Descoperire arheologică importantă în Mangalia

20151028_153255

În aceste zile se desfășoară lucrările de reabilitare a Aleii Teilor din Mangalia. Lucrările se efectuează sub supravegherea șefului Muzeului „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc. Cu prilejul acestor lucrări, un element arhitectonic deosebit de important a fost scos la suprafață. Este vorba de un capitel ionic, decorat cu volute (așa-numitele coarne de berbec), frunze și ove (ornamente arhitecturale de forma unei jumătăți de ou). Capitetul, sculptat în calcar, descoperit în interiorul cetății Callatis, pe malul mării (latura de est a cetății Callatis), aparține ordinului ionic, este întreg și a apărut la aproximativ un metru adâncime.

20151028_125435

            „În Antichitatea greco-romană existau trei ordine (stiluri) arhitectonice: doric, ionic și corintic. Elementele ordinului ionic, căruia îi aparține capitelul apărut pe Aleea Teilor, sunt: cornișa, friza, arhitrava, capitelul, coloana, baza de coloană și stylobatul (platforma). Capitelul face trecerea dintre fusul coloanei și arhitravă, rolul său fiind acela de a transmite încărcătura de la arhitravă către coloană.

            Pentru mine, această descoperire este una dintre cele mai importante din ultimii 17 ani, de când particip la cercetările arheologice din zona Mangaliei. Este primul capitel întreg pe care îl descopăr în cetatea Callatis. Un astfel de artefact poate să apară și o dată la 20 de ani sau chiar mai rar. În general, descoperim tot felul de elemente arhitectonice, dar aproape toate sunt în stare fragmentară.

Singurul artefact, pe care eu îl consider mai important decât acest capitel, l-am descoperit împreună cu dl dr. Ion Pâslaru, în anul 2005, pe str. Oituz din Mangalia. Este friza cu reprezentări de divinități (Atena, Afrodita, Hera și Poseidon) care se poate vedea, în prezent, în expoziția permanentă a Muzeului „Callatis”.

            Capitelul l-am transportat deja la muzeu și, după ce îl voi curăța, îi voi da un număr de inventar, îi voi face fișa tehnică, după care îl voi expune în expoziția permanentă a muzeului callatian. Totodată, voi prezenta acest frumos element arhitectonic la sesiunile științifice, colocviile și simpozioanele la care voi participa în perioada următoare și voi publica, în reviste științifice de specialitate, toate detaliile privind: locul descoperirii, încadrarea cronologică, dimensiunile exacte și descrierea în detaliu a elementelor decorative”, a precizat cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se oprește apa pentru cinci ore

vin oct. 30 , 2015
Pentru executarea unor lucrări de extindere rețea în municipiul Constanța, în zona Badea Cârțan, respectiv pe Aleea Murelor, dar și pentru realizarea unor lucrări de sectorizare – montare vane, SC RAJA SA este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile marți, 03 noiembrie 2015, în intervalul 09,00 – 14,00. Vor fi afectați de […]

V-ar putea interesa și: