Despre coincidențe, DNA, Eduard Martin și viitorul Constanței

eduard martin, polaris

Volubil, de obicei, Eduard Martin, administratorul Polaris M Holding, tace, de ieri. Mesajele trimise ajung pe WhatsUp, sunt citite, dar nimeni nu le mai răspunde. Întreb colegii, la fel li s-a întâmplat și lor. S-o fi văzut omul cu saci-n căruță și nu mai răspunde, încearcă unul dintre ei o explicație. Sacii în căruță reprezintă tranzacția, acceptată de consilierii locali, prin care Polaris renunță la fabuloasa sumă de 413 milioane lei. Parcă nu-mi vine să cred că un om care discută deschis cu presa se ascunde acum. Vine vestea: a fost reținut ieri seară de DNA București. Completare: într-un dosar de evaziune fiscală, disjuns din dosarul din 2015, în care este cercetat alături de Radu Mazăre.

Tranzacția judiciară nu s-a mai semnat. Astăzi era termen la Curtea de Apel Iași. S-a amânat pentru 18 octombrie, pentru că una din părți a cerut niște clarificări. Nu știm încă cine și ce. Este în joc viitorul orașului Constanța, pentru că 413 milioane înseamnă mai mult de jumătate din bugetul anual al orașului. Cu câteva ore înainte de semnarea tranzacției, Martin este reținut. Coincidență? Voi ce credeți? Cine ar avea interes să nu se încheie această afacere? Ce se întâmplă dacă Polaris câștigă? Înțeleg că nu mai poate renunța la sumă, dacă hotărârea este definitivă. Eduard Martin nu a vrut banii din penalități, ci numai „echilibrarea contractului”, adică o ajustare, conform contractului și legii. A spus că va dona orașului penalitățile, dacă va fi obligat să le ia. Cine dă cu piciorul la 413 milioane de lei, a fost întrebat. Mulți nu l-au crezut, deși el însuși ceruse tranzacția.

Din nou mă întreb: coincidență?

Și mă mai întreb de ce a fost reținut. Până în acest moment nu avem un punct de vedere oficial al DNA. Era Martin pe piciorul de a fugi din țară, de a-și părăsi copiii, soția și afacerea? La cum îl cunosc, nu ar fi făcut acest lucru. Ar fi influențat ancheta, în libertate? Procurorii știu asta.

Remarc însă faptul că țara asta este sub asediul unui jaf continuu, documentat de ziariști. Sute de mii de euro, milioane, aruncate pe tot felul de prostii, la limita legii și dincolo de ea. Mulți primari care jefuiesc bugetul public nu numai că nu sunt reținuți, ci stau, bine mersi, în funcții. Sau sunt condamnați cu suspendare. Sau, ca în cazul lui Dorin Cocoș, fac nouă luni de închisoare după ce au furat milioane de euro, conform unei decizii definitive și irevocabile a instanței.

Ecuația aceasta are multe întrebări la care trebuie să se ofere răspunsuri.

P.S. Acum ceva vreme, o persoană importantă îmi spunea că se încearcă, într-un fel sau altul, scoaterea de pe piață a firmei Polaris. Nu numai din Constanța, din România. Banii n-au miros și niște firme din afara țării ar fi bucuroase să ne scape de deșeuri.

P.S.2 La câteva minute după publicarea acestui text, DNA a trimis un comunicat oficial despre reținerea lui Eduard Martin. Îl puteți citi mai jos:

OFICIAL. Ce spune DNA despre reținerea lui Eduard Martin

Cristi Hagi

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

UDTTMR a deschis Școala comunitară. Copiii de etnie tătară pot învăța limba maternă

mie oct. 4 , 2017
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a deschis oficial, la sfârșitul săptămânii trecute, cursurile Școlii comunitare. Și în anul școlar 2017 – 2018, copiii de etnie tătară vor putea studia limba maternă în cadrul filialelor de care aparțin. La Constanța, pe lângă limba tătară, la Școala comunitară […]
scoala comunitara UDTTMR

V-ar putea interesa și: