Deşeuri de animale scoase de pe nava scufundată în Portul Midia, îngropate pe un teren dintr-o localitate tulceană

gsp

Procurorii din Constanța au deschis o anchetă, după ce o mare parte din animalele moarte, aflate la bordul navei Queen Hind, care s-a scufundat în Portul Midia în 2019, nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitatea tulceană Măcin.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, pe data de 20 ianuarie, procurori din cadrul instituţiei au pus în aplicare două mandate de percheziţie domiciliare, în două zone din localitatea Măcin, judeţul Tulcea.   

„În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului – Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia. În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, se  arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.   

Potrivit acestuia, cercetările continuă cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor.   

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi având un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, evenimentul având loc în 24 noiembrie 2019.  

Autorităţile portuare au reuşit salvarea întregului echipaj. De asemenea, timp de mai multe zile, autorităţile au reuşit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi. Dintre acestea, 180 au supravieţuit şi au fost transferate la un adăpost din judeţul Ialomiţa, iar celelalte ori au murit sau au fost eutanasiate din cauza rănilor prea grave.  

salvare oi nava scufundata

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a semnat, pe 14 ianuarie 2020, cu Grup Servicii Petroliere, contractul privind serviciile de dezeşuare şi ranfluare a navei Queen Hind şi scoaterea şi neutralizarea încărcăturii din interiorul navei.   

Pe data de 25 februarie 2020, nava Queen Hind a fost adusă în condiţii de siguranţă la cheu, considerându-se încheiate operaţiunile de dezeşuare şi ranfluare. Din momentul în care nava Queen Hind a fost acostată în dană, şenalul navigabil a fost în totalitate eliberat, fiind ridicate toate restricţiile în ceea ce priveşte navigaţia în condiţii de siguranţă în zona Midia.    Atunci a început şi operaţiunea de scoatere a deşeurilor de animale din nava respectivă. Aceasta a durat două săptămâni şi s-a încheiat pe data de 12 martie 2020.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Reguli stricte pentru călătoriile cu autobuzul, în Constanța

joi ian. 21 , 2021
CT BUS anunță că, pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu Ordinul Operațional nr. 12047 din 20 ianuarie 2021 emis de Direcția Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, începând de astăzi se modifică procedura de îmbarcare, respectiv debarcare a pasagerilor în stațiile de autobuz, astfel: accesul […]
ct bus

V-ar putea interesa și: