este un proces fiziologic natural și normal al corpului feminin. Nu e nicio necurățenie, nicio pedeapsă divină, niciun păcat. Din contră, este semnul care ne arată că Dumnezeu i-a îngăduit femeii să zamislească viață în trupul ei. Și nu forța fizică brută a bărbaților care a făcut de mii de ani ca societatea umană să fie una patriarhală, ne-a permis nouă ca specie, să supraviețuim, ci tocmai aceast dar al femeilor pe care mulți s-au grăbit să-l stigmatizeze.”, a spus aceasta.

Rizea subliniază că, din păcate, avem multe comunități care încă mai cred în inferioritate femeii prin prisma slăbiciunii ei fizice.

„Am întâlnit multe situații în care fetele sau femeile se jenau să facă anumite lucruri, să meargă în anumite locuri, în “acele zile”.

Nu trebuie să fie așa!

Văd din ce în ce mai multe declarații ale ierarhului tomitan care ies în evidență tocmai pentru că îndeamnă spre acest tip de mentalități vechi și greșite, parcă în ciuda tuturor celorlalte voci echilibrate din sânul Bisericii. Și e păcat! Trăim într-o lume diversă, în care diferit nu înseamnă inferior. Diferit nu e un neajuns. Diferit e doar altfel. Ar cam fi cazul să începem să înțelegem asta ca să putem evolua în bine.”, a mai spus deputata USR.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, miercuri, la emisiunea Dialog duhovnicesc de la Radio Dobrogea, dacă credincioşii trebuie să se spele sau pot spăla rufe în perioada Bobotezei.

„Cât ţine praznicul Bobotezei, de pe 5 până pe 14 ianuarie, nu este interzis să ne spălăm noi ca oameni, putem să amânăm spălarea rufelor din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Acesta a precizat că, ”în perioada neputinţei lunare”, femeile nu pot lua Aghiasmă.

„În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, nici măcar Aghiasmă Mică, darămite Aghiasmă Mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua Aghiasmă. Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, Aghiasmă Mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la Biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute Sfintele icoane, să nu ia Aghiasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a transmis ÎPS Teodosie.

Vă recomandăm și:

ÎPS Teodosie susține că NASA a căutat microbi în potirul cu care se împărtășesc credincioșii, dar n-a găsit niciunul

Teologul care se ocupă de energia românilor

USR a numit în Consiliul de Administrație al Spitalului de Boli Infecțioase un expert contabil care vinde mărgele

IPS Teodosie: „Și eu merg cu mașini mai de lux, mai scumpe, dar nu sunt ale mele”

ÎPS Teodosie și demonul îndoielii. Dr. Diaconu: „Este, la limită, proba unui fanatism și-a unei ticăloșii latente”

Gheorghiță despre declarațiile anti vacciniste ale lui ÎPS Teodosie: „Cred că trebuie să încetăm cu astfel de declaraţii pentru că suntem responsabili moral de moartea oamenilor”

ÎPS Teodosie, noi declarații stupefiante: persoanele care au covid și se vaccinează mor

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogea7 thoughts on “Deputata Cristina Rizea, USR, explică ce este menstruația, ca reacție la declarațiile lui ÎPS Teodosie

 1. IPS Teodosie NU a spus NICIODATA ca menstruatia este “un pacat” sau “o pedeapsa divina”.

  Se vorbeste despre un anume bigotism al Bisericii Ortodoxe la adresa femeilor.
  Dar nu exista asa ceva, ci exista numai interpretari gresite!

  Daca ar fi fost asa, daca Biserica ar fi desconsiderat femeile, daca le-ar fi considerat inferioare, atunci n-ar mai fi fost Maica Domnului (care a fost femeie) cea mai cinstita dintre toti sfintii, mai marita chiar si decat ingerii, n-ar mai fi avut ortodocsii (barbati sau femei) atata dragoste pentru ea (“mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de ase­mănare decât serafimii”; “tot cerul şi tot pământul se bucură de iubirea ei”).
  “Maica Domnului deține ­întâietatea în ceea ce priveşte cinstirea sfinţilor în Ortodoxie şi acest lucru se reflectă în rânduielile liturgice ce se oficiază în Biserică, […], fie că este la Vecernie, Utrenie, Sfânta Liturghie ori Pave­cerniță, indiferent de slujbă”.

  Parintii (preotii) inca isi disputa aceste lucruri referitoare la menstruatie, dar nu pentru ca ar considera femeile inferioare, nevrednice, ci pentru ca nu e totul alb-negru. In vechime erau si considerente legate de igiena, femeile murdareau, dar astazi nu mai avem problema asta. Totusi mai sunt si alte aspecte teologice, exista articole bine documentate scrise de teologi, cu multe trimiteri, explicatii si citate.
  Pe scurt “necuratia” despre care este vorba se refera la o stare de slabiciune din aceasta perioada, la “un act de intrare din starea de slăbiciune a firii la starea de deplinătate a participării cultice.”

  1. Pai acești usristi propagandisti ai unor ideologii împotriva credinței ies și comentează orice legat de credință. DAR DE IESIT IN FATA CU UN PROIECT DEMN NU. DOAR ATUNCAT CU VENIN SI INSTIGAT LA URA. ATATA

 2. Asta sa-si vada de barbata-su care a fost condamnat pt ca a condus fara permis
  De la zarzavat vandut in piata a ajuns sa-si dea cu parerea?
  Mars ma,deputato

 3. A mai ieșit un drac in față. Ce pretenție sa ai de la Uniunea Satanistilor din România,USR?

 4. Domnă Cristina Rizea nici nu vreau să știu comentariul ÎPS Teodosie despre neputința femei dar sunt convins că a fost unul biblic care in principiile ortodoxiei nu se găsește nici unde vreo injosire a femeii, dimpotrivă! Ar fii bine dacă toți cei care sunteți stăpâniți de gânduri rele împotriva legii lui Dumnezeu și a le ortodoxiei înainte de a face comentarii, să nu fie de natură proastă căutați să aveți dreptate in viziunea tuturor nu doar a celor naivi și cu diferite motive de frustrare. Ar fii bine să vă m-ai abține-ți de la comentarii pe teme care nu vă aparțin, și dacă aveți vreun gând bun pentru această țară puneți-l în aplicare la propriu dacă credeți că sunteți capabili, dacă nu cereți-vă scuze și vedeți-vă de drum.

 5. a spus cu subiect si predicat ca femeii la menstruatie i se restringe anumite drepturi religioase Si ea este creatie divina Teo nu este vinovat decit de promovarea acestei discriminari dar asta a fost stabilita de la inceputurile crestinismului De ce ? nu conteaza Acum se vede necesitatea ca anumite idei sa fie actualizate la vremurile noastre Nu este vorba de o schizma dar trebuie sa gindim mai democratic USR -ista are dreptate si nu toti care gindesc si vad putin altfel sint satanisti Lumea nu e doar alb / negru

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Peste 2.3000 de tineri români vor putea călători gratuit prin Europa

Thu Jan 6 , 2022
Un număr de 2.343 de români se vor număra printre cei 60.950 de tineri europeni care vor primi câte un permis de călătorie gratuit pentru a vizita Europa, potrivit ultimei runde de înscrieri pentru DiscoverEU anunţată joi de Comisia Europeană. Candidaţii selecţionaţi vor călători singuri sau în grupuri de până […]