Deputatul USR de Constanța Stelian ION ne spune ce mai putem face pentru apărarea statului de drept în ROMÂNIA
Calitatea de cetățeni europeni ne conferă niște drepturi pe care ar trebui să ni le exercităm, subliniază acesta.
„În acest moment putem solicita Comisiei Europene să pornescă demersurile pentru acționarea în judecată a României în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru încălcarea legislației europene și a obligațiilor decurgând din Tratatul de aderare, întocmai cum a procedat în cazul Poloniei.Comisia Europenă apreciază că plângerile venite din partea cetățenilor constituie o sursă importantă pentru detectarea încălcărilor și a încurajat permanent formularea unor astfel de sesizări.”, precizat Stelian Ion.
Avem la dispoziție în acest scop un formular special online care se poate completa și în limba română pe adresa:
https://ec.europa.eu/…/report-a-br…/complaints_ro/index.html
Cu cât se trimit mai multe astfel de sesizări, cu atât cresc șansele ca problema mutilării legilor justiției și a favorizării infractorilor prin modificarea legislației penale să ajungă mai repede în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, la sesizarea Comisiei Europene.
Stelian Ion spune că el a trimis această sesizare acum 2 zile. Completarea și expediarea ei durează doar câteva minute.
Puteți împrumuta de aici câteva idei pe care le puteți îmbunătăți și le puteți trece la rubricile pe care le aveți de completat:
Măsurile naționale reclamate ca încălcând dreptul UE Adoptarea de către Parlamentul României a Legii nr. 207/2018, a Legii nr. 234/2018, a Legii nr. 242/2018, a legilor de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală aflate în procedură parlamentară de reexaminare după admiterea contestațiilor de către Curtea Constituțională a României, adoptarea de către Guvernul României a Ordonațelor de Urgență nr. 77/2018, nr. 90/2018, nr. 92/2018, încălcarea de către ministrul justiției a avizelor referitoare la revocarea și numirea unor procurori de rang înalt, încălcarea de către Parlamentul României și de către Guvernul României a Avizului Comisiei de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției și a Avizului referitor la modificările Codului penal și Codului de procedură penală, declarațiile oficiale ale premierului României din care rezultă că Guvernul României nu va respecta recomandările Comisiei Europene cuprinse în Raportul CE către Parlamentul EU și Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV/13.11.2018 (http://gov.ro/…/declaratii-sustinute-de-premierul-viorica-d…),
Normele UE care credeți că au fost încălcate
Au fost încălcate art. 2 din Tratatul Uniunii Europene care include respecarea statului de drept ca fiind una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, Tratatul de aderare a României la Uniunea Europenă, Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene de stabilire a unui mecanism de cooperare şi verificare a progresului realizat de România în vederea atingerii anumitor obiective de referinţă specifice în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei precum și Raportul CE către Parlamentul EU și Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV/13.11.2018.
Descrierea problemei
Prin adoptarea de către Parlamentul României a Legii nr. 207/2018, a Legii nr. 234/2018, a Legii nr. 242/2018, a legilor de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală aflate în procedură parlamentară de reexaminare după admiterea contestațiilor de către Curtea Constituțională a României, prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonațelor de Urgență nr. 77/2018, nr. 90/2018, nr. 92/2018 Statul Român, Parlamentul și Guvernul României încalcă principiul independenței justiției, angajamentele asumate de România referitoare la lupta împotriva corupției, sunt abandonate principiile statului de drept, sunt avantajați în mod nepermis infractorii, este încălcat principiul separației puterilor în stat prin aceea că parlamentari (de exemplu președintele Camerei Deputaților) având condamnări penale definitive și/sau dosare penale aflate în curs de cercetare penală (de exemplu președintele Senatului) încearcă influențarea cusului acestor dosare prin modificarea legislației, lipsind astfel de efecte anchetele procurorilor și hotărârile instanțelor judecătorești. În plus prin modificările celor 3 legi ale justiției în mod netransparent și fără o analiză de impact, fără suportul corpului profesional al magistraților se încearcă slăbirea justiției și o influențare a justiției de către factorul politic cu precădere prin intermediul ministrului justiției.
C.H.