
Cristina Rizea, deputată USR de Constanța, a comentat evenimentele de la granița Ucrainei și i-a dat, pe Facebook, o lecție de strategie președintelui Vladimir Putin. „Să invadezi Ucraina la debutul unei perioade destul de lungi de ploi și lapoviță în zonă, ca să rămâi blocat în noroi, nu mi se pare o idee bună.”, a transmis aceasta.
Cu câteva săptămâni înainte, i-a explicat lui ÎPS Teodosie, arhiepiscopului Tomisului, ce este menstruația (detalii AICI).
Iată ce spune despre Rusia și Ucraina:
„Trebuie să ne pese mai mult de posibila ocupare a Ucrainei de către Rusia, doar și din simplul motiv că dacă, vreodată, am fi în locul Ucrainei cu siguranță ne-am dori să fim ajutați de vecini. Un stat de drept, independent și suveran nu poate fi călcat în picioare de altul doar pentru că acesta poate.
Sigur, motivele din spatele conflictului sunt multe: De la politica imperialistă începută de Petru I, continuată de URSS și acum de Putin care impune Rusia ca o super putere alimentată doar de resursele teritoriilor cucerite sau aflate în sfera de influență, până la amăgirea și distragerea poporului rus de la sărăcie și lipsuri via orgoliul personal căruia de-a lungul timpului dictatorii i-au fost prizonieri.
Indiferent de motive, asta nu ne scutește pe noi de solidaritate umană și nu ne dă dreptul să ne ascundem capul în nisip pe motiv că nu ne privește pe noi.
Ne privește, cu atât mai mult cu cât de la Constanța la Odessa sunt doar 450 de kilometri (mai puțin decât de la Constanța la Craiova), iar Dobrogea și implicit Constanța au o poziție strategică importantă.
Ne privește pentru că Republica Moldova poate foarte ușor să ajungă victimă colaterală.
Ne privește pentru că în spațiul public au apărut din ce în ce mai multe voci care ne îndeamnă să revenim în sfera de influență rusă și că mulți dintre români nu știu sau nu-și mai amintesc cât de rău era acolo.
Tot mai mult se discută zilele acestea de iminența atacului rusesc asupra Ucrainei începând de miercuri. Informația furnizată de CIA pare mai degrabă bluff și o metodă de a forța lucrurile într-o direcție sau alta, pentru că incertitudinea ne ține pe loc și costă bani. Demonstrația de forță, trupe și echipamente de o parte și de alta costă.
Si totuși, să invadezi Ucraina la debutul unei perioade destul de lungi de ploi și lapoviță în zonă, ca să rămâi blocat în noroi, nu mi se pare o idee bună din partea rușilor, mai ales când până miercuri e soare și frumos. De ce n-ar atacă de luni?
Încă sper să nu o facă!”
Cristina Rizea și-a pus și câteva întrebări:
„Revenind la întrebarea de început, cât de pregătiți suntem noi constănțenii pentru un conflict atât de aproape de noi? Pentru ajutorarea refugiaților fugiți din calea razboiului? Pentru a nu-i întâmpina pe cetatenii ucrainieni victime nevinovate ale unui razboi nedorit cu vorbele unui inalt ierarh tomitan, mare influencer local care spunea deunăzi că Putin e bun?”
Tot ea a răspuns: crede că suntem multe prea puțin pregătiți, că situația ne-a luat prin surprindere, dar nu trebuie să mergem pe ideea: ignoram problema și ea o să dispară.
„Între o Europă birocratică, un pic nehotărâtă și un bocanc rusesc pe ceafă o voi prefera întotdeauna pe prima. P.S. Nici nu am chef să învăț obligat forțat limba rusă.”, a mai spus aceasta.
Drumul de la gestionar la un chioșc al lui Mazăre în Parlament
O scurtă privire pe un CV al Cristinei Rizea, pe care l-am găsit pe site-ul său, https://cristinarizea.ro, a ridicat câteva semne de întrebare. De exemplu, scria acolo că era director al unui SRL din 2006, dar, potrivit Ministerului Finanțelor, SRL-ul era înființat de-abia în 2011. Mai scria că este director economic al unei firme radiate, dar și că are peste 40 de ani de experiență în vânzări, resurse umane și leadership. (mai mulți decât anii de viață). Mai scria în CV că, la începuturile carierei, a fost vânzător gestionar la un magazin Telegraf, aparținând „Compress Holding” (probabil a vrut să scrie „Conpress Holding”), firmă deținută atunci de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. A administrat și mai multe firme, dar cu rezultate modeste. De pildă, una din ele a avut un profit lunar de mai mic de 770 de lei pe lună. Detalii AICI.